English Version
This Site Is Available In English

دانایی؛ لازمه تزکیه و پالایش

دانایی؛ لازمه تزکیه و پالایش

کارگاه آموزشی عمومی کنگره۶۰ به مناسبت جشن دیده‌بان با استادی دیده‌بان محترم همسفر خانم آنی‌کماندار، نگهبانی ایجنت محترم مسافر شمس و دبیری همسفر مونس با دستور جلسه "هفته دیده‌بان" سه‌شنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۴ ساعت ۱۷:۰۰ آغاز به کار کرد.

سخنان استاد:

خیلی خوشحالم که امروز در خدمت شما هستم و مقداری راجع به وظایف دیده‌بانان صحبت می‌کنم. وظایف دیده‌بانان، دیده‌بانی است و ایشان قانون‌گذاران کنگره هستند. دیده‌بانان از چهارده نفر اعضاء تشکیل شده‌ است که هرکدام وظیفه خاص خودشان را دارند. دیده‌بانان بیشتر آقایان هستند غیر از خانم آنی بزرگ، یک خانم بیشتر نیست که من هستم. ان‌شاءالله تعداد دیده‌بانان خانم در کنگره بیشتر شود؛ البته در قسمت خانواده و خانم‌های مسافر دیر یا زود این اتفاق خواهد افتاد و این امر باعث خوشحالی من نیز می‌شود. دیده‌بانان مختلفی از جمله دیده‌بان مالی، دیده‌بان لژیون سردار، دیده‌بان امور راهنمایان و دیده‌بان راهنمایان تازه واردین داریم که وظایف آن‌ها نیز متفاوت است. برای مثال دیده‌بان مسافر علی مسئول انتخابات مرزبانی، مسافر احمد در قسمت ورزش و مسابقات ورزشی، رسیدگی به پارک‌ها و نمایندگی‌ها مسافر علی، دیده‌بان سردار مسافر علیرضا، دیده‌بان مالی مسافر مجید، دیده‌بان ارتباطات مسافر بابک و دیده‌بانان مختلف دیگری هستند.

هر کدام از دیده‌بان‌ها دستیار دیده‌بان دارند، بعضاً تعدادشان ممکن است کمتر یا بیشتر شود که بستگی به نوع کار آن دیده‌بان دارد. آقای مهندس طرح اسیستانت دیده‌بان را دادند که کار این عزیزان رسیدگی و نظارت به شعب است، البته شبیه همین را در قسمت همسفران نیز داریم که من به‌تنهایی در قسمت همسفران دیده‌بان هستم و نمی‌‌توانم همه کارها را در کل کشور که بالای صد نمایندگی داریم انجام دهم. به همین دلیل من به‌عنوان دیده‌بان‌ همسفران ۲۴ اسیستانت خانم دارم که هرکدام مسئول کارهایی هستند، البته کارها‌یشان مشابه دیده‌بانان بوده؛ ولی جایگاهشان از آن‌ها پایین‌تر است. بر‌فرض اسیستانت‌ سایت همسفر لیلا، اسیسانت راهنمایان همسفر شهره، اسیستانت راهنمایان تازه‌واردین همسفر راحله، اسیستانت آموزش همسفر زهرا مسئول رسیدگی به امتحانات ماهیانه شما عزیزان است و اسیستانت قسمت ورزش و مسابقات همسفر فاطمه که به همین ترتیب تقسیمات انجام می‌شود. بخش دیگری هم به اسم اسیستانت رابط قسمت همسفران داریم که کار آن‌ها رسیدگی به نمایندگی‌‌ها است. این افراد معمولاً بومی یک منطقه از کشور هستند.

تعدادی از اسیستانت‌ها در جنوب کشور ۸ الی ۱۰ نمایندگی ازجمله: استان خوزستان، شیراز، بوشهر، شوشتر و دزفول را رسیدگی می‌کنند. تعدادی هم اسیستانت رابط اصفهان، مشهد و شمال هستند که هرکدام مسئولیت ۷ الی ۱۰ نمایندگی را بر عهده دارند؛ چون آن‌ها بومی آن منطقه هستند، هر هفته به نمایندگی‌ها می‌روند و مسافت آن‌ها مثل تهران نیست که بخواهند تا جنوب کشور بروند و نزدیک‌تر است، به همین دلیل هر هفته به آن‌جا رفته و به آن‌ها رسیدگی می‌کنند. در قسمت خانم‌های مسافر، اسیستانت‌ها هم به همین صورت هرکدام کار خودشان را دارند و در نمایندگی‌ها زحمت می‌کشند. در اینجا از این عزیزان تشکر می‌کنم. بعضی از دیده‌بان‌ها ثابت و بعضی هم از ابتدا حضور داشتند که آقای مهندس در شورای دیده‌بان‌ها در این مورد تصمیم می‌گیرند. تعدادی از آن‌ها هم بعد از چهار سال که دوره خدمتشان به اتمام برسد تعویض شده تا دیده‌بانان جدیدی به ساختار اضافه شوند. اسیستانت‌های همسفران و دستیاران یا اسیستانت دیده‌بانان خدمتشان دائمی نیست و چرخشی هستند؛ مثلاً آقای مهندس در قسمت اسیستانت‌ها گفتند: دو سال و در صورت تمدید چهار سال می‌توانند خدمت کنند.

خدمت دستیارانشان هم مدت دارد، نهایتاً یک تا دو دوره می‌تواند تمدید شود و چرخشی بوده تا همه اعضایی که علاقه‌مند هستند بتوانند این جایگاه را تجربه کنند. این سیستم نیز مانند قالب کنگره بوده که در آن تمام مسئولیت‌ها و نقش‌ها چرخشی است. ما در ساختمان ققنوس روزهای زوج (شنبه، دوشنبه و چهارشنبه) از صبح تا ظهر در خدمت خانم‌ها هستیم و هر اسیستانتی کارش را انجام می‌دهد. بعضی از دیده‌بان‌ها در کنگره خدمات شایانی انجام دادند و از کنگره رفتند. من از آن‌ها قدردانی می‌کنم ازجمله: مسافر کوروش که فوت کردند. ایشان خدمات زیادی انجام دادند خدا رحمتشان کند و ان‌شاءالله هرجایی که هستند موفق و مؤید باشند. در کنگره گفته می‌شود، حس اولین نیروی به‌کارگیری قوه عقل است؛ پس حس عقل را به کار می‌اندازد. حس چیست؟ آقای مهندس می‌فرمایند: «حس یک گیرنده است». ما حس‌هایی مانند: بویایی، شنوایی، بینایی، چشایی و لامسه داریم که با این ۵ حس مشخص می‌توانیم با جهان پیرامون خود در ارتباط باشیم. حس‌های دیگری هم ازجمله: خشم، تنفر، انتقام، دوست داشتن و ... وجود دارند. آقای مهندس در سی‌دی این‌گونه توضیح دادند که بعضی از آدم‌ها حس‌هایشان کم یا بسته است و کمتر با محیط اطراف خود ارتباط می‌گیرند یا بعضی دیگر حس‌هایشان خیلی باز بوده و می‌توانند با انسان‌های دیگر راحت ارتباط برقرار کنند و حس‌های مثبت و منفی را جذب کنند. تعدادی هم هستند که حس‌هایشان آلوده‌ شده، حس‌های مثبت و منفی آدم‌ها را باهم جذب می‌کنند و مشکلات زیادی برای آن‌ها به وجود می‌آید. علت به وجود آمدن مشکلات این است که وقتی حس آلوده شد، اطلاعات اشتباه به عقل داده می‌شود و با توجه به این اطلاعات نادرست، عقل هم تصمیمات غلط را اتخاذ می‌کند. چه‌کاری باید انجام داد که این‌گونه نشود و انسان بتواند حس خود را پالایش کند؟

در کنگره گفته می‌شود، برای این‌که انسان تزکیه و پالایش شود؛ باید به دانایی برسد و مثلثی برای دانایی تعریف کردیم که اضلاع آن آموزش، تجربه و تفکر بود که انسان باید آموزش ببیند، آن هم آموزش یا علمی که بر مبنای راستی و درستی باشد. قسمت دیگر تجربه بوده که با توجه به آموزشی که دیده است تجربه و تفکر می‌کند. بعضی‌ اوقات دانایی ما به‌گونه‌ای است که مثلاً می‌دانیم دروغ گفتن کار بدی است؛ ولی دروغ می‌گوییم یا می‌دانیم که دزدی کردن کار بدی بوده؛ اما این ضد ارزش را انجام می‌دهیم. استاد امین در جهان‌بینی کنگره می‌گویند: «انسان برای این‌که بداند کاری ضد ارزشی بوده و آن را انجام ندهد؛ باید دانایی او به دانایی مؤثر تبدیل شود.» حال این سؤال پیش می‌آید که چه طور می‌توان این کار را انجام داد؟ باید سه ضلع مثلث دانایی (تجربه، آموزش و تفکر) به یک اندازه رشد کنند؛ یعنی اگر فرد آموزش درست بگیرد؛ سپس قادر است تفکر کند و وارد تجربه شود. اگر سه ضلع باهم رشد کنند، انسان به دانایی مؤثر می‌رسد؛ ولی اگر فقط روی یک یا دو ضلع کار کند، اهل ریسک و تجربه باشد و اصلاً تفکر نکند، ضلع تجربه خیلی رشد می‌کند و دو ضلع دیگر کوچک می‌شوند و در ادامه مثلث تبدیل به خط می‌شود؛ پس اگر بخواهیم تزکیه و پالایش شویم، باید روی سه ضلع مثلث دانایی کار کنیم و درنهایت همین‌طور که انسان آموزش می‌بیند، تغییر و بعد از آن تبدیل می‌شود. پس پایه تزکیه و پالایش این است که بتوانیم به دانایی مؤثر دست پیدا کنیم تا بتوانیم حس خود را پالایش کنیم؛ یعنی انسان بتواند خوبی‌ها را جذب و بدی‌ها را فیلتر کند، اگر این کار را انجام دهد حس او آلوده نمی‌شود؛ دراین‌صورت اطلاعات درست به عقل داده می‌شود و عقل هم تصمیم درست می‌گیرد؛ ولی اکثراً حس آلوده باعث مغلوب شدن عقل می‌شود؛ یعنی سریع فریب می‌خورد و دچار مشکل خواهد شد.

یک مسئله مهم این است که بدی و خوبی درون همه انسان‌ها بوده، من هم که اینجا نشسته‌ام درونم تاریکی و روشنایی وجود دارد؛ ولی مهم این است که ما به کدام نیرو توان حرکت بدهیم. از هر نیرویی حرف‌شنوی داشته باشیم، همان نیرو در ما شروع به رشد کردن می‌کند. مانع دیگری برای این‌که انسان نتواند آموزش‌پذیر باشد و مثل سد محکمی جلوی یادگیری انسان را می‌گیرد، کبر و منیت است. منیت یعنی ما جایگاه خود را بالاتر ازآنچه هستیم، بدانیم که در آن صورت مبدأ درستی نداریم. کبر هم خیلی بدتر از منیت بوده و آدم خودش را از انسان‌های دیگر برتر می‌داند، البته همه انسان‌ها می‌توانند کبر و منیت داشته باشند؛ اما در بعضی‌ها این نیرو پنهان یا خفته است و در تعدادی هم ممکن است با توجه به شرایط بیدار شود. اگر انسان بر کبر و منیت خود کار کند و به تاریکی‌های درونش غلبه کند، آموزش‌پذیر خواهد شد و به‌سرعت رشد می‌کند. در کلام‌الله راجع به السّابقون صحبت می‌شود، «والسّابقون السّابقون اولئک المقرّبون»؛ یعنی انسان می‌تواند به سابقون تبدیل شود و پیشی بگیرد؛ همچنین به انسان‌های دیگر کمک کند. از این‌که به صحبت‌های من توجه کردید از همه شما سپاسگزارم.

عکس: مسافر مجید لژیون سوم

تنظیم و ارسال خبر: مسافر محمدحسین 

 

ویژه ها

دیدگاه شما





0 دیدگاه

تاکنون نظری برای این مطلب ارسال نشده است .