" بنام قدرت مطلق الله "
جلسه آشنایی با مسائل ایمنی و آتش نشانی ویژه مسافران و خدمتگزاران شعبه امین قم برگزار گردید. در این جلسه مسافر محمد اسماعیل رهجوی راهنمای محترم مسافر عبدالرضا لژیون پنجم توضیحاتی پیرامون این مسائل ارائه دادند که به شرح ذیل میباشد.
در ابتدای مبحث باید گفت که هر شخصی میبایست با حداقل مسائل ایمنی آتش نشانی آشنایی داشته باشد، چه بسا که بکارگیری این حداقلها در روزمرگی زندگی انسانها باعث جلوگیری از بروز خسارات مالی و جانی جبران ناپذیری میگردد، در تمامی حوادث غیر طبیعی از قبیل آتش سوزیها، تصادفات، برق گرفتگیها، عوامل کم اهمیت باعث بروز آنهاست . تمامی این حادثهها در دل کم اهمیتترین بیاحتیاطیها نهفته است، با توجه به رعایت این موارد ایمنی کم اهمیت به ظاهر میتوان از تمام این حوادث پیشگیری کرد که همیشه پیشگیری از درمان کم هزینهتر و بهتر میباشد، در حوادث آتش سوزیها عوامل ایجاد یک آتش عبارت است از حرارت، ماده سوختنی و اکسیژن که این مثلث متساوی الاضلاع بایستی به طور متناسب در محیط باشند و در کنار هم ایجاد یک آتش سوزی را باعث شوند و برای مقابله با این آتش بایستی حتما یکی از سه ضلع این مثلث را از بقیه جدا کنیم به طور مثال با گرفتن اکسیژن محیط، آتش خفه میشود.
به طور کلی آتش سوزیها به 5 دسته تقسیم میشود:
1- مایعات قابل اشتعال مانند: بنزین، گازوئیل و نفت.
2- گازها
3- جامدات؛ هر چیزی که از خود خاکستر به جا بگذارد.
4- الکتریسیته
5- مواد منفجره، از قبیل TNT، بمب، باروت و ...
هر کدام از این آتش سوزیها لوازم و تجهیزات خاصی برای مقابله دارند که در ادامه به طور مختصر توضیح داده خواهد شد.
در آتش سوزی مایعات قابل اشتعال مانند: بنزین، راه مقابله در وهله اول جلوگیری از جاری شدن مایع با هر وسیلهای مانند: شن، ماسه و ... است که برای مهار بهتر و جلوگیری از جاری شدن اقدام به اطفاء با کفهای ویژه مایعات قابل اشتعال آن را خاموش مینمائیم.
آتش سوزی جامدات: بهترین وسیله اطفائی آن آب است که با توجه به نفوذ پذیری بالای آب در بافت مولکولی اجسام به سرعت باعث پائین آمدن حرارت موجود شده و نیز مانع رسیدن اکسیژن کافی می شود.
در آتش سوزی گازها ابتدا گاز را از منبع نشت گاز قطع نموده پس از اطمینان از قطع گاز اقدام به اطفاء آتش سوزی مینمائیم.
نکته: با توجه به خطر انفجار مجدد محیطی که با گاز مایع پر شده و سیلندر یا کپسول گاز شعلهور شده میباشد، هیچگاه سیلندر یا کپسول گاز مایع را در محیط بسته اقدام به اطفاء نمینمائیم زیرا که با توجه به خرابی شیر گاز و سوپاپ ایمنی قطعا نشتی گاز موجود در سیلندر با توجه به بودن شعلههای کوچک مخفی در محیط باعث ایجاد انفجار مجدد و خطرناکتری میشود.
در آتش سوزی الکتریسیته یا لوازم برقی با توجه به اهمیت تجهیزات و لوازم برقی بهترین وسیله برای اطفاء و مهار آتش سوزی خاموش کنندههای CO2 میباشد که با خنک کردن لوازم برقی باعث خاموش شدن آتش میشود که در ادامه با خصوصیات و شکل ظاهری این خاموش کنندهها مختصر توضیح داده خواهد شد.
در آتش سوزیهای ناشی از مواد منفجره هم بعد از انفجار مواد جامدات موجود در محل هستند که دچار آتش سوزی شده و با استفاده از آب آتش را اطفاء مینمائیم.
در آتش سوزی گازها یا محیطی که گاز در آنجا پخش شده است رعایت چندین نکته طلایی برای جلوگیری از ایجاد آتش سوزی و مهار آن مهم است:
1- از قطع و وصل کردن کلیدهای برق خودداری شود، نقطه قطع برق از بیرون و کنتور برق انجام شود.
2- خاموش کردن تمام منابع حرارتی مانند بخاری، چراغ و ...
3- استفاده از دستمال مرطوب برای پوشاندن بینی و دهان جهت جلوگیری از ورود گاز به داخل ریه.
4- در صورت عدم وجود نور مناسب از چراغ قوهای که در بیرون ساختمان پر از گاز روشن نمودهاید استفاده کنید.
5- استفاده از لباس ضد جرقه و یا حداقل خیس شده.
6- ایجاد باد و کوران مصنوعی با حوله و پارچه مرطوب جهت خارج نمودن گاز محیط.
در آتش سوزیهای ناشی از برق عواملی که باعث ایجاد آتش سوزیها میشود:
1- استفاده از فیوزهای نامناسب.
2- از نظر جریان برق استفاده از سیمهای نامناسب.
3- شل بودن محل اتصالات سیمها و انشعابات آن.
4- عبور دادن سیمها و کابلها از محلی نامناسب مانند زیر فرش و موکت، لای پنجره ها و دربها.
آتش سوزی فلزات قابل اشتعال که بعضی از آن مانند سدیم، پتاسیم، منیزیم، آلومینیم، لیتیوم و ... که برای اطفاء آن نباید از آب یا کف که حاوی مقداری آب است استفاده نمود زیرا به سرعت به آب واکنش نشان داده و باعث تولید گاز هیدروژن مینماید که فوقالعاده قابل اشتعال میباشد و باعث شدت یافتن آتش سوزی میشود بهترین روش و ماده اطفائی ماسه صددرصد خشک و پودر خشک میباشد.
آشنایی با خاموش کنندهها و نحوه استفاده از آن: کپسولها یا خاموش کنندهها شناخته شدهترین وسیله اطفاء حریق میباشد که هر کدام کارایی خودش را دارد و استفاده از آن بسیار ساده و نگهداری آن هم تا مدت طولانی امکان پذیر میباشد.
کپسولهای آبی رنگ حاوی مخلوطی از آب و گازهای تحت فشار است.
کپسولهای قرمز رنگ حاوی پودر و گازهای تحت فشار است که در اندازه و سایزهای مختلف موجود میباشد.
برای بکار گیری و استفاده از کپسولها و خاموش کنندهها، آن را به صورت عمود در دست گرفته، با کشیدن ضامن مربوط با فشار دادن اهرم سر نازل را در فاصله مناسب حدود یک متری که شعله به شما سرایت نکند پشت به باد در زاویه مناسب به صورت جارویی از بن آتش مواد محتوی کپسول را به روی آتش هدایت میکنیم و بلافاصله هم بعد از استفاده از آن اقدام به شارژ مجدد آن مینمائیم.
و در آخر این ضربالمثل ژاپنی: به خاطر میخی نعلی افتاد، به خاطر نعلی اسبی افتاد، به خاطر اسبی سواری افتاد، به خاطر سواری جنگی شکست خورد، به خاطر شکستی مملکتی نابود شد.همه اینها به خاطر کسی بود که میخ را درست نکوبیده بود.
تایپ: مسافر عادل لژیون یکم
ویراستاری و ارسال خبر: مسافر اسماعیل لژیون نهم
تهیه و تنظیم: گروه سایت شعبه امین قم
- تعداد بازدید از این مطلب :
289