بهترین دعا این است که ۱۴ ثانیه سکوت کرده و از خداوند میخواهیم تا ما را از شر بزرگترین دشمن خودمان نجات بدهد. این دشمن، همان جهل ما است. رفتار، کردار، تفکرات و اندیشه ما اگر همراه با جهل باشد، مضر و در جامعه مانند سم است. آنچه باعث تنفر دیگران از ما میشود، خودخواهی، منیت، حسادت، خودبزرگبینی، غیبت و قضاوت ما است.
گمان بد، تجسس، قیاس و غیبت، هر سه مربوط به قضاوت نادرست هستند. ما صحنهای را میبینیم و بقیه داستان را از خود میسازیم و برای قبل و بعد آن سناریو مینویسیم. در صورتیکه کاملاً اشتباه میکنیم. قضاوت بسیار سخت و نیازمند پیش زمینههای بسیاری است. قضاوت نادرست که نتیجه جهالت است، باعث فاجعه میشود و زندگیها را به هم میریزد.
جهالت، باعث گمان بد و قضاوت میشود. هر چه انسان جاهلتر باشد، قضاوتش بیشتر است. اشتباه بزرگ ما همین است، برداشت اشتباه از حرف دیگران نوعی قضاوت است. ما باید ذهنمان را پاک کنیم. دانایی کار بسیار سختی است، تا فراز و نشیب تاریکی را تجربه نکنی، نمیتوانی به دانایی برسی. جهالت خود، ریشه تمام ضدارزشها است. جهالت باعث منیت، خودبزرگبینی و خودخواهی میشود. ترس از دست دادن در انسان نتیجه جهالت است.
ناامیدی انسان، از تغییر دادن شرایطی که در آن قرار دارد، او را مجبور میکند تا از هر ابزاری استفاده کند، تا بتواند ضدارزشهایی را که درگیر آن است بپوشاند و با حمله به دیگران از طریق قضاوت کردن، درد ناشی از ضدارزشهای درونی خود را تسکین دهد، غافل از اینکه با این حرکت، نیرویی شدیدتر بر وی، باعث سنگینی فرد شده و همین موجب بروز بسیاری از مشکلات در ادامه میشود.
همزمان با دادن اختیار به انسان در روز الست، قدرت قضاوت نیز به او داده شد. قضاوت در مورد خود و مسیری که در آن قرار دارد. انسان فطرتاً موجودی است که گویی قاضی به دنیا آمده و مرتب در حال قضاوت است. لحظهبهلحظه قضاوت را انجام میدهد و حرکت میکند؛ چون در فطرت او برنامهریزی شده و بااختیار و قضاوت همراه است. خداوند ما را برای خودمان قاضی قرار داده، تا راههای پیش روی خود را لحظهبهلحظه قضاوت کرده و از طریق این قضاوت، راه مستقیم را انتخاب نماییم، یعنی؛ زمانیکه میخواهیم با اختیار خود، راهی را انتخاب کنیم، در مورد هر کدام از آن راهها در ذهنمان قضاوت میکنیم، خوب یا بد، منفعت یا ضرر یا هر چیز دیگری که انتخاب ما، آن را برایمان به ارمغان میآورد، این نتیجه قضاوت ما است.
ما براساس جهالت خود، راه اشتباه را درست فرض میکنیم و یا درست را اشتباه میبینیم؛ اما اگر دانایی ما بالا رود، میتوانیم تشخیص دهیم که چگونه راه اشتباه، در ابتدا بهصورت یک گلستان برای ما نمایش داده شده و انتهای آن به آتش ختم میشود و یک راه پرپیچ و خم، سخت و به ظاهر آتشین، چگونه به یک پیروزی بزرگ، آرامش و آسایش میرسد، مانند: آموزش گرفتن که در ابتدا بسیار سخت و در انتها نتایج خوبی دارد و بالعکس نقض حرمت و فرمانها که در ابتدا لذت بخش و آسان، ولی در انتها به بدبختی، مصیبت، سیه روزی، بیآبرویی و آتش است؛
وقتی که کلاه خود را قاضی کنیم، یا در کسوت قضاوت به عنوان قاضی باشیم، قضاوت، وظیفه و درست است؛ اما گاهی در مواردی که به ما ارتباطی ندارد، وارد حوزه قضاوت میشویم و در این موقعیت مبحث جهالت مطرح میشود.
به ما ارتباطی ندارد که دیگران چند تا بچه دارند، شغلشان چیست، یا مشغول چه کاری هستند. اینها همه تجسس است، این تجسسها در نهایت به قضاوت منتهی میشوند و باید بدانیم در پس اینها همه مثلث جهالت، منیت، ترس و یا ناامیدی ما است، یا زیر شاخهی آنها مانند: خودخواهی، خرافات، وابستگی، نداشتن مسئولیت، کبر، غرور، حسادت، کینه، بخل، حرص و جهل را به ارمغان میآورد که باعث تجسس در زندگی دیگران، غیبت و قضاوت میشود.
قضاوت فرایندی است که انسان، انرژی و نیروهای خود را برای جنگیدن بادیگران، تخریب و نابودی آنها صرف میکند و در نتیجه، بصیرتی که باعث میشود معایب خود را تشخیص دهد، کور میشود. نتیجه قضاوت، محکوم کردن آن چیزی است که نسبت به آن احساس بدی داریم، چه یک انسان، یک سیستم، یک کشور و هر چه مدام در پی جمعآوری اطلاعات در مورد آن باشیم و انرژی و تمام زندگی خود را برای این میگذاریم که آن حس درونمان را اثبات کنیم.
جهان فیزیک شامل: قوانینی از جمله نیروهایی که اجرام بر یکدیگر وارد میکنند. این نیرو بر دو طرف، به یک اندازه وارد میشود و مقدار آن به اندازه نیروی بزرگتر است؛ پس اگر نبردی بین دو نفر اتفاق بیفتد که یکی بد و دیگری بدتر باشند، آن شخصی بیشتر آسیب میبیند که نیروی ضعیفتری دارد؛ چون به هر حال دو نیرو با یکدیگر ارتباط پیدا کردهاند و نیروی بیشتر برای تأثیرگذاری برنیروی کمتر، القاء خود را قبلاً انجام داده و او را به سمت خود جذب کرده است.
این جنگ در صورپنهان، تخریبهای زیادی دارد که بیشتر برجرم ضعیفتر وارد میشود و همچنین نفس بازدارنده انسان مانند: یک قاتل حرفهای است که شواهد را به سمت دیگر میبرد تا شناسایی نشود، شخصی که دچار ضدارزش شد و قضاوت نمود از دیدن دیگر صفات منفی درون خود غافل میشود، اینگونه است که نیروهای منفی، هر روز در درون او قویتر میشوند.
هر کس بتواند قضاوت را ترک کند که البته این فرایند بسیار سخت و زمانبر است و شاید چندین سال طول بکشد، در این صورت روش زندگی او تبدیل به زندگی حکما یا دانشمندان میشود، شاید حکیم نشود؛ ولی روش زندگی یا نگاه او شبیه دانشمندان میشود؛ اگر قضاوت را متوقف نماییم، شرایطی مهیا میشود که بخش ناخالص پنهان درون خود را ببینیم. مشکل اصلی در تزکیه و پالایش و زدودن تاریکی نیست؛ بلکه ندیدن آن است؛ چون نورافکن روی نیروی تاریکی میافتد و مجبور است فقط به فکر بقای خود باشد و پنهان شده و دیگر در فکر نقشههای بعدی نیست؛
بنابراین با دیدن نیروی بهوجود آورنده تاریکی، ما میتوانیم ۵۰ درصد پالایش را انجام دهیم؛ ولی تا زمانیکه مدام در حال حکم صادر کردن برای دنیای اطراف باشیم، اتفاقات ناگواری رخ میدهد و از درون درگیر آن هستیم. نیروهای منفی به ما حقه میزنند، تا با دیدن اشکالات در دیگران و قضاوت در مورد آنها، خود را تیزبین، زرنگ و خبره ببینیم؛ اما غافل از اینکه اگر صدها سال به این کار مشغول باشیم باز هم حرفهای تکراری برای گفتن داریم.
ما باید بررسی کنیم و در آن چیزهایی که به ما مربوط نیست، دخالتی نکنیم. افکار و اندیشه خود را برپایه مثبت بگذاریم؛ اگر خوب بیل میزنیم، باغچه خود را بیل بزنیم و اگر خوب فیلمبرداری میکنیم، دوربین را روی خودمان بگذاریم و خوب ببینیم که اینها همه از بههم ریختگی درون ما است و اینطور است که خاری را در چشم دیگران میبینیم؛ ولی تکه چوبی را در چشم خود نمیبینیم.
خیلی وقتها انسان صفات و ویژگیهایی را در آدمهای دیگر میبیند، حالش به هم میریزد؛ ولی در این اندیشه است که من از آن ویژگی و صفت دور و بری هستم و نمیپسندم؛ ولی باید باکمال اطمینان و تأسف گفت: تو خودت هم از همان جنسی یا خودت هم همان جنس را داری؛ اگر نداشتی نمیتوانستی آن را ببینی.
منابع:
صحبتهای کارگاه آموزشی چهارشنبه در مورد دستور جلسه قضاوت و جهالت
سیدی قضاوت و جهالت
سیدی قضاوت امین
سیدی جهل
نویسنده: همسفر سحر رهجوی راهنما همسفر نرگس (لژیون چهاردهم)
رابطه خبری: همسفر فاطمه رهجوی راهنما همسفر نرگس (لژیون چهاردهم)
عکاس: همسفر حدیث رهجوی همسفر نرگس (لژیون چهاردهم)
ارسال مطلب و ویرایش: همسفر زهرا رهجوی راهنما همسفر رویا (لژیون هشتم) دبیر اول سایت
نمایندگی همسفران شعبه فردوسی مشهد
- تعداد بازدید از این مطلب :
109