همگی میدانیم که بر طبق آموزههای کنگره، مثلث دانایی شامل سه ضلع آموزش، تجربه و تفکر است. بنابراین دانایی مؤثر، دانایی است که راجع به آنچه آموزشدیدهایم، تفکر کرده باشیم و آن را تجربه نیز کرده باشیم. بنابراین علاوه بر اینکه کلاس میرویم و آموزش میبینیم، بایستی برویم و راجع به مطالبی که آموزشدیدهایم تجربه کسب کنیم. به این منظور باید با انسانها بجوشیم، با دوستان همنشینی کنیم، در کنگره خدمت کنیم، در لژیون صحبت کنیم و بر روی تجربیات دیگران تفکر کنیم، باید ورزش کنیم و در اجتماعات دیگر کنگره هم تجربه کسب کنیم. بایستی به همه اضلاع مثلث دانایی توجه کنیم؛ آنوقت است که معجزه دانایی مؤثر رخ میدهد. از سویی دیگر بر اساس آموزههای آقای مهندس دو نوع دانایی داریم: دانایی عام و دانایی خاص.
دانایی خاص همان تخصص فرد است که در رابطه با تحصیلات او نیز هست. بهعنوانمثال یک پزشک متخصص جراح قلب که درزمینهٔ نحوه جراحی قلب باز و امثال آن تخصص خاص دارد. درحالیکه دانایی عام، علم زندگانی است و چگونه زیستن. بر مبنای نظر آقای مهندس ممکن است شخصی دانایی خاص زیادی داشته باشد ولی دانایی عام او کم باشد، بنابراین فقط تحصیلات دانشگاهی داشتن و تخصصی خاص در رشتهای خاص، به معنای دانایی عام و دانا بودن در همه عرصههای زندگی نیست. بهعنوانمثال پزشک جراحی که عمل جراحی قلب باز را بهخوبی انجام میدهد، ولی ممکن است در رانندگی مهارت چندانی نداشته باشد.
در حقیقت کسی که دانایی عام دارد، دشمنان خود را به دوستان تبدیل میکند. بر این اساس اشخاصی که دوستان خود را تبدیل به دشمنان خود میکنند، جاهل هستند و دانایی عام ندارند، یعنی علم چگونه زیستن و مدارا کردن با مردم را ندارند. بهعلاوه کسی که دانا است به همه هستی احترام میگذارد و از مجادله با مردم پرهیز میکند. از سویی دیگر سواد، میزان دانایی نیست. میزان دانایی حتی به تمدن و استفاده از تجهیزات و تکنولوژی روز دنیا هم نیست. چهبسا کسانی که به تمام برنامههای کامپیوتری روز دنیا اشراف دارند، ولی سواد چگونه زیستن و خوب زیستن را ندارند و دانایی مؤثر ندارند.
وقتی دانایی مؤثر باشد، تشخیص برای انسان پدید میآید؛ ماهیت کارها بر انسان مشخص میشود. اینکه چهکارهایی را باید انجام دهیم و چهکارهایی را نباید انجام بدهیم؛ اینها دانایی مؤثر است. اینکه با چه کسی همنشینی کنیم و از همنشینی با چه کسانی بپرهیزیم. دانایی مؤثر وقتی است که بر اینها مسلط شویم. در حقیقت برای کسب دانایی مؤثر باید انسانی اندیشید، انسانی رفتار کرد و محبت بیکران و بیقیدوشرط داشت و خدمت بدون انتظار هم انجام داد. آنوقت است که میتوان گفت دانایی آن فرد مؤثر است. در غیر این صورت صرف اینکه سواد داشتن یا تحصیلات آکادمیک و دانشگاهی زیاد داشتن، برای کسی دانایی نمیآورد. نحوه برخورد فرد با انسانهای دیگر و میزان مهارت او در مقابله با کل چالشهای زندگی، میزان دانایی مؤثر فرد را مشخص میکند.
منبع: جزوه جهانبینی نوشته استاد امین دژاکام و سیدی میزان دانایی آقای مهندس دژاکام
نویسنده: همسفر ریحانه رهجوی راهنما همسفر معصومه (لژیون چهاردهم)
رابط خبری: همسفر مائده رهجوی راهنما همسفر معصومه (لژیون چهاردهم)
ویراستار: راهنما همسفر فاطمه (لژیون دوازدهم)
ارسال: همسفر حمیده رهجوی راهنما همسفر راضیه (لژیون دهم)
همسفران نمایندگی ابوریحان
- تعداد بازدید از این مطلب :
621