موضوعی که امروز درباره آن صحبت میکنیم، مطلبی است که آقای مهندس با عنوان پول سیاه مطرح میکنند و بهمعنای پول کم ارزش است. در این بحث شاگرد از استاد تفاوت تدبیر، صداقت و راستگویی را سؤال میکند؛ زیرا ندانستن این تفاوتها باعث ایجاد مشکلاتی در زندگی او شده است، استاد در پاسخ میفرمایند: «اگر کسی بداند در دست تو سکه طلا یا پول سیاه است، مشکل ایجاد میشود.» در ادامه جناب مهندس داستانی از تجربه شخصی خودشان تعریف میکنند، اینکه راستگویی در موقعیت نامناسب چگونه میتواند مشکلاتی به همراه داشته باشد؟ ایشان تأکید کردند: «باید تشخیص دهیم کجا نیاز به تدبیر است و کجا باید راست بگوییم؛ زیرا این انتخاب میتواند مسیر زندگیمان را تغییر دهد.»
استاد در اینجا یک مثلث اخلاقی مطرح نمودند که اضلاع آن راستگویی، دروغگویی و ضلع خنثی که سکوت، یا جواب ندادن است. گاهی اوقات نگفتن حقیقت بهتر از راستگویی است؛ چراکه ممکن است گفتن حقیقت، در شرایطی خاص باعث فتنه و آشوب گردد. آقای مهندس به شعری از شاعر بزرگ سعدی اشاره میکنند: «منه در میان راز با هر کسی، که جاسوس همکاسه دیدم بسی» این بیت به ما یادآوری میکند که نباید رازهای خود را با هر کسی در میان بگذاریم؛ زیرا برخی افراد در ظاهر دوست هستند؛ اما در نهایت ممکن است از اطلاعاتی که در اختیار دارند، علیه ما استفاده کنند؛ همچنین استاد فرمودند: «کرم کن نه پرخاش و کینآوری، که عالم به زیر نگین آوری»، یعنی اگر میخواهید دیگران را جذب کنید؛ باید محبت کنید، البته نباید رفتار شما با پرخاش و دشمنی نباشد.
استاد تأکید کردند که قبل از انجام هر کاری باید به نتایج آن بیندیشیم، گاهی اوقات مشکلاتی که در زندگی تجربه میکنیم، نتیجه تصمیمهای عجولانه و بدون تفکر هستند، بهطور مثال هنگام سپردن وکالت یا امور مهم به دیگران؛ باید با احتیاط رفتار کنیم و بدون شناخت کافی به کسی اعتماد نکنیم. همچنین گفته شد: حق گرفتنی است، نه دادنی، ترسیدن از گرفتن حق، تنها باعث از بین رفتن تفکر و تدبیر ما میشود. در ادامه شاگرد میگوید: «صراط مستقیم سخت است؛ اما خوب است.» استاد نیز تأکید میکنند اگر واقعاً بهحق اعتقاد داریم؛ باید در برخورد با مسائل عدالت را در نظر بگیریم، احساسات شخصی، قومیت و دوستیهای خود را کنار بگذاریم. اگر دستورات اخلاقی و عقلی را رعایت کنیم، مثلاً کمفروشی نکنیم، دروغ نگوییم، دزدی نکنیم، راه موفقیت و آرامش برایمان هموار خواهد شد.
در پایان استاد سه عامل مهم برای رسیدن به آرامش را بیان میکند: عامل اول تواضع، در برابر کسانی که فروتن هستند و ما نیز باید تواضع داشته باشیم، عامل دوم عمل به فرامین الهی، پیروی از دستورات صحیح ما را به موفقیت میرساند و عامل سوم ایمان به وعدههای خداوند؛ وعدههای خداوند دروغ نیست؛ پس اگر اصول را رعایت کنیم به آرامش و سعادت خواهیم رسید. در این سیدی، یاد گرفتیم که باید تفاوت میان راستگویی، تدبیر و صداقت را تشخیص دهیم و بدانیم که در هر موقعیتی چگونه رفتار کنیم تا به آرامش برسیم؛ همچنین که تدبیر در گفتار، حفظ اسرار، محبت، تفکر و رعایت اصول اخلاقی، همه راههای رسیدن به موفقیت و آرامش در زندگی هستند.
رابط خبری: همسفر حمیده رهجوی راهنما همسفر مریم (لژیون هفتم)
نویسنده: همسفر زینب رهجوی راهنما همسفر مریم (لژیون هفتم)
ویراستاری، عکس و ارسال: همسفر زینب نگهبان سایت
همسفران نمایندگی وحید
- تعداد بازدید از این مطلب :
130