سومین جلسه از دوره دوم کارگاههای آموزشی مجازی ویژه همسفران کنگره۶۰ نمایندگی امیر با دستور جلسه « رابطه یادگیری و معرکهگیری » با استادی همسفر الهام در روز شنبه ۲۶ آبانماه ۱۴۰۳ آغاز به کار کرد.
سخنان استاد:
اولین قدمی که باید برداریم این است که تعریف درستی از یادگیری ارائه دهیم، ببینیم یادگیری چیست و با چه مسائلی در ارتباط است و چگونه به رشد و تعالی ما انسانها کمک میکند. یادگیری کارکردی است که با آن دانش، رفتارها، توانمندیها، انتخابهای نو یا موجود به ترتیب، درک تقویت و اصلاح میشوند، که شاید به یک تغییر بالقوه در ترکیب دادهها، عمق دانش، رویکرد یا رفتار نسبت به نوع و گستره تجارب منجر شود. توانایی یادگیری، در دسترس انسانها، جنبندگان، گیاهان و انواعی از ماشینها قرار دارد.
مسئله یادگیری و فراگیری تنها مختص درس، مشق و امتحانات نیست، بلکه خلقت انسان و موجودات بر پایه اصول یادگیری بنا شده و این امر در تمام متون وجود دارد.
یادگیری یعنی قادر باشیم سه مؤلفه مثلث دانایی (تفکر، تجربه،آموزش) را به تعادل برسانیم.
حال باید دید چگونه این کار انجام میشود. انسانها بیشترین میزان یادگیری را دارند زیرا عقل و اختیار دارند. در سیدی شکل گیری نیروها استاد امین فرمودند که شیرها هم عقل دارند و هم احساس، اما اختیار ندارند، به همین دلیل وقتی احساس گرسنگی کنند و طعمه را ببیند با عقلش برای شکار نقشه میکشند، اما اختیار برای نخوردن ندارد. حال این عقل و اختیار چگونه در انسان پدیدار میشود که کمک به یادگیری میکند. انسان با رشد عقلی زمینه را برای یادگیری فراهم میکند و با اختیار خودت انتخاب میکند آیا تمایل به یادگیری و پیشرفت دارد یا نه!
وقتی ما تحت آموزش قرار میگیریم و یادگیری صورت میگیرد میزان دید و اختیار انتخاب ما بیشتر میشود و این خود باعث بهبود کیفیت زندگی، دیدگاه و جهانبینی ما میشود. اما نکته قابل تأملی هم اینجا مطرح است که ما نباید دچار فریب معرکهگیری شویم. حال تعریفی از معرکه گیری ارائه بدهیم تا شناخت بهتری پیدا کنیم. معرکهگیری نوعی نمایش عمومی است که در آن «معرکهگیر» با انجام اعمالی جالب، بینندگان را که دور تا دور محل اجراء جمع میشوند، سرگرم میسازد.
گاهی ما انسانها با دانش اندکی که پیدا میکنیم دچار معرکهگیری میشویم و دچار منیت و غرور میشویم.
یک انسان دانا باید همیشه هوشیار باشد و گرفتار معرکهگیری انسانهای نادان به ظاهر دانا نشود. چون دانایی و یادگیری لازمه زندگی هرانسانی است اما باید به گونهای باشد که این دانایی آسیب زننده نباشد. زیرا هر صفتی اگر در جایگاه درست خود استفاده نشود مخرب میشود.
اما یادگیری پروسهای است که ذره ذره صورت میگیرد و باید زمان آن طی شود تا ظرف پذیرش در انسان ایجاد شود و یادگیری مفید حاصل شود. زیرا آن دانشی که به یک انسان بیست ساله که از قبل آموزش داده شده را نمیتوان به کودک هفت ساله داد. زیرا هنوز ظرف پذیرش آن بزرگ نشده است. اما همین یادگیری حال درهر زمینهای باشد، چه علمی چه فلسفی و چه جهانبینی یا هرزمینهای که کمک به رشد انسان کند بسیار مفید است.
یادگیری به انسان کمک میکند تا بستر زندگی بهتری را برای خود و بعد برای اطرافیان خود حاصل کند. همانطور که ما با یادگیری و آموزشهای مفید کنگره۶۰ توانستیم زندگی خود و اطرافیان را تحت تأثیر قرار دهیم و به نظر من یادگیری یکی از بزرگترین نعمتهایی است که خداوند به هرانسانی داده و ما تا جایی که میتوانیم باید از آن در جهت پیش برد زندگی مادی و مخصوصأ معنوی خود استفاده کنیم.
زمانی که انسان اشتباهات خود را در نظر نگرفته و دیگران را مقصر قلمداد میکند؛ وارد معرکهگیری میشود. در معرکهگیری سه صفت، ترس، منیت و ناامیدی وجود دارد. فردی که معرکهگیر است به دلیل وجود منیت نمیتواند اشتباهات خود را قبول کند؛ زیرا ترس آن را دارد که دیگران او را مقصر بدانند.
نویسنده: همسفر الهام رهجو راهنما همسفر سحر (لژیون چهارم)
تایپ: همسفر لیلا رهجو راهنما همسفر سحر (لژیون چهارم)
عکاس، ویراستار، تنظیم و ارسال: همسفر فاطمه (نگهبان سایت)
همسفران نمایندگی امیر- اراک
- تعداد بازدید از این مطلب :
220