English Version
This Site Is Available In English

مهم‌ترین خصوصیات بارز هر انسان تفکر کردن است

مهم‌ترین خصوصیات بارز هر انسان تفکر کردن است

اولین کلید رسیدن به آخرین وادی در کنگره۶۰ که بالاترین رتبه‌ انسانی که همان رسیدن به محبت واقعی است تفکر کردن قبل از انجام هر کاری است. آقای مهندس دژاکام که نویسنده‌ این چهارده وادی در کتاب عشق «چهارده وادی برای رسیدن به خود» است؛ عنوان وادی اول را با تفکر ساختارها آغاز می‌گردد؛ بدون تفکر آنچه هست رو به زوال می‌رود قرار داده‌اند.

در این وادی اعضاء کنگره۶۰ آموزش می‌بینند که قبل از انجام هر کاری یا حتی صحبت‌ کردن باید فکر کنند تا به نتیجه‌ مطلوب برسند و آسیب نبینند؛ به‌طوری‌که می‌بینیم تشکیل سازمان مردم نهاد کنگره۶۰ نیز نتیجه‌ یک تفکر درست و اصولی بوده است که باعث درمان اعتیاد بسیاری از مصرف‌کنندگان مواد مخدر بوده است؛ اگر واژه تفکر یا فکر کردن را در فرهنگ لغت جست‌وجو و بررسی کنید خواهید دید که تفکر به معنای استدلال، تدبر، تأمل و تعقل است.

فکر کردن یا اندیشیدن ویژگی و خصوصیتی است که انسان‌ها را از سایر موجودات متمایز کرده و عامل کلیدی پیدایش فرهنگ تمدن فلسفه هنر علم است؛ بنابراین اگر در طول تاریخ به تغییر و تحولات جهان سرعت پیشرفت علم ارتباطات، فناوری‌ها و موارد مشابه دیگر بنگریم، متوجه می‌شویم که تفکر و مهارت‌های مربوط به آن عامل اصلی توسعه بوده‌اند؛ در واقع فکر کردن رفتاری، شناختی است که در آن ایده‌ها و تصاویر، نمادهای ذهنی و سایر عناصر فرضی، فکری، تجربه یا دستکاری می‌شوند.

فکر کردن یک فرآیند پنهان و نیز یک فرآیند نمادین است که به ما امکان می‌دهد تدایی‌های روان ‌شناختی ایجاد کنیم و الگوهایی برای درک جهان به وجود بیاوریم که فکر کردن فرآیندی پنهانی محسوب می‌شود؛ چرا که افکار ما و فرآیندهای مربوط به تشکیل آن‌ها مستقیماً قابل مشاهده نیستند؛ ولی تفکر به‌عنوان فرآيندی نمادین درک می‌شود؛ زیرا با استفاده از نمادهای ذهنی و بازنمایی عمل می‌کند.

از آنجایی که مهم‌ترین خصوصیات بارز هر انسان تفکر کردن است در واقع هر کار یا رفتاری که از ما سر می‌زند ناشی از تفکر و تصمیم ما است اگر تصمیمات درست یا غلط گرفته‌ایم؛ اگر انتخاب‌های خوب یا بد داشته‌ایم همه آن‌ها وابسته به تفکر و نوع اندیشیدن ما بوده‌اند و همان تصمیمات و انتخاب ما جایگاه فعلی ما را ساخته‌اند. اگر امروز از شرایط و جایگاه خود ناراضی هستیم می‌بایست تغییراتی در نوع اندیشه و طرز فکر و نگرش خود ایجاد کنیم و اگر راضی هستیم هم می‌توانیم با بهبود مهارت تفکرات خود به جایگاه‌های بالاتر صعود کنیم.

این‌ها را گفتم برای این که بیش از پیش به اهمیت و نقش تفکر در زندگی خود پی ببریم و بدانیم این خودمان هستیم که آنچه در ذهنمان می‌پرورانیم و طرح‌ریزی می‌کنیم سرنوشت‌مان را می‌سازیم. در بسیاری از مواقع نیازی نیست که از خداوند بخواهیم که به جای ما تفکر کند، تصمیم بگیرد و سرنوشت ما را رقم بزند. خداوند بخشنده و مهربان از ابتدای خلقت این توان و ویژگی را به ما انسان‌ها ارزانی داشته است؛ پس این وظیفه خود ما هست که از این مهارت و توانایی خدادادی و ذاتی به‌درستی استفاده کرده و از آن به بهترین شکل ممکن بهره ببریم.

مغز به‌عنوان عضوی از بدن که وظیفه فکر کردن یا همان اندیشه را به عهده دارد پس از دریافت سیگنال‌های لازم از طریق حواس پنجگانه آن افکار را به ادراک تبدیل می‌کند؛ به‌عنوان یک گونه انسان نیازی ذاتی و استفاده از اطلاعات موجود در محیط خود برای مبارزه با چالش‌های پیچیده‌ای دارد که با آن روبه‌رو است؛ بنابراین توانایی تفکر به مغز انسان این امکان را می‌دهد تا پس از دریافت اطلاعات و تجزیه، تحلیل و پردازش آن‌ها، اطلاعات را به شکلی ذخیره‌سازی کند که بتواند برحسب نیاز از آن‌ها استفاده نماید؛ در واقع می‌توان این‌طور بیان کرد که مغز با روش‌های مختلفی اطلاعات را به افکار تبدیل می‌کند و این روش‌ها همان انواع تفکر هستند که به ما کمک می‌کنند تا بتوانیم ورودی‌های موجود در محیط اطراف خود را رمزگشایی کنیم.

مهارت‌های تفکر آن دسته از فعالیت‌های ذهنی هستند که از آن‌ها به منظور پردازش اطلاعات، ایجاد ارتباط، تصمیم‌گیری و خلق ایده‌های نوآورانه و جدید استفاده می‌کنیم؛ در حقیقت لحظاتی که در تلاش هستیم تا تجربیات را معنادار و تصمیم‌هایی را اتخاذ کنیم، مشکلاتی را حل کنیم، پرسش‌هایی را بپرسیم، برنامه‌ریزی انجام دهیم یا اطلاعاتی را تجمیع و سازماندهی کنیم در واقع در حال استفاده از مهارت‌های تفکر خود هستیم با وجود این‌که همه انسان‌ها از موهبت مهارت‌های تفکری بهره‌مند هستند؛ اما همه انسان‌ها از آن‌ها به طور موثر استفاده نمی‌کنند.

متفکران، خوب فرصت‌ها را می‌بینند، در حالی که دیگران فقط مشکلات یا موانع را می‌بینند. آن‌ها می‌توانند بین عوامل مختلف ارتباط برقرار کرده و آن‌ها را به یکدیگر پیوند دهند تا به راه حل‌های نوآورانه و جدید دست یابند. فکر کردن این امکان را به ما می‌دهد تجربیات جدیدی که کسب می‌کنیم را به درک کنونی خود از چگونگی اوضاع پیوند داده و با یکدیگر تلفیقشان کنیم.

منابع: سایت کنگره۶۰
نویسنده: راهنما همسفر زهرا (لژیون اول)
ویراستاری و ارسال: همسفر مرضیه رهجوی راهنما همسفر پروانه نگهبان سایت
همسفران نمایندگی طارم

ویژه ها

دیدگاه شما





0 دیدگاه

تاکنون نظری برای این مطلب ارسال نشده است .