English Version
This Site Is Available In English

خواست قوی، لازمه اجرای فرامین است

خواست قوی، لازمه اجرای فرامین است

دستور جلسه: «از فرمانبرداری تا فرماندهی»

واژه «فرمان» در زبان فارسی به معنای یک دستور رسمی است که از سوی پادشاهان صادر می‌شد و جمع عربی آن «فرامین» است. اما چرا فرامین الهی وجود دارند؟ چرا در گذشته همیشه پادشاهی وجود داشت که فرامین را صادر کند و دیگران از آن‌ها پیروی کنند؟ یا چرا در جمعیت احیای انسانی کنگره۶۰ تا این اندازه بر مفهوم فرمانبرداری تأکید می‌شود؟ آیا انسان به‌ راستی می‌تواند فرمانده خوبی برای خود یا دیگران باشد؟ پاسخ به این پرسش‌ها و تفکر درباره آن‌ها می‌تواند به ما کمک کند تا این دستور جلسه عظیم را بهتر بشکافیم.

انسان دارای نفس است که با تزکیه و پالایش از مرحله نفس اماره به نفس لوامه و سپس نفس مطمئنه تکامل پیدا می‌کند. اما چه عواملی در این تزکیه نقش دارند و انسان چگونه می‌تواند از مرحله نفس اماره به نفس لوامه برسد؟ برای مثال، اگر شخصی دزدی می‌کند و تصمیم گرفته است دیگر دزدی نکند، شرط این تزکیه چیست؟ او باید فرمان دزدی نکردن را از یک منبعی دریافت کند.

ممکن است فرد آموزش ببیند که دزدی یک ضدارزش است، یا دچار عذاب وجدان شود و یا هر اتفاق دیگری رخ دهد. درست در نقطه‌ای که عقل به کار می‌افتد و بر اساس آموزش‌ها تصمیم نهایی را می‌گیرد که دزدی نکن، دقیقاً همان‌جا نقطه صدور فرمان است؛ در اینجا، فرمان از سوی عقل صادر می‌شود.

ما در ابتدای بحث پرسیدیم که چرا باید پادشاهان یا خداوند فرمان صادر کنند؟ به این دلیل که انسان عقل کل نیست و دارای عقلی جزئی است و برای تکامل نفس، قدم به حیات نهاده است. در این مسیر تکامل، انسان به فرامینی نیاز دارد که جهان هستی بر پایه آن‌ها استوار و جاری است و به کار خود ادامه می‌دهد. اگر فرامین وجود نداشتند، سنگ روی سنگ بند نمی‌شد.

انسان‌هایی که فرامین را به اجرا درمی‌آورند، گویی در بهشت قرار می‌گیرند؛ زیرا با اجرای فرامین درست، در مسیر صحیح قرار می‌گیرند و گزندی به آن‌ها وارد نمی‌شود. هر شر و مشکلی برای انسانی که در صراط مستقیم قرار دارد، می‌تواند نتیجه خیر به همراه داشته باشد. همیشه می‌گویند: «خداوندا، بده شری که خیر من در آن باشد.» برای انسانی که فرامین را به‌درستی انجام می‌دهد، حتی درهای بسته نیز می‌توانند حکمتی داشته باشند.

پس برای این‌که انسان بتواند به آرامش و صلح درونی برسد، به وجود قوانین مستحکم نیاز دارد. این قوانین نه‌تنها بر کل هستی، جهان و کشورها استوار هستند، بلکه بر جسم و روان انسان نیز جاری‌ هستند. ما هر صبح که از خواب بیدار می‌شویم، با فرمان‌های عقل روبه‌رو هستیم: بیدار شو، مسواک بزن، تخت را مرتب کن، مطالعه کن، دوش بگیر، سر کار برو و تا انتهای روز سراسر فرمان است. برای این‌که بتوانیم فرمان‌ها را به‌درستی اجرا کنیم، به آموزش و خواست قوی نیاز داریم.

وقتی انسان در مراتب بالاتر و مسائل زندگی، فرمانبردار خوبی باشد، اگر استاد می‌گوید باید بخشیدن را بیاموزم و بتوانم فرمان بخشیدن را اجرا کنم، در ادامه می‌توانم همین فرمان بخشیدن را به انسان‌های دیگر منتقل کنم و بر قلب آن‌ها بنشیند و اجرا کنند؛ زیرا کلام حق از زبان حق بیان می‌شود و اثر بسیار بالایی بر انسان‌ها می‌گذارد.

این‌که چرا باید فرمانده خوبی باشیم، به احساس غریزی انسان برای تکامل و تزکیه نفس بازمی‌گردد. برای فرمانده خوب شدن، ابتدا باید فرمانبردار خوبی باشیم؛ یعنی ابتدا باید فرمان‌بردار فرامین عقل و فرامین راهنما باشیم. زمانی‌که تمامی فرمان‌ها را اجرا کرده باشیم و از سختی‌ها عبور کرده باشیم، به فرماندهی لایق برای جسم خود تبدیل می‌شویم.

برای مثال می‌گویم: صبح زود بلند شو و فرمان به اجرا درمی‌آید. پس من فرماندهی جسم خود را به دست گرفته‌ام. اگر می‌گویم: کینه نداشته باش و به جای آن برای انسانی که آسیب زده، دعا کنم و حتی به او محبت کنم، در واقع فرماندهی روان خود را به دست گرفته‌ام. چه بهشتی بالاتر از این‌که انسان در فرماندهی شهر وجودی خود شریکی نداشته باشد.

در انتها، انسان هرچه فرمانبردارتر شود، مفهوم عمیق فرماندهی درست را تجربه خواهد کرد. هر فرمان درست در جهت خروج انسان از تاریکی صادر شود، می‌تواند چراغ راه خود او باشد و این زنجیره انتهایی ندارد. خداوند متعال را برای حضور در کنگره‌۶۰ بسیار سپاسگزارم. از مهندس حسین دژاکام و خانواده گرامی‌ ایشان کمال قدردانی را دارم. از راهنمای خود برای تک‌تک فرامینی که مرا به فرماندهی جسمم نزدیک کردند، از صمیم قلب تشکر و قدردانی می‌کنم.

منابع: کتاب «عشق؛ ۱۴ وادی برای رسیدن به خود» نوشته: مهندس حسین دژاکام، وادی ششم
فایل صوتی «از فرمانبرداری تا فرماندهی» دکتر امین دژاکام، فایل صوتی «پادزهر» دکتر امین دژاکام ، «جزوه جهان‌بینی» نوشته: دکتر امین دژاکام ،
نویسنده: راهنما همسفر نسیم (لژیون چهارم)
رابط خبری: همسفر مرضیه رهجوی راهنما همسفر نسیم (لژیون چهارم)
ارسال: همسفر الهام رهجوی راهنما همسفر الهام (لژیون هفتم) دبیر دوم سایت
همسفران نمایندگی شیخ‌بهایی

ویژه ها

دیدگاه شما





0 دیدگاه

تاکنون نظری برای این مطلب ارسال نشده است .