جلسه سیزدهم از دوره سیزدهم کارگاههای آموزش خصوصی همسفران کنگره ۶۰، نمایندگی جواد به استادی همسفر سیما، نگهبانی همسفر معصومه و دبیری همسفر مژگان با دستور جلسه «رابطه یادگیری و معرکهگیری» روز دوشنبه ۲۸ آبانماه ۱۴۰۳ ساعت ۱۵:۰۰ آغاز به کار کرد.
خلاصه سخنان استاد:
دستور جلسه این هفته راجعبه معرکهگیری و یادگیری است. در زمانهای قدیم یکسری افراد بودند که با جمع کردن مردم به دور خود معرکه میگرفتند و کارهایی از قبیل مار گرفتن یا زنجیر پاره کردن را انجام میدادند تا مردم را سرگرم کنند و یک منبع درآمدی از این راه داشته باشند؛ اما به مرور زمان این سرگرمیها از رونق افتاد و به طور کلی جمع شد؛ درصورتیکه هنوز در خانهها، کارخانهها، دانشگاهها و یا در کنگره معرکهگیری وجود دارد.
معرکهگیری و یادگیری رابطه متضاد با یکدیگر دارند. زمانیکه وارد معرکهگیری میشویم؛ درواقع یادگیری، آموزش و دانایی ما متوقف میشود. به عبارت دیگر نقطه مقابل یادگیری همان معرکهگیری است که ریشه آن از جهل و ناآگاهی ما سر چشمه میگیرد و به همین دلیل است که نگهبان در اول جلسه میخواند: از دست نیرومندترین دشمن خودمان که جهل و ناآگاهی خودمان است، سکوت میکنیم. هر آنچه که وجود دارد، دشمنی در درون خودمان است و ما دشمن بیرونی نداریم؛ بنابراين هیچکس نمیتواند از بیرون به ما آسیب برساند؛ تنها عاملی که میتواند به ما آسیب برساند، همان جهل و ناآگاهی خودمان است.
مفهوم یادگیری و معرکهگیری مصداق مشترکی با یکدیگر ندارند و از همان ابتدا در مقابل یکدیگر قرار گرفتهاند. معرکهگیری و جهل انسانها یک نوع ضدارزش است؛ درصورتیکه یادگیری و آموزش تنها عاملی است که میتواند ضدارزشها را از هم جدا کند و در مقابل آنها ایستادگی کند. اصولاً زمانیکه ما اشتباهات خود را در نظر نمیگیریم، بهصورت خودکار وارد معرکهگیری میشویم.
معرکهگیری شامل سه ضلع مثلث جهالت: ترس، ناامیدی و منیت است. منیت زمانی شکل میگیرد که ما اشتباهات خود را نادیده میگیریم و ترس زمانی پدیدار میشود که دیگران را مقصر قلمداد میکنیم؛ البته انسانهای معرکهگیر همیشه در تلاش هستند تا اشتباهات خود را پنهان کنند. مثلث یادگیری شامل سه ضلع: تفکر، تجربه و آموزش است و ما با کمک این مثلث میتوانیم یادگیری خود را به تعادل برسانیم.
بزرگترین شهامتی که انسانها میتوانند داشته باشند این است که اشتباهات خود را بپذیرند و گردن دیگران نیندازند و بهدنبال بهانهگیری و پیله کردن نباشند؛ بهعنوان مثال اگر مسافری به کنگره میآید؛ اما درمان نمیشود و برگشت میخورد؛ درواقع مشکلات و عیوب خود را پنهان میکند و در مقابل میگوید که آموزشهای کنگره و رهنمودهای راهنما به درد من نمیخورد و راهنما من را دوست ندارد و با دیگران رفتار بهتری دارد؛ از طرف دیگر میگوید که مرزبانان هم به من چپ نگاه میکنند؛ اما نمیگوید که اشتباه از خود من بوده است و من روی برنامه و درمان نبودهام؛ درواقع برای اینکه خود را تبرئه و یا توجیه کند، این کارها را انجام میدهد.
افرادی که در کنگره خدمت نمیکنند، معرکهگیر و تماشاچی هستند؛ درحالی که یک گوشه مینشینند و به دیگران پیله میکنند که آیا مشاهده کردید که دیگران پشت سرتان چه میگویند؟ تمام این کارها معرکهگیری میشود؛ اما افراد خدمتگزار بازیگر، فعال و از حاشیه به دور هستند.
هر انداره که سطح یادگیری ما بیشتر شود، کفه ترازو بالا میآید و در مقابل جهل و معرکهگیری ما پایین میآید. انسان نادان میخواهد که همه چیز را تجربه کند؛ ولی انسان دانا و آگاه از تجربیات دیگران در قالب آموزش و یادگیری بهرهمند میشود و آنها را در زندگی خود کاربردی میکند؛ به این خاطر که میخواهد در آسایش، آرامش و به دور از جنگ و جهاد زندگی کند.
من در زندگی خود بسیار درگیر جنگ، جهاد و معرکهگیری بودم. به محض ورود مسافرم به خانه جنگ به پا میشد و تا پاسی از شب طول میکشید؛ در آخر من قهر میکردم و میخواستم به شهر خود برگردم؛ اما در آن موقع شب وسیله نقلیه وجود نداشت؛ فردا دوباره روز از نو، روزی از نو ماجرا دوباره تکرار میشد تا اینکه وارد کنگره شدیم. خدا را بسیار شاکرم که مسافرم در این مکان به رهایی رسید و زندگیمان نجات یافت. در طی این یک سالی که به رهایی رسیدهایم، تازه فهمیدهام که زندگی چه مفهومی دارد؟ دیگر با هم دعوا نمیکنیم؛ اما من هنوز با وجود قرار گرفتن در این جایگاه تخریبهای زیادی دارم؛ امیدوارم خداوند کمکم کند تا بتوانم تخریبهایم را برطرف کنم و دیگر با مسافرم دعوا نکنم.
در کلام آخر اینکه ما باید ساخته شویم و برای ساخته شدن، باید آموزش ببینیم.
مرزبانان کشیک: همسفر مهری و مسافر منصور
تایپ : همسفر فاطمه رهجوی راهنما همسفر راضیه (لژیون سوم)
ویراستار: همسفر مژگان رهجوی راهنما همسفر راضیه (لژیون سوم)
عکس: مرزبان خبری همسفر مهری
ارسال: راهنمای تازهواردین همسفر حمیده نگهبان سایت
همسفران نمایندگی جواد گلپایگان
- تعداد بازدید از این مطلب :
228