مبحثی که امروز راجع به آن صحبت میکنم در تاریخ ۲۴ اسفند سال ۷۲ عنوان شده است؛ ولی زمانی که سفر را شروع کردم بهمن سال ۷۵ بود؛ یعنی ۳ سال قبل از شروع سفرم. این تازیخهایی که عنوان میکنم بسیار مهم است. عنوان مبحث؛ پول سیاه پول میباشد. پول سیاه؛ واحد پولی که خیلی ضعیف و کم ارزش بوده است. من به استاد گفتم که من هنوز فرق بین تدبیر، صداقت و راستگویی را نمیدانم و این موضوع باعث شده که من اکثر اوقات دچار مشکل بشوم. استاد میگوید: شما قدری بیش از انسان بودن صبر دارید، مهندس شعری از سعدی میخوانند؛ اگر کس بداند که رای تو چیست؟ بر آن رای و دانش بباید گریست.
خاطرهای را بازگو میکنند و میگویند: زمانی که من به زاهدان رفته بودم در ایرانشهر، کارخانهای داشتم که با چند تا از مهندسین راه و نقشه برداری برای فروش زمینهایی که داشتم، به آنجا رفتم، مصرف کنندهی تمام عیار بودم که مصرف خیلی زیاد داشتم، موقع برگشت دعوایی با کسی داشتم و این دعوا باعث شد که آن طرف من به پلیس بفروشد و در راه برگشت در فرودگاه مهرآباد آمدند و از من پرسیدند که شما تریاک میکشید و من گفتم نه نمیکشم، میخورم، همین یک پاسخ راستی که گفتم، باعث شد مشکلات عدیدهای برای من به وجود بیاید، در حالی که اگر آنجا میگفتم: نه و حرف اضافه نمیزدم، موضوع خاتمه پیدا میکرد.
راستگو بودن من را به چالش کشاند و باعث شد که کار من خیلی عقب بیفتد. در بعضی جاها راستگو بودن در جبهه جنگ وارد شدن است. نکتهای که باید بدانیم این است که کجا باید تدبیر کنیم و بدانیم که کجا حرف راست را نزنیم. این به این معنی نیست که دروغ بگوییم. بعضی اوقات باید پاسخی ندهیم؛ اگر راست فتنه انگیز است راجع به آن حرف نزنیم. جز راست نباید گفت، هر راست نشاید گفت. سعدی هم خیلی زیبا میگوید: که منه در میان راز با کسی، که جاسوس هم کاسه دیدم بسی. باور نمیکنید کسی مورد اعتماد شما هست میتواند جاسوس باشد؛ شاید یک دوست ۲۰ ساله باشد.
سعدی میگوید که برای جنگی که با آدم بداندیش دارید، باید تدبیر کنید، مصالح را در نظر بگیرید؛ ولی نیت خود را باید پنهان کنید، به جای پرخاش و کینهتوزی باید کرم داشته باشیم و محبت کنیم؛ باید بزرگوار باشیم و ببخشیم. چرا وقتی میشود کاری را با محبت حل کرد با گردنکشی حل کنیم و اگر میخواهی دردمند نباشی؛ باید دل دردمند را به دست بیاوری. ما باید بدانیم که وقتی در مسائل خاص قرار میگیریم؛ چگونه باید تدبیر کنیم. در تجارت، جنگ و سیاست تدبیر خیلی مهم است و همیشه باید به عاقبت کار نگاه کنیم که آیا عاقبتش خوب است یا خیر.
یکی از اعضای خانوادهام بود که من وکالت تمام زمینهایی که در کرمان داشتم به نزدیکترین عضو از اعضای خانوادهام سپردم؛ اما همان عضو خانواده اموال من را بالا کشید. تدبیر؛ یعنی همین که تو، تمام اختیارات خود را به نزدیکترین فرد در زندگی میدهی؛ ولی اگر به آخر کار نگاه کنی که ممکن است چه اتفاقی بیفتد شاید صرفنظر کنی. سنگ انداختن در چاه خیلی راحت است؛ اما بیرون آوردن آن کار دشواری است. در معاملات و شراکتها؛ حتما باید قرارداد بنویسیم. حق گرفتنی است، دادنی نیست، حق را باید با تدبیر گرفت و مطمئن باشیم که حق همیشه پیروز است.
انسان ممکن است در بحرانهای شدید قرار بگیرد؛ اما نباید بترسد؛ چون ترس تفکر را میخورد؛ باید ایستاد و مقاومت کرد، راه طولانی باید طی شود که حق را بتوان پس گرفت. استاد میگوید: از مجری باید چیزی را بخواهیم که بتواند اجرا کند. رطب خورده، منع رطب میکند. ما اگر به درون همه انسانها بنگریم، یک نیرویی از طرف خداوند به همه اهدا شده است و ما با آرامش درون ميتوانيم به این نیرو دست پیدا کنیم و به نحو احسن از آن استفاده کنیم. این یک نیروی نهفتهای است که به همه انسان ها داده شده است.
استاد میگوید: ما خوشحالیم که به خود آمدی، با اندیشه و بیداری کامل، راه راست را انتخاب کردید. انسان در هر موقعیتی که هست میتواند روی خود را به سمت روشنایی و نور برگرداند و این حرکت بسیار مهمی است. در سطح جامعه که نگاه میکنیم، میبینیم تفکرات و اندیشه انسانها به خواب رفته است و از یاد خدا غافل شدهاند؛ ولی یاد خدا عقل و ضمیر را روشن میکند؛ حتی اگر کسی خدا را قبول ندارد؛ فرض را بر این بگذارد که خدایی هست، این میتواند دستاویزی باشد در مواقعی که نیاز دارد خلأ خود را پر کند.
یک نیرویی هست که در تمام هستی حاکم است و ما به آن، قدرت مطلق میگوییم؛ ولی با عقل جزئی خود نمیتوانیم به ذات الله پی ببریم. همیشه باید به خدا متکی باشیم و اینگونه است که ضمیر ما آرام میشود. افرادی که خودکشی میکنند به نیروی مافوق اعتقادی ندارند؛ ولی امروزه متاسفانه تجدد و روشنفکری این است که خدا مرده و کسانی که این اندیشه را دارند؛ حتماً به خودکشی میرسند. با یاد خداوند دل انسان آرام میگیرد، راه مستقیم راه بسیار دشواری است.
منبع: سیدی جاسوس
نویسنده، ویراستار و ارسال: همسفر زهرا رهجوی راهنما همسفر ژیلا (لژیون اول) نگهبان سایت
عکس: همسفر منیره مرزبان خبری
همسفران نمایندگی صفادشت
- تعداد بازدید از این مطلب :
80