محبت بزرگترین درسی است که در کنگره۶۰ به مسافران و همسفران آموزش داده میشود؛ چراکه اساس کار کنگره، بر مبنای محبت، عقل و ایمان بنا شده است. این مسئولیت خطیر برعهده انسانهای شریفی که این مسیر پر پیچ و خم را با کولهباری از عشق و محبت طی کردند و با آن عجین شدند و با فانوسی که در دست دارند بر سر راه من و دیگر رهجویان قرار میگیرند تا همراه و همسفر ما باشند. در این مقاله سعی شده است ابتدا راهنما را تعریف کنیم و بعد یاد بگیریم که چگونه قدردان باشیم؛ پس به پاس قدردانی از گوشه کوچکی از زحمات این عزیزان، جناب مهندس در برنامه دستور جلسات سالانه کنگره۶۰، یک هفته در سال را بهعنوان هفته راهنما اختصاص دادهاند که فرصتی باشد برای تجلیل از تلاشهای کمک راهنمایان و راهنمایانی که نقش مهم و ارزشمندی در انتقال دانش و علم کنگره به رهجویان ایفاء میکنند.
سیستم اجرایی در کنگره۶۰ بر مبنای رعایت قوانین و احترام به آنها میباشد. در فرآیند درمان، بخشها و مراحل مختلفی وجود دارد که هر کدام نقش و جایگاه مخصوص خود را دارند که از این جایگاهها؛ کمکراهنمای تازهواردین است که اولین مرحله فرآیند درمانی میباشد. هر شخصی که وارد کنگره میشود، ابتدا بایستی سه جلسه به عنوان مهمان در کنار کمک راهنمای تازهواردین بنشیند تا بتواند بهتر با محیط کنگره و فضای حاکم بر آن آشنا شود که قطعاً نقش راهنمای تازهواردین در این مرحله بسیار پررنگ و حائز اهمیت است؛ چراکه کلید برقراری ارتباط فرد با کنگره در دستان ایشان است و بایستی با مهارت هرچه تمامتر، تصویر رهایی فرد را برایش تصویرسازی نماید. پس از طی این سه جلسه، رهجو وارد لژیون میشود و فرآیند درمان و آموزش خود را با کمک راهنمایی که با حس خود انتخاب نموده است آغاز مینماید.
این مرحله نیز بسیار مهم است؛ زیرا اگر رهجو با حس خود نتواند راهنما انتخاب نماید، در ادامه فرآیند آموزش و درمان، دچار مشکل میگردد. راهنما یک الگوی آموزشدیده و تزکیه شده است و همچون چراغی در مسیر رهجو قرار میگیرد تا سفر خود را بهتر طی نماید. در نوشتارهای کنگره می خوانیم؛ اصل پذیرفته شده، کمک فرد رها شده از دام اعتیاد به فرد در حال مصرف موادمخدر یا معتاد میباشد و به شخصی که بهعنوان کمککننده در کنگره از او نام برده میشود، کمک راهنما یا راهنما گفته میشود. در دنیا ۲ گروه به درمان یا ترک مصرفکنندگان کمک میکنند و یا بهتر بگوییم؛ ۲ گروه در این میان به رسمیت شناخته شدهاند. گروه اول: متخصصین آکادمیک هستند، مانند پزشکان متخصص و روانپزشکان که ممکن است دورههای تخصصی را نیز در مورد اعتیاد گذرانده باشند و گروه دوم نیز کسانی هستند که تجربه استفاده از موادمخدر را داشته و از آن رها شدهاند و در قسمت همسفران نیز اعضاء خانواده مسافران بودهاند که کمک راهنما و راهنمایان کنگره60 در گروه دوم هستند.
به جرأت میتوان گفت که راهنماها و کمک راهنمایانی که در کنگره مشغول به خدمت هستند با تمام کسانیکه در گروه دوم درمانگران فعالیت دارند، تفاوت فاحش دارند. در کنگره60 اینکه شخصی به این مسئولیت برسد، صرفاً سابقه مصرف موادمخدر کفایت نمیکند؛ درواقع برای ورود به این مرحله و چنین سابقهای، اصل مهمی است؛ اما در ادامه، مراحل بسیار سخت و مشکلی را شخص طالب این جایگاه، بایستی طی کند. اولین شرط برای ورود به این جایگاه درمان شدن شخص و کنار گذاشتن مواد مخدر به روش درمانی کنگره60 میباشد و نه شکلهای دیگر، مانند سمزدائی، سقوط آزاد یا هر روش غیر اصولی دیگر؛ زیرا در کنگره تعادل فرد حائز اهمیت است که با درمان تدریجی و پلهای یا اصطلاحاً DST اتفاق میافتد و تمام کسانیکه در کنگره خواستار راهنمایی هستند باید آموزشهای لازم را ببینند.
این آموزشها از دروس و کلاسهای بیشماری تشکیل گردیده که به دو شکل فنی و جهانبینی تدریس میگردد؛ اما موضوع مهمتری که برای یک شخص برای پذیرفتن مسئولیت کمک راهنمایی و راهنمایی وجود دارد عشق است؛ عشق کمک به دیگران، عشق به خواستن رهایی برای مصرفکنندگان و عشق کمک به انسانهای دربند اعتیاد. وقتی این موضوع با علم و آموزش در آمیزد جایگاهی بهوجود میآید که شاید در هیچ مکان دیگری نتوان آن را تجربه نمود. در نوشتارهای کنگره نوشته شده: «ما برای آموزش و خدمت، قدم به حیات نهادهایم تا ابتدا آموزش درست انجام گیرد و در ادامه بتوان خدمتی که بر مبنای عمل سالم است را به اجرا در آوریم». شاید وجود عشق و علم است که خدمتگزاران کنگره را با دیگرانی که در این مقوله، تلاش میکنند متفاوت نشان میدهد.
جایگاه راهنما در مقابله با رهجو؛ جایگاه استادی، معلمی و مربی است و این جایگاه را نمیتوان با جایگاه دوست و رفیق که آنها نیز مرتبه بالایی دارند مقایسه کرد. استادی که کارش با عشق است نه با معشوق و معلمی که کارش درس محبت است نه درس شاگردی؛ حرکت در ادامه مسیر با ترسیم مثلثی از عشق، عقل و ایمان که اساس کنگره بر آن بنا شده است؛ اما اینکه ما چقدر این جایگاه را قدر بدانیم و شاکر آن باشیم، بستگی به درک و برداشت ما دارد و اینکه بدانیم برای تمام چیزهایی که خداوند به ما داده شاکر باشیم و شکر آن را بهجا آوریم. شکر هرچیزی را هرچند جزئی فراموش نکنیم و با قدرشناسی میزان چیزی که دریافت میکنیم چند برابر میگردد. شکرگزاری انواع گوناگونی دارد؛ خواه این شکرگزاری در برابر خداوند باشد، خواه در برابر مخلوقی که وسیله و ابزاری برای این کار قرار گرفته است.
چراکه حق شکرگزاری از خداوند این است که؛ از کسیکه آن نعمت، به دست او جاری شده است تشکر کنیم. در فرآیند آموزش کنگره60، راهنما نهتنها مزد دریافت نمیکند؛ بلکه در راستای انجام خدماتش در کنگره هزینه هم میکند که از دیدگاه حسابگرانه این کار قابل توجیه نیست؛ اما از منظر عشق و ایمان این حرکت مفهوم والایی دارد که به تعبیر کتاب عشق «باورش کار هرکس نیست؛ مگر معنای آن بداند که آن چیست». کسانیکه در کنگره۶۰ خدمت میکنند، وقت میگذارند و مزدی دریافت نمیکنند؛ بلکه هزینه هم میکنند و این عمل بزرگ نشأت گرفته از عشق و محبت است که بسیار گرانبها و ذیقیمت میباشد و به قول آقای مهندس که در سیدی عشق و ایمان میفرمایند: «اگر محبت و عشق به انسان نرسد، مثل گیاهی است که آب به آن نرسیده باشد، پژمرده میگردد».
انسان بدون عشق، مالیخولیایی و افسرده میشود. واقعاً هیچ واژهای یافت نمیشود که با معنی کردن آن، دلیل و انگیزه خدمت راهنما به رهجو را به شکلی، جاری در کنگره۶۰ توضیح داد؛ چراکه راهنما عاشق است و سختی و رنجهای گذر از تاریکیها را با تمام وجود کشیده و مرارت و طعم تلخ خانمانبرانداز اعتیاد و اثرات موادمخدر را چشیده است؛ حال بهواسطه الطاف الهی و بهرهگیری از آموزشها و علم و دانش نافع کنگره، موفق به گذر از این شرایط تاریک و ظلمات گردیده با تمامی وجود میخواهد در بهشتی که قرار گرفته انسانهای غوطهور در منجلاب سیاهی و گرفتار در دام اعتیاد را بهسوی خود بکشاند تا مرهمی بر زخمهای عمیق آنان بوده و آن را التیام بخشد. همانطور که در کلاماللّه هم به صورتهای مختلف اشاره دارد، در سوره بلد «کسی که یک نفر را احیاء کند، مانند این است که هزاران نفر را زنده نموده است».
یا در آیه 6 سوره عادیات اشاره میکند «إِنَّ الْإِنْسَانَ لِرَبِّهِ لَكَنُودٌ» به اینکه انسانها نسبت به رب و آموزگار خویش ناسپاس هستند؛ مگر آنانیکه در مسیر مستقیم و عمل سالم قرار داشته باشند. واقعاً چه عاملی باعث شده که معلمین و راهنمایانی که بهعنوان هدایتگر و راهنمایان بشر مطرح هستند، بخواهند از آنان مدح و ستایش نمایند! چگونه است که مولای متقیان حضرت علی (ع) در روایت مشهور خویش میفرمایند: «هر کسی یک کلمه به من علم بیاموزد؛ درواقع مرا غلام یا بنده خویش ساخته است». آیا بعضاً برخی از ما انسانها قادر هستیم به اهمیت و ارزش آن کلام پیببریم؟ اغلب آنها از کسانی هستند که خود مراتب و جایگاههای والا را کسب نمودهاند، مثل شهید رجایی که در جمله بسیار زیبای خود میفرمایند: «معلمی عشق است، شغل نیست؛ پس اگر بهعنوان شغل انتخاب نمودهاید رهایش کنید؛ ولی اگر به آن عشق میورزید مبارکتان باشد».
بهراستی معلمی، راهنمای عشق و هنر است؛ اما در کنگره در بحث جایگاه راهنما میخواهم بگویم جایگاهی بسیار مقدس و رفیع است و باید آن جایگاه را بهدست آورد تا بتوانیم بفهمیم، درک و باور نماییم؛ چراکه راهنمایان کنگره60 نیز از فیلترهای متفاوت عبور کردهاند تا بتوانند به درجه راهنمایی نائل شوند. آنان علاوهبر تجربه رهایی و گذر از زشتیها و تاریکیها، دانش و بینش خاصی را در مقوله اعتیاد و همینطور موضوعات دیگر از جمله جهانبینی را دارند که برای کسب این جایگاه میبایست مورد تأیید مرزبانی، راهنما، شورای دیدهبانی و نگهبانکل و همچنین دوره کارگاههای کارآموزی و ... که راههای پر فراز و نشیبی است عبور نمایند تا به آن جرگه درآیند و بهراحتی هم امکانپذیر نیست. همانطوری که آغاز و مقدمه خداشناسی، خودشناسی است؛ دروازه ورود به شکرگزاری از خالق، شکرگزاری از مخلوق است؛ لذا رهجو باید در مناسبتهای تقدیر و تجلیلی که در کنگره برگزار میشود، به روش کنگره، شرکتی فعال داشته باشد و انرژی و لذت ناشی از آن را کسب کند.
اندیشمندی میگوید: «اگر قادر به خواندن هر واژهای هستید، برایش از معلم خود تشکر کنید». من به خود میگویم اگر امروز قادر به کشیدن هر نفس راحتی بدون دغدغهای هستم؛ باید برایش نخست از خداوند بزرگ که مسیر کنگره را جلوی پایم قرار داد و بعد از بنیان کنگره60، بابت بستری که فراهم کردهاند و سپس از راهنمایم به خاطر آنچه که به من آموخت، تشکر کنم. آموزشهای کنگره قواعد و هنر درست زندگی کردن و درک درستی از مفهوم عشق به انسان را منتقل میکند و به تعبیر آقای مهندس «کمک راهنمایی، مقام شامخ انسانی و بند عشقی با قدرت مطلق است». خدا را سپاس میگویم که توفیق خدمت عاشقانه برایم حاصل شده است.
منابع: سیدی مدرس، هفته راهنما، راهنما و رهجو، جزوه راهنما و راهنمایی، کتاب عشق
رابط خبری: همسفر طاهره رهجوی راهنما همسفر ندا (عضو لژیون سردار)
نویسنده: راهنمای تازهواردین همسفر فرشته (ش) (عضو لژیون سردار)
عکس: همسفر شهزاد رهجوی راهنما همسفر ناهید (عضو لژیون سردار)
ویراستاری: همسفر زهرا رهجوی راهنما همسفر ندا (عضو لژیون سردار)
ارسال: همسفر زینب رهجوی راهنما همسفر فاطمه (عضو لژیون سردار) نگهبان سایت
همسفران نمایندگی وحید
- تعداد بازدید از این مطلب :
184