«اگر باشد، هست» این عنوان مربوط به بحث بین استاد و شاگرد در تاریخ ۱۳۸۰/۱۱/۱۹ میباشد. در مورد حسهای درون و برون، استاد میفرمایند: حس مربوط به ساختمان جسمی یعنی بدن در حال حاضر است. پنج حس درون یعنی زمانی که جسم و روح باهم باشند (منظور زمان بیداری است) و پنج حس دیگر که حس برون نامیده میشود؛ یعنی هفتپیکر در ارتباط میباشند که هر دو قسمت (پیکرهها و پنج حس) قابللمس نیستند؛ اما قابل حس از نوع خودشان که با عالم بیرون در ارتباط جاری هستند.
پنج حس از درون مأمور او
پنج حس از برون میسور او
ده حس است و هفت اندام دگر
آنچه اندر گفت ناید می شمر
اگر در مورد جهان آخرت و بودن آن صحبت کنیم؛ بعضی میگویند چه کسی از آن جهان آمده که بگوید چنین جهانی هست و با مرگ به نیستی میرسیم و تمام میشود؛ ولی اگر به بیداری و خواب خود دقت کنیم این مسئله را بهخوبی درک میکنیم؛ ما در بیداری با پنج حس ظاهری همهچیز را میتوانیم لمس کنیم؛ چگونه؟ با ابزارهایی که خداوند در جسم ما قرار داده است مثل دیدن با چشم، شنیدن با گوش، چشیدن با زبان، بوییدن با بینی و لمس کردن اشیا با دست که به آنها حواس پنجگانه میگوییم. حال در نظر بگیرید که در شب این جسم به خواب میرود و همه این حسها رو به خاموشی رفته و درواقع جسم از حرکت باز مانده و در حال استراحت است درصورتیکه ما در خواب چیزها و جاهای مختلفی را دیدهایم، صداهای مختلفی را شنیدهایم و ... بههرحال با اتفاقات زیادی روبرو هستیم درحالیکه جسم ما در رختخواب بیحرکت است. اینها را چگونه میبینیم یا درک میکنیم؟ حقیقت این است که نفس ما در هنگام خواب به جسم دیگری شبیه خودمان انتقالیافته و در جهان دیگری در حال سیر و سلوک میباشد. بارها شنیدهایم که خواب همان مرگ کوتاه است. اگر در خواب از ما بپرسند که این اتفاقات واقعی است، میگوییم بله و در بیداری نیز همین را میگوییم؛ در حقیقت هر دو، خواب و بیداری واقعی هستند.
همانگونه که اعتیاد دارای صور آشکار و صور پنهان میباشد؛ افکار و اندیشه، عشق و محبت، کینه و نفرت و شخصیت هم صور آشکار و پنهان دارند. شخصی ممکن است در ظاهر فردی متین و متعادل ولی در باطن فردی تندخو و بههمریخته باشد. مکر یکی از این صفات پنهان است. هیچ فسادی انجام نمیگیرد مگر در لباس تقوا باشد. مکر یعنی حیله، نیرنگ و یا چارهاندیشی برای آسیب زدن به دیگران است. داستانها و شعرها ما را با انواع مکر و حیله آشنا میکنند مثل شعر روباه و زاغ که روباه با چه حیلهای قالب پنیر را از زاغ میرباید. حیوانات هم برای به دست آوردن شکار از مکر و حیله استفاده میکنند. اگر سری به دادگاهها بزنیم پروندههای زیادی را میبینیم که ریشه تمام دعواها، جداییها و قتلها به مکر و حیله برمیگردد.
خشم، غیبت و طمع پدیدههایی هستند که ما در زندگی روزمره با آنها روبرو هستیم. هنگامیکه فردی خشمگین میشود درجه هوشی او در پایینترین درجه قرار میگیرد و ممکن است دست به کارهایی بزند که در شرایط عادی از آنها به دور است. افراد زیادی از راه مکر، حیله و طمع میخواهند به اهدافشان برسند در حقیقت این افراد همانهایی هستند که بهجای بهترین راه، کوتاهترین راه را انتخاب میکنند. شناخت این مسائل در زندگی ما نقش بسیار مهمی دارد و میتوانیم در روابطمان با دیگران بهتر عمل کنیم و آگاهی داشتن از آنها باعث میشود که در تصمیمات خود بیشتر دقت کرده و آینده بهتری را برای خودمان بسازیم چراکه همه چیز با فکر و اندیشه پدیدار میشود و اعمال و گفتار ما به افکار ما بستگی دارد. ما در ذهن خود میتوانیم به شو شود برسیم یعنی به هرچه بیندیشیم همان را در ذهن میتوانیم تصور کنیم؛ در ذهن میتوانیم به جاهای مختلف رفته یا تصور کنیم که به خواستههایمان رسیدهایم یا خود را در حالات مختلف ببینیم؛ اما با کدام چشم میبینیم؟ با کدام پا راه میرویم؟
ذهن و خواب نمونههایی هستند که اگر کمی به آن دقت کنیم میتوانیم به چگونگی عملکرد حسهای بیرون و وجود جهانی دیگر پی ببریم؛ به همین خاطر است که در وادی سوم اشاره شده که برای رسیدن به خالق و درک آن باید از دروازه خود عبور کنیم. باید آرامآرام بندهایی که در وجودمان هست را بازکرده تا بتوانیم او را ببینیم اما نه با چشم سر بلکه با چشم دل اینکار امکانپذیر است.
منبع: سیدی مکر
نویسنده: راهنما همسفر شهین (لژیون دهم)
رابط خبری: همسفر مریم رهجوی راهنما همسفر شهین (لژیون دهم)
ویراستاری: همسفر مینا رهجوی راهنما همسفر زهرا (لژیون هفدهم)
ارسال: همسفر پگاه خدمتگزار سایت
همسفران نمایندگی شیخبهایی
- تعداد بازدید از این مطلب :
310