مقاله سیستم ایکس
مقدمه:
مغز سیستم فوق پیچیده ای است که شامل بیش از یکصد میلیارد سلول عصبی موسوم به نورون میباشد. این نورونها در ارتباط با همدیگر، مدارهایی را تشکیل میدهند که ادراکات، شناختها و یادگیریهای ما در این مدارهای نورونی پرسپترونی شکل میگیرند، این ارتباطهای نورونی، به طور مستقیم در اتصال با همدیگر نیستند، بلکه بواسطه عوامل بیوشیمیایی موسوم به انتقال دهندههای عصبی در شکافهای سیناپسی در ارتباطند. این انتقال دهندههای عصبی بعضی تحریکی و بعضی مهارکننده فعالیت نورونها هستند. سرتونین (٥-هیدروکسی تریپتامین، 5-HT)، یکی از انتقال دهندههای عصبی است.
اهمیت موضوع :
سروتونین (5-HT) یکی از انتقال دهنده های عصبی جدیدتر است که از نظر اهمیت فیزیولوژیکی شناخته شده است. 5-HT در انواع عملکردهای سیستم عصبی مرکزی مانند کنترل سیستم دیواسکولار ماشین، رفتار عاطفی، جریان خون مغزی، اختلالات خوردن، سد خونی مغز در هر قوه، رفتار جنسی، تنظیم حرارتی، از طریق نورون های سروتونرژیک نقش دارد. عمدتاً از هسته های رافه به چندین ناحیه مغز و نخاع می تابید. غلظت 5-HIAA در مردان کمتر از زنان است. همچنین عدم تقارن درون نیمکره ای قابل توجهی در هر دو جنس وجود دارد. از آنجایی که 5-HT از سد خونی مغزی عبور نمی کند، انتقال دهنده عصبی باید در داخل مغز سنتز شود. جذب فعال اسید آمینه ضروری تریپتوفان از منابع غذایی توسط نورون از خون توسط آنزیم تریتوفان هیدروکسیلاز به 5-HTP دنبال می شود. هنگامی که 5-HTP سنتز شد، تقریباً بلافاصله توسط ال-آمینو د کربوکسیلاز معطر به سروتونین دکربوکسیله می شود. پس از تشکیل سروتونین، یا به گرانول های ذخیره ای منتقل می شود یا از طریق MAO،میتوکندری شکسته می شود و به عنوان 5-HIAA به خارج از سلول منتقل می شود.
یافته ها و نتیجه گیری :
سیستم مغز و بدن بر اساس یک الگویی به نام الگوی پاداش پیش میرود و الگوی پاداش بر اساس و مبنای دوپامین پایه گذاری شده است.دو ماده دوپامین و سرتونین جزء ماده های فوقالعاده حیاتی بدن و بیوشیمی هستند.تمام اتفاقاتی که در نشئگی برای هر انسانی رخ میدهد به علت دوپامین است و فردی که شیشه مصرف میکند فکر میکند که بالاترین لذت دنیا را کسب کرده یا مصرف کنندگان اکستازی یا حتی خود تریاک فقط به دلیل افزایش میزان دوپامین در مغز است که احساس نشئگی و سرخوشی میکنند و شیشه ۱۱ برابر دوپامین مغز را افزایش میدهد هروئین ۴ برابر و تریاک ۲ الی ۳ برابر.
حال در این مرحله سروتونین وظیفه دارد وارد عمل بشود و میزان ترشح دوپامین را کنترل کند و اگر دوپامین بیش از حد وارد سیستم عصبی شود براساس ساختاری که برای سروتونین تعریف شده است میزان ترشح دوپامین را به تعادل می رساند.
هر فردی که روی میزان ترشح سروتونین کار کند جایگاهش در فردوس است و کسی که مدام در حال افزایش دوپامین بدن خودش هست جایگاهش جهنم است و این بهشت و جهنمی است که درون هر انسانی است و جاری است و در وجودمان است.
حال بدن هر انسان سالمی که وابسته به هیچ ماده بیرونی نیست و تا بحال ماده مخدر مصرف نکرده است جسم به خودی خود به اقتضای آن لحظه و میزان نیاز این دوماده حیاتی را ترشح میکند و هرگاه یک مشکل اساسی یا غم انگیزی مانند از دست دادن نزدیکان یا ورشکسته شدن یا بیماری خود یا اطرافیان و ...برای شخصی اتفاق بیفتد و فشار عصبی زیادی بر وی وارد شود خود بدن به دلیل اینکه بتواند آن فشار را تحمل کند میزان بیشتری بیوشیمی ترشح میکند و هنگامی که بیوشیمی بیشتری در بدن ترشح شود دوپامین هم افزایش پیدا میکند زیرا دوپامین وابسته به بیوشیمی بدن میباشد و باعث میشود که تحمل آن فشار عصبی یا استرس برای شخص راحت تر باشد و باعث نشود اندام های حیاتی فرد از کار بیفتند و شخص شوکه شود و یا دچار سکته و حمله عصبی و یا مرگ شود و اگر کسی به این موارد دچار شود به این دلیل است که بیوشیمی خود شخص مشکل داشته و الا بدن طوری طراحی شده است که در بدترین حالات فشارهای عصبی خودش را متعادل میکند و اندام های حیاتی به زندگی ادامه میدهند.
حالا هنگامی که مواد مخدر وارد بدن میشود و آرام،آرام نقطه تحمل بدن نسبت به این مواد کم و کم و کم میشود تا بیوشیمی بدن کامل از کار می افتد و دیگر ترشح نمیشود و دراینجاست که مواد مخدر بیرونی جایگزین مواد شبه افیونی خود بدن میشود و این مواد بیرونی شامل قهوه،سیگار ،قلیان،انواع مواد مخدر،مشروبات الکلی و هر چیزی که جسم را از حالت طبیعی خارج کند که ما به آن خمر میگوییم و به صورت کلی میگوییم زمانی که خمر وارد بدن میشود بدن نقص پیدا میکند و در سیستم عصبی بدن نقص ایجاد میشود و جسم بیمار میشود و یک زمانی ما نسبت به بیماری خودمان آگاهی داریم ولی گاهی اوقات خودمان نمیدانیم که مریض هستیم .
منابع :
عبور از منطقه 60 درجه زیر صفر
مؤلف:حسین دژاکام
The Hacking of the American Mind
by Robert H. Lustig
مطالعات روانشناسی و علوم تربیتی (موسسه آموزش عالی نگاره) 64 (4), 1-24, 2021
Klinik Psikofarmakoloji Bülteni 3, 1-2, 1993
عکاس و ویراستار: مرزبان خبری مسافر اصغر
نگارش و رابط مقالات: مسافر بیژن
تنظیم و ارسال: رابط خبری مسافر امین
- تعداد بازدید از این مطلب :
739