آقای مهندس در سیدی قضاوت و جهالت فرمودند: قضاوت احتیاج به پیش نیازهای فراوانی همچون ایمان، فرمان عقل، خودشناسی، علم، آگاهی، عدالت، آموزش، بیطرف بودن، صبر و تقوا دارد؛ اما جهالت پیش نیازی ندارد و به معنای عدم آگاهی و نادانی است. برای جهالت به هیچ تلاش و هزینهای نیاز نیست؛ اما قضاوت و عدالت هزینه دارد. زمانی که جهالت باشد ترس، ناامیدی و منیت به دنبال آن میآید، در واقع صفات منفی مانند: حرص، بخل، حسد و خرافات میوههای جهالت هستند. خودخواهی ثمره نادانی و جهالت است نتیجه جهالت عدم امنیت است. مصرفکنندگان به علت جهالت به سمت موادمخدر کشیده شدند و با آموزش دیدن و رسیدن به دانایی نه تنها موادمخدر بلکه ضدارزشهای دیگر را نیز کنار گذاشتند.
زمانی که خداوند انسان را آفرید فرمود: من انسانی را از خاک خلق کردم؛ بدین منظور که ذرات موجود در خاک مانند سدیم، پتاسیم، کلسیم و آهن در جسم انسان نیز موجود است و با ویژگیهای خاص که حتی به هیچ یک از نباتات، جامدات و حیوانات داده نشده است و آن قدرت اختیار بود تا او بتواند راه خود را انتخاب کند. زمانی که انسان به مرحله میانه رسید بر سر دوراهی قرار گرفت که یک راه آن تقوا و درستی و راه دیگر آن فجور بود و به انسان اختیار و همچنین قدرت قضاوت داده شد. قضاوت در فطرت ما برنامهریزی شدهاست. مشکل از جایی آغاز میشود که در حیطهای که به ما مربوط نیست وارد حوزه قضاوت میشویم و اینجاست که مبحث جهالت مطرح میشود.
هنگامی که در امور شخصی دیگران تجسس میکنیم و نظر میدهیم، این به معنی جهالت است. برای قضاوت کردن پارامترهای زیادی لازم است که باید رعایت شود. یک قاضی، پروندهای را مطرح میکند و با بررسیهای هیئت منصفه و قاضی، باز هم امکان اشتباه وجود دارد؛ بنابراین در اموری که به ما مربوط نیست نباید وارد شده و قضاوت کنیم؛ زیرا باعث تخریب میشود که اینها همه ریشه در جهالت ما دارد. اگر ما بیلزن هستیم باغچه خود را بیل بزنیم و دوربین را روی اعمال خود بیندازیم؛ چرا که قضاوت کردن بر اساس حس، ظن و گمان کار درستی نیست. برداشت من از سیدی قضاوت و جهالت این است که مشکل بزرگ و اساسی ما انسانها از ذهن و افکارمان شروع شده که مدام نگران و پریشان است و همیشه منتظر اتفاق است تا پیشداوری کند و قضاوت زود هنگام انجام دهد. برای دوری از قضاوت کردن باید به سمت آموزش و دانایی رفته تا قضاوت نکنیم و مورد قضاوت دیگران قرار نگیریم و اگر میخواهیم به آرامش برسیم باید از قضاوت کردن دور بمانیم.
نویسنده: همسفر فاطمه.(ی) رهجوی راهنما همسفر سمیه (لژیون دوم)
رابط خبری و ویراستاری: همسفر زهرا رهجوی راهنما همسفر سمیه(لژیون دوم)
ارسال: همسفر مریم رهجوی راهنما همسفر مهدیه(لژیون اول)
همسفران نمایندگی کریمان
- تعداد بازدید از این مطلب :
60