English Version
This Site Is Available In English

اولین مساله در هر چیزی پذیرش است

اولین مساله در هر چیزی پذیرش است

دیده‌بانان عزیز شما عشق را در معنای واقعی آن تجربه و ابراز کرده‌اید. صور آشکار و پنهان شما وادی چهاردهم است؛ زیراکه بزرگترین خصلت عاشق، گذشت است. شما از خود، خانواده و جانتان برای ما گذشتید. سپاس بیکران به اندازه قلب دریایی‌تان. دستانتان را می‌بوسیم و تمام‌ قد در برابرتان تعظیم می‌کنیم. خداوند به شما قدرت و قوت بدهد و سایه‌تان بر سر کنگره مستدام باشد.

در هفته دیده‌بان گروه سایت همسفران نمایندگی صالحی 2 گفتگویی با دیده‌بان محترم گروه خانواده خانم آنی کماندار انجام داده است که شما را به خواندن این مصاحبه زیبا و آموزنده دعوت می‌کنیم.

لطفاً از جایگاه دیده‌بانی و وظایفتان در این جایگاه بفرمایید؟

من دیده‌بان همسفران هستم و تنها نیستم. ما بیست و چند نفر اسیسانت داریم که هر کدام مسئول یک بخش هستند؛ برای مثال اسیستانت مالی داریم، اسیستانت لژیون سردار، اسیستانت آموزش، راهنمای تازه‌واردین، راهنمایان، ویلیام، تغذیه و ...؛ هر کدام از عزیزان مشخصاً عهده‌دار یک کار هستند و بعضاً با توجه به آن مسئولیت و حجم کاری یک، دو یا بعضاً پنج یا شش دستیار دارند که با آن‌ها کار می‌کنند. طول خدمت اسیسانت‌ها دو سال است که نهایتاً می‌تواند این دوره‌ها تمدید شود. دستیارها خدمتشان به صورت چرخشی است. حالا یک سری از اسیستانت‌ها هستند که اسیستانت رابط هستند؛ یعنی کارشان صرفاً رسیدگی به شعب و رفتن و نظارت است این عزیزان دیگر دستیار ندارند و خودشان مشخصاً به نمایندگی‌ها می‌روند و رسیدگی می‌کنند. ما در ساختمان ققنوس فعالیت می‌کنیم و خدمت ما روزهای شنبه، دوشنبه و چهارشنبه صبح تا ظهر است.

به نظر شما یک همسفر خوب چه ویژگی‌هایی باید داشته باشد؟

همسفر خوب مسئله خیلی مهمی است، زیرا انسان باید بتواند بیاموزد. قدم اول پذیرش است، یعنی باید همسفر آن‌قدر خواسته داشته باشد که وارد کنگره شده و برای ادامه و تغییر زندگی‌اش تلاش کند. وقتی وارد کنگره می‌شود، به راهنمای تازه‌واردین مراجعه می‌کنند و راهنما انتخاب می‌کنند، وارد لژیون می‌شوند، پس اولین قدم برای یادگیری پذیرش است و این‌که هیچ کس منیت نداشته باشد؛ چون وقتی انسان منیت داشته باشد جایگاه خودش را بالاتر می‌داند، آن موقع نمی‌تواند سرش را به راهنمایش بدهد. منظورم این است که از حرف راهنمایش در جهت درمان بیماری اعتیاد تبعیت کند. اگر راهنمای همسفر در لژیون بیاید و بگوید مثلاً فلان سی‌دی را بنویس، همسفر باید گوش دهد و حرف‌شنوی داشته باشد. اگر نداشته باشد سفر خوبی نخواهد داشت. اگر همسفر می‌خواهد هسفر خوبی باشد بهتر است در لژیون حرف راهنما را گوش دهد. حیطه کار برای راهنما مشخص است؛ راهنما در موضوع درمان اعتیاد هدایت می‌کند. راهنمای همسفر راهنمای ازدواج و طلاق نیست راهنمای امور مالی، ملکی یا حقوقی نیست، صرفاً راهنمای همسفر در زمینه درمان بیماری اعتیاد مسافر کمک می‌کند.

کدام جایگاه خدمتی برای شما شیرین‌تر یا تجربه بهتری بوده است؟

برای من همه خدمت‌هایی که انجام داده‌ام هم شیرینی داشته و هم سختی. شیرینی و سختی با هم بوده است. وقتی وارد کنگره شدم، پدرم کنگره را تازه تأسیس کرده بود و من نوجوان هجده، نوزده ساله بودم. آن موقع توانایی نداشتم که در سیستم خدمت بگیرم و کنگره تازه در حال شکل‌گیری بود. به کنگره می‌آمدم؛ ولی ناظر بودم. بعدها که بزرگ‌تر شدم، فقط در کنگره حضور داشتم. فکر می‌کنم زمانی که بیست، بیست و پنج سالم بود، وارد قسمت تیراندازی شدم و آموزش دیدم. ابتدا راهنمای تیراندازی شدم، بعد در امتحان شرکت کردم. چند دوره بود امتحان کمک راهنمایی شروع شده بود، فکر کنم سومین دوره بود، در آزمون راهنمایی شرکت کردم و راهنمای کنگره شدم. از آن سال‌هایی که راهنمای کنگره بودم، به ترتیب مسئولیت‌های مختلفی عهده‌دار شدم، ایجنت شدم، وارد پارک و آکادمی شدم. آن زمان اسیستانت اصلی نبودم؛ ولی به جای واژه ایجنت، از واژه اسیستانت استفاده می‌کردیم، بعداً واژه اسیستانت جایگزین شد. اسیستانت شکل گرفت تا این‌که دیده‌بان همسفران شدم. اول دیده‌بان ورزش بودم. خانم آنی دیده‌بان گروه خانواده بودند، بعد به کمکشان آمدم و خدماتی که انجام می‌دهم پایه همان خدماتی است که خانواده آقای مهندس انجام می‌دادند. این مسئولیت‌ها برای من هم سختی داشت و هم جالب بود. زمانی که مسئولیتی را می‌پذیریم، ایفای نقش در آن مسئولیت‌ها کمک می‌کند که به دیگران کمک کنیم و در وهله اول به خودمان کمک می‌کنیم. وقتی به دیگران کمک می‌کنیم، کم‌کم گره‌ها و مشکلات خودمان هم باز می‌شود. من فکر می‌کنم خودم از لژیون‌داری خوشم می‌آید و کار مدیریتی هم دوست دارم.

بعضاً در جامعه یا در بین دوستان و بستگان ما خانم‌های مصرف‌کننده هستند، چگونه می‌توانیم پیام کنگره را به آن‌ها منتقل کنیم؟ آیا لزومی دارد که از وجود جایی مثل کنگره چیزی به آن‌ها بگوییم؟

چرا که نه اگر شما دانش و اطلاعاتی دارید و شخصی خانم و مصرف‌کننده است، حتماً کنگره را به او معرفی کنید. هیچ اشکالی ندارد. آن‌ها باید بدانند مکانی برای درمان خانم‌های مسافر وجود دارد. اگر اراده کنند، حتماً می‌روند و درمان می‌شوند. مگر غیر از این است که دیگرانی بوده‌اند که در تلویزیون صحبت کرده‌اند و با تبلیغات کنگره را معرفی کرده‌اند؟ شما خودتان از طریق آمدن به کنگره، شاهد درمان شدن همسرتان، پدرتان یا برادرتان بوده‌اید و آن‌ها آمدند و درمان هم شدند.

نقش مسافر در جذب همسرش به کنگره چیست؟

مسافر خودش ابتدا می‌آید، سپس به تدریج و وقتی تغییر می‌کند، همسفر می‌بیند که مسافرش اخلاقش تغییر کرده است و به تدریج جذب می‌شود. برخی همسفران باور نمی‌کنند، حتی خود مسافر گاهی اوقات باور ندارد و بارها به دنبال درمان بوده؛ ولی درمان نشده و ناامید شده است. وقتی می‌آیند و می‌بینند افراد زیادی درمان شده‌اند، متوجه می‌شوند که درمان ممکن است. تغییرات را می‌بینند و خودشان نیز به سمت درمان حرکت می‌کنند. این اتفاق ممکن است برای هر دو هم مسافر و همسفر بیفتد و گاهی با تأخیر هم رخ می‌دهد.

حستان در مورد این‌که دختر آقای مهندس هستید و جزء خانواده ایشان چیست؟

باعث خوشحالی است. زمانی که نوجوان بودم، چون پدرم بیماری اعتیاد داشتند متوجه مشکلات و مسائل اعتیاد نبودم و فکر می‌کردم مشکلاتی که در زندگی‌مان است از بدشانسی ایشان است، اما وقتی درمان شدند، خیلی خوشحال شدم. بعد از شروع کنگره توسط پدرم و مادرم، در ابتدا پذیرفتن شرایط برای ما سخت بود، اما وقتی خودمان آمدیم و خدمت کردیم متوجه شدیم که این خانواده ما نیست که مهم است، بلکه پدرم وظیفه‌ای داشته و بعد از درمان پیمانی با خداوند بسته که به دیگران کمک کند. همین‌طور خانم آنی و عزیزان دیگر که خدمت می‌کنند و متعاقباً دیدگاه ما هم تغییر کرد.

به عنوان پیام پایانی اگر نکته‌ای دارید به همسفران و مسافران کنگره60 بفرمایید؟

برای تک‌تک اعضاء کنگره چه مسافران خانم و آقا و چه همسفران آرزوی موفقیت دارم. امیدوارم پذیرش داشته باشند و از آموزش‌ها استفاده کنند تا به درمان برسند. در درونشان و زندگیشان به صلح و آرامش برسد و زندگی خوبی داشته باشند.

در پایان از دیده‌بان محترم خانم آنی کماندار بزرگوار بابت زمانی که به سایت نمایندگی همسفران صالحی 2 اختصاص دادند صمیمانه سپاسگزاری می‌کنیم.

مصاحبه‌ کننده و طراح سؤال: همسفر لیلا رهجوی راهنما همسفر شهره (لژیون اول)
عکاس، تایپ و ویرایش: راهنما همسفر اکرم (لژیون چهارم)
ارسال: همسفر لیلا رهجوی راهنما همسفر شهره (لژیون اول) نگهبان سایت
همسفران نمایندگی صالحی 2

ویژه ها

دیدگاه شما





0 دیدگاه

تاکنون نظری برای این مطلب ارسال نشده است .