دستور جلسه هفته: شیشه و مخدرهای جدید و درمان آن با متد DST
يكي از انواع مواد مخدر كه امروزه از مواد پرمصرف ميباشد، آيس، شيشه يا كريستال است. وجهتسمیه اين ماده مخدر اين است كه اين ماده در بعضی حالات، ازنظر شكل ظاهري شبيه خردهشیشه است و يا تكههاي كوچک يخ؛ اما بیشتر بهصورت دانههای ریز است. اين ماده در اروپا و آمريكا بيشتر به نام آيس شناخته ميشود. شابو كه در آسياي جنوب شرقی و خاور دور رواج دارد نيز شباهتهايي با اين ماده دارد.
مهمترین تركيب اين ماده مخدر آمفتامين است. سابقه توليد و مصرف آمفتامين به قبل از جنگ جهاني دوم ميرسد. در زمان جنگ جهاني دوم بهعنوان يك داروي مؤثر در رفع افسردگي سربازاني كه مشغول جنگ بودند و يا نيروهايي كه قرار بود چندين شبانهروز را بهصورت پيوسته به نبرد مشغول باشند و فرصت استراحت نداشتند براي بالا نگهداشتن سطح انرژي آنان استفاده ميشد.
باگذشت زمان و مشخص شدن عوارض خطرناك اين ماده و اعتياد به آن، كاربرد اين ماده بهعنوان دارو بهتدریج كنار گذاشته شد؛ اما سوداگران و توليدكنندگان مواد مخدر، استفاده از اين ماده را در تهيه مواد مخدر در دستور كار خود قرار دادند. شايد اولين و مهمترین ماده مخدري كه از آمفتامين به دست آمد و در سطح وسيع مورد مصرف قرار گرفت اكستازي باشد.
قرص اكستازي در كشور ما بهندرت مشاهده و مصرف ميشد اما در سالهاي اول دهه هشتاد مصرف آن افزايش يافت و بعد از گذشت دو یا سه سال، مصرف آن دوباره کاهش یافت تا جایی که امروزه خوشبختانه مصرف آن بهشدت کاهشیافته و دیگر نشانی از این ماده مخدر به چشم نمیخورد. با کنار رفتن اکستازی، ماده دیگری پا به عرصه گذاشت و روزبهروز مصرف آن گسترش یافت و آن شیشه بود.
تقریباً از سال ۱۳۸۳ شیشه در انتهای نمودارهای مصرف مواد مخدر پدیدار شد و هرسال اعداد و ارقام آن بیشتر میشد تا اینکه بهعنوان یک ماده مخدر و خطرناک و پرمصرف شناخته شد.
مصرف شیشه بیش از هر نوع ماده مخدر دیگری در مغز تخریب ایجاد میکند. تخریب بیشازحد سیستمهای دوپامینرژیک و سروتونینرژیک در بخشهایی از مغز ازجمله هیپوتالاموس که مرکز کنترل احساسات و نیروی جنسی است باعث میشود مصرفکنندگان شیشه در دو زمینه یا به قولی در دو فاز اصلی وارد توهم شوند. البته از دید خودشان توهم نیست.
الف: مسائل جنسی و بدبینی شدید نسبت به اطرافیان در این زمینه
ب: احساس تحت نظر بودن
مصرفکنندگان شیشه در این دو زمینه سخت دچار توهم میشوند و بر همین مبنا خطرناکترین رفتارها از آنها سر میزند.
سونامی شیشه درراه است.
این جمله، برای اولین بار در سال ۱۳۸۶ از زبان آقای مهندس دژاکام دبیر کل جمعیت احیای انسانی (کنگره ۶۰) شنیده شد. باگذشت زمان، اندکاندک نشانههای این سونامی پدیدار گشت. هر چه زمان میگذشت اخبار مربوط به جنایات شیشهای بر روی تلکسهای خبری بیشتر و بیشتر دیده میشد.
در مقطعی دیگر، مهندس دژاکام اعلام کردند که پیشقراولان موج مصرفکنندگان شیشه از راه رسیدهاند.
امواج این سونامی هرروز نزدیک و نزدیکتر گردید تا جایی که دیگر خبرهای جنایات شیشهای از قتل فرزند و همسر گرفته تا فجایع دیگر به دست مصرفکنندگان شیشه از صفحات اخبار کنار نمیرود.
قتل، جنایت و دیگر فجایع صورت گرفته به دست مصرفکنندگان شیشه همگان را متوجه این موضوع نموده است که بازهم به قول مهندس دژاکام شیشه آن چیزی نیست که در دسته مواد مخدر جای گیرد؛ بلکه چیزی است که در دسته مواد مخرب و جنایی جای میگیرد.
مصرفکنندگان شیشه، صرفاً یک مصرفکننده ماده مخدر نیستند. در کجا، در چه زمان و چه نوع مصرفکنندهای دیدهشده بود که چنین رفتارهای خطرناکی از او سر بزند.
کافی است که در یک خانواده، یک مصرفکننده شیشه وجود داشته باشد؛ دیگر آن خانواده و اطرافیان آنها امنیت نخواهند داشت.
در کنگره ۶۰ که یک مرکز راهنمایی درمان اعتیاد است، همهروزه مصرفکنندگان بیشماری برای درمان اعتیاد خود مراجعه میکنند که بیش از ۳۰ درصد آنها را مصرفکنندگان شیشه تشکیل میدهند.
از مهمترین عوارض طولانیمدت مصرف شيشه كه معمولاً بعد از گذشت چند ماه مصرف خود را نشان ميدهد، اختلال در عملكرد دريچه پروستات است كه معمولاً ادرار و اسپرم باهم دفع ميشوند. آسيبهاي كبدي و جوشهاي صورت، ايجاد عفونت در دستگاه گوارش خصوصاً رودهها، كوچك شدن بيضهها به همراه درد و تضعيف قواي جنسي از ديگر عوارض اين ماده مخدر خطرناك است.
توهمات شيشه بهگونهای است که بیان آنها کار سادهای نیست. شیشهایها پس از گذشت مدتی از مصرف شیشه، شدیداً بدبین میشوند. همه مردم را دشمن خود میدانند و فکر میکنند سیستمهای امنیتی از کا گ ب گرفته تا سی آی ای، همه دنبال آنها هستند. مصرفکننده شیشه تصور میکند همهجا مشغول پاییدن او هستند. حتی در خانهاش ابزار مراقبت کار گذاشتهاند. به نزدیکترین افراد خانواده خود شدیداً بدبین میشود. نوعی بدبینی که قابلگفتن نیست. اگر متأهل باشد به همسر خود بدبین میشود. حتی فکر میکند که فرزندانش متعلق به او نیستند. وقتی با او صحبت میکنند حاضر نیست حرف و صحبت دیگران را بپذیرد و تائید کند. فکر میکند همه اشتباه میکنند. همه دنیا اشتباه میکنند و فقط اوست که درست فکر میکند. یکی از تفکرات جالب شیشهایها این است که فکر میکنند از زمانی که مصرفکننده شیشه شدهاند بسیار پیشرفت کردهاند و تبدیل به انسانهای دانایی شدهاند و چیزهایی را میفهمند که دیگران نمیفهمند.
آنها خود را معتاد نمیدانند. مصرفکنندگان تریاک را بیکلاس میدانند و اگر مثلاً به آنها گفته شود که بهجای شیشه تریاک مصرف کنند که این عوارض را ندارد، عصبانی میشوند و میگویند: تریاک! من تریاک مصرف کنم! متأسفانه در صحبتهاي عاميانه گفته ميشود كه شيشه چون مورفين ندارد پس اعتياد هم ندارد. چقدر این نگرش اشتباه، غلط و گمراهکننده است. این نگرش که فقط مواد مورفیندار و یا مواد برگرفته از خانواده تریاک اعتیادآور هستند و بقیه مواد که صناعی هستند و مورفین ندارند اعتیادآور نیستند، دنیا را گمراه کرده است.
از ديدگاه كنگره ۶۰ كه نتيجه تحقيقات و مشاهدات و تجربههاي عيني است، هر مادهاي كه مصرف آن انسان را از تعادل طبيعي خارج كند مستقيماً روي سيستم ایکس یا سیستم تولیدکننده مخدرهای طبیعی بدن اثر ميگذارد و باعث تخريب آنها ميشود.
طيف تركيبات مخدرهای طبیعی كه در جسم انسان توليد ميشود بهقدری گسترده و ناشناخته است كه بهاشتباه تصور ميشود فقط مرفين يا مشتقات آن روي آن اثر ميگذارد. هرچند همين موضوع را هم بسياري نميدانند؛ اما كنگره ۶۰ با اطمينان اين موضوع را ثابت كرده است كه كليه موادي كه انسان را از حالت تعادل طبيعي خارج ميكند شامل هرويين، ترياك، شيره، الكل، حشيش، كراك، شيشه، قرصهاي خواب، آرامبخش و ضدافسردگي، دیفنوکسیلات، ترامادول، بروفن، ژلوفن و حتی استامینوفن، كه بدون تجويز پزشك مصرف گردد نيز مستقيماً روي اين سيستم اثر ميگذارند و باعث تخريب آن ميشوند.
از ديدگاه كنگره ۶۰، شيشه يك ماده مخدر بسيار قوي و خطرناك است و اعتياد آن در مقايسه با مواد مخدر شناختهشده نظير ترياك و هروئين بسيار سنگينتر و خطرناکتر است. ضمناً به اعتقاد كنگره ۶۰ هر نوع اعتيادي قابلدرمان است.
هماكنون مصرفكنندگان شيشه بسياري در كنگره به درمان قطعي رسيدهاند. لازم به ذکر است تنها دارویی که میتواند اعتیاد به شیشه را بهطور کامل درمان کند، داروی OT یا شربت تریاک است. هرچند سیستمهای پزشکی اعتقادی به درمان اعتیاد به شیشه با استفاده از داروی اپیوم تینکچر ندارند؛ زیرا معتقدند که شیشه از دسته محرکهاست و اپیوم بهعنوان یک داروی اپیوئیدی نمیتواند اعتیاد به شیشه را درمان کند؛ اما باید بگوییم دانش پزشکی در حال حاضر در این زمینه عقبمانده است. در کنگره ۶۰ هزاران مصرفکننده شیشه با استفاده از داروی اپیوم تینکچر یا شربت تریاک درمان شدهاند و این مسئله ازنظر کنگره ۶۰ یعنی درمان شیشه با OT امری ثبتشده و حلشده است.
شیشه در اواخر دهه هشتاد و اوایل دهه نود به رتبه دوم نمودار نوع مواد مصرفی در مراجعین کنگره ۶۰ رسید؛ اما خوشبختانه با اطلاعرسانیهای انجامشده خصوصاً سایت کنگره ۶۰، هماکنون شاهد عقبنشینی ستون مصرف شیشه در نمودارهای مربوطه هستیم. در زیر نمودار نوع مواد مصرفی در مراجعین کنگره ۶۰ در سال ۹۱ را مشاهده مینمایید.
(1)(1)_bpn4.jpg)
(1)(1)(1)_yb4f.jpg)
هماکنون بهتدریج اسامی مواد مخدر جدیدی نظیر کمیکال و کتامین نیز بیشتر شنیده میشود؛ ولی خوشبختانه هنوز به سطحی نرسیدهاند که در نمودار نوع مواد مصرفی خود را نشان دهند. کتامین از ترکیبات تریاک است و بهعنوان داروی بیهوشکننده حیوانات کاربرد دارد و در حال حاضر بهعنوان ماده مخدر نیز از آن استفاده میشود.
در مورد کمیکال گفته میشود که نوع اصل آن در اروپا از گیاه سالویا تهیه میشود و اثرات آن شبیه به اثرات قارچهای سمی یا مجیک ماشروم (قارچ جادویی) است؛ در کشور ما گفته میشود که این ماده از ترکیبات شیشه، هرویین و کتامین و همینطور داروهای شیمیایی دیگر ساخته میشود که البته نمیتوان کاملاً آن را تائید و یا رد کرد.
ماده مخدر دیگری که هماکنون در آمریکا و اروپا پا به عرضه ظهور گذاشته است، فنتانیل (fentanyl) است که دارویی شیمیایی و شبه مورفین است که با تغییر ساختار مولکولی مورفین در آزمایشگاه تولید میشود و گفته میشود قدرت آن صد برابر مورفین و بیش از پنجاه برابر هروئین است. آنقدر قدرتمند است که بسیاری از مصرفکنندگان آن بلافاصله بیهوش میشوند و در بیهوشی دچار ایست تنفسی میشوند. این دارو در دهه ۱۹۶۰ میلادی به عنوان یک داروی بیهوشی تولید شد. این دارو با سرعتی بسیار بیشتر از مورفین و هروئین از سد خونی مغز عبور میکند و در سیستم ایکس مداخله میکند. گفته میشود در آمریکا روزانه سیصد نفر بر اثر سوء مصرف فنتانیل جان خود را از دست میدهند، در حالی که درمان شناختهشدهای هم برای آن در آمریکا و اروپا وجود ندارد.
کنگره ۶۰ معتقد است اعتیاد به کلیه مواد مخدر اعتیادآور جدید، صنعتی و آزمایشگاهی از جمله کمیکال، کتانمین و فنتانیل با متد DST و داروی OT به طور کامل قابل درمان است.
به شما عزیزان پیشنهاد میکنیم سخنان بنیان و نگهبان کنگره ۶۰ در روز چهارشنبه گذشته را در مورد دستور جلسه فوق، در همین سایت گوش کنید.
با احترام، مسافر علی خدامی
رفرنس: مقالات و تجربیات نوشته شده توسط مصرفکنندگان شیشه و مخدرهای جدید که برای درمان به کنگره ۶۰ مراجعه کردهاند و ویکیپدیا.
- تعداد بازدید از این مطلب :
36