روز درختکاری یکی از روزهای سال است که در آن مردم به کاشتن نهال تشویق میشوند که معمولاً در روزهای پایانی زمستان یا روزهای نخست بهار است. در ایران ۱۵ اسفندماه هر سال روز درختکاری نامگذاری شده است. علاوه بر درختکاری ما هفتهٔ منابع طبیعی را نیز که ۱۵ تا ۲۲ اسفندماه است، داریم که یادآور اهمیت گیاهان است. روز درختکاری در بسیاری از کشورهای جهان گرامی داشته میشود.
امروزه با صنعتیشدن جوامع بشری درختان، نقش مهمتری در زندگی بشر ایفا میکنند. از سویی مقدمات پیشرفت بیشتر صنعت و فناوری را موجب میشود، و منابع تأمینکنندهٔ محصولاتی نظیر: وسایل چوبی، مبلمان، لوازمتحریر، الوار، و هزاران محصولات دیگر میشود. به دلیل فعالیت کارخانه جهت صنعتی و ازدیاد وسایل نقلیه عمومی و فعالیتهای روزانهٔ آنها در سطح شهرهای بزرگ، آلایندهها و گازهای مهلک و خطرناکی نظیر: دیاکسیدکربن، در هوای شهرها فزونییافته و سلامت افراد را تهدید میکند.
افرایش این آلایندهها موجب کاهش میزان اکسیژن هوا میشود و وضع نامساعدی برای گروههای آسیبپذیر نظیر بیماران ریوی و قلبی و سالخوردگان و کودکان به وجود آورده است.از طرفی درختان ششهای زمین هستند و زمین برای ادامه حیات خود به درختان نیاز دارند. همهٔ درختان تصفیهکننده هوا بشمار میروند. درختان با جذب آلودگیهای ناشی از گازهای نیتروژن، آمونیاک، دیاکسید گوگرد و اوزون نقش بسزایی در کاهش آلودگیها دارند.
درختان اکسیژن تولید میکنند و باعث خنکی هوا در مناطق شهری میشوند. درختان منابع آبی را حفظ و فرسایش آب را کاهش میدهند. خود برگهای ریختهشدهٔ درختان، موجب تقویت مواد آلی و ریشهٔ خود درخت باعث افزایش نفوذپذیری خاک میشود، و همچنین کاهش میزان تخریب سیلهای حاصل از طوفان و کاهش فرسایش خاک حاصله از باد میشود. درختان منبع تولید میوه برای انسانها و سایر موجودات زنده مثل پرندگان و حشرات هستند.
درختان در مناطق شهری باعث بالارفتن ارزش منطقهای، و روح بخشیدن به شهرها میشود. نکتهٔ جالبتوجه: اینکه باعث کاهش آلودگی صوتی میشوند. یعنی باعث جذب صداهای آزاردهنده که برای گوش انسان مضر است میشود.در این شرایط با این حجم آلودگی و این همه فواید درختکاری آیا میشود نسبت به طبیعت و درختکاری بیتفاوت باشیم. ضمن اینکه همهٔ ما خواسته یا ناخواسته به طبیعت آسیب رساندهایم .
اما این کار در کنگرهٔ ۶۰ چطور انجام میشود؟ ما در کنگره اردوی درختکاری داریم که در وادی دوازدهم هم هست که هرکس که به درمان رسیده باید بیایید و جبران خسارت کند و حداقل سالی یک درخت بکارد، و از آن مراقبت کند تا درخت به ثمر برسد و اگر این درخت خشک شد، جای آن یک درخت دیگر بکارد .
اردوی درختکاری در کنگره ۶۰ از سال ۱۳۹۱ در منطقه هودج آغاز شد، و بعد تهران و سپس شعاع اضافه کرد و در حال حاضر ۳ سال است که در بخش همسفران، خودشان بهصورت مجزا در مراسم درختکاری شرکت میکنند که ابتدا در بوستان ولایت شروع شد و در کرمان نیز این کار انجام شده است و بنیانگذار کنگره ۶۰ تصمیم دارد در شهرستانهای دیگر نیز این کار را انجام دهد. مسئولیت اصلی این اردوها با ایجینت است، و اردوبانان نقش دستیاران را دارند.
الان که به آگاهی رسیدهایم،درخت مسئله فرق میکند، در دین اسلام نیز بهشدت بر اهمیت و کاشت و مراقبت از نهال و درختان اشاره شده است. روایتی داریم از پیامبر اعظم (ص) داریم که میفرمایند: اگر مسلمانی درخت یا گیاهی را بر روی زمین بکارد که انسانها، پرندگان و حیوانات از آن بخورند، گویا در راه خدا صدقهای داده است. حالا که به آگاهی رسیدیم و به امید خدا قصد کاشتن نهال را داریم، باید نکات زیر را مدنظر داشته باشیم:
انتخاب نهال مناسب یعنی باتوجهبه آبوهوای منطقه نهال مناسب را انتخاب کنیم. انتخاب زمان و مکان مناسب: اواخر زمستان یا پاییز بهترین زمان مناسب برای کاشت نهال است. مراقبت: در اوایل نیاز به مراقبت بیشتری دارد.به امید روزی که انسانها گیاهان و درختان را بهعنوان موجود زنده و جزء جداییناپذیر زندگی خود بدانیم و به آنها اهمیت بدهیم.
نویسنده: همسفر گلی رهجوی راهنما همسفر فاطمه لژیون (سوم)
ویراستاری و ارسال: همسفر مهین رهجوی راهنما همسفر فاطمه لژیون (هفتم)
همسفران نمایندگی خیام نیشابور
- تعداد بازدید از این مطلب :
۱۶۹