به مناسبت هفته دیدهبان نمایندگی رودکی افتخار میزبانی جانشین محترم بنیان کنگره۶۰، دیدهبان آموزش و جهانبینی، دیدهبان آقایان همسفر، اردوی سراسری، درختکاری و موسیقی استاد امین دژاکام را داشت، به همین خاطر بخش همسفران گفتگویی تنظیم کرد تا از حضور پرمهرشان درس عشق و محبت را بیاموزیم که در ادامه تقدیم نگاه پرمهرتان میگردد.
در ابتدا هفته دیدهبان را خدمت شما و دیدهبانان محترم کنگره60 تبریک عرض میکنم و بسیار خوشحالم که در حضور شما هستم.
با توجه به اینکه شما در قسمتهای مختلفی در حال خدمت هستید (موسیقی، درختکاری، اردو و ...) بفرمایید که این سه پارامتر چه کمکی به جهانبینی همسفر یا مسافر میکند؟
تجربه من از اردوهای درختکاری این بوده که همسفران و مسافران در اردوهای درختکاری خیلی به آنها خیلی خوش میگذرد و برایشان یک تجربه و یک روز خاصی میسازد، از آن یاد میکنند و خود من هم در اردوی درختکاری این انرژی و احساس را تجربه میکنم. این خود گویای یک چیزی است و میگوید یک اتفاق در آنجا رخ میدهد، مثلا شما در لژیون یا در خدمت کردن انرژی خاصی دارید، وقتی یک برنامهای مثل اردوی درختکاری چنین احساسی را ایجاد میکند، میگوید آنجا یک خبرهایی است، در آنجا یک سری گرهها باز میشود و انرژیهایی آزاد میشود؛ پس قطعا میتواند در تغییر حس ما نقش مهمی داشته باشد و قطعا در جهانبینی ما تاثیر میگذارد؛ چون آنچه در جهان هستی هست ما ادراک، دریافت، برداشت و احساس میکنیم و وقتی در احساس تاثیر بگذارد، در جهانبینی هم تاثیرگذار است. فعالیتهای دیگر مثل موسیقی را باید از کسانی که در لژیون موسیقی هستند سوال بپرسید، تجربه من از لژیون موسیقی که اجرا داشتیم در جشن بنیان، یکی از آن آبمیوههای کنگره بود که یک حس خیلی متفاوت و خاصی را داشت. روز اجرای موسیقی مانند زمانی بود که من در آزمون جامع دانشگاه موفق شدم، آنقدر انرژی آن برایم زیاد بود؛ پس در جهانبینی میتواند خیلی تاثیر بگذارد. اینها به طور کلی آبمیوههای کنگره هستند؛ اگر کسی شرایط آن را دارد من پیشنهاد میکنم این فرصت را از دست ندهد، حالا ممکن است کسانی شرایط نداشته باشند، میتوانند گاهی اوقات بیایند.
به عنوان دیدهبان جهانبینی معیار شما برای سنجش میزان جهانبینی هر شخص چه میباشد؟ چشم انداز شما در مقوله جهانبینی کنگره 60 چیست؟
من اگر بخواهم مثال ساده بزنم: نسبت بین طول دست و طول زبان، طول دست یعنی شما چه قدر کار از دستتان برای انجام دادن برمیآید؟ چه قدر زور دارید یا چه قدر قدرت دارید؟ زبان شما چه قدر است؟ بعضی آدمها یک متر زبان دارند؛ ولی دستشان ۱۰ سانتیمتر است و بعضی آدمها دستشان به خیلی کارها میرسد، ولی زبان تند و تیزی ندارند یا میشود گفت: نسبت خلق به تواناییها؛ اگر شما جهانبینی را خوب یاد بگیرید، تواناییهای خوبی هم داشته باشید و خُلق خوبی هم داشته باشید، یعنی شما جهانبینی را خوب یاد گرفتهاید. این معیار خوبی است که بگوییم جهانبینی یک نفر خوب است؛ ولی اگر بخواهم سادهتر و بیشتر صحبت کنم، وادی چهاردهم مبنای ما است که درونش بخشش، محبت و اضداد است، یعنی خطابه اول، خویشتن داری در مقابل اضداد و خطابه دوم، بخشش را از شیره جان خود دادن برای دیگران و خطابه زنجیرههای عشق، خالی بودن انسان از کینه. اینها نشانهها و ملاکهایی هستند و وادی محبت نشان میدهد که شما جهانبینی را چه قدر آموزش گرفتهاید. به نظر من وادی چهاردهم میتواند به عنوان ملاک اصلی سنجش جهانبینی باشد.
با توجه به اینکه یکی از عوامل اصلی رشد کنگره60 جهانبینی است، برای رشد بیشتر کنگره چگونه میتوان از این پتانسیل بهره برد؟
امروزه اتفاق خوبی در کنگره افتاده است و همه در حال مشق نوشتن هستند، این نوشتن شاید اول به نظر ناخوشایند باشد، الان این نوشتن بالاترین و یکی از شرایطی است که دانش جهانبینی را به افراد منتقل میکند. من توصیه میکنم سیدی را با آرامش بنویسید، بعضیها خیلی تند مینویسند تا تمام میشود، نمیگویم بد است، از ننوشتن خیلی بهتر است؛ ولی آرام نوشتن، با رنگهای مختلف نوشتن، وقتی که تمام شد و مجدد سیدی را بخوانید و نکته برداری کنید، این یکی از چیزهایی است که اتفاق افتاده است؛ اما پتانسیل جهانبینی اتفاق نمیافتد؛ مگر در خدمت کردن. از نظر من تعریف کردن جایگاههای خدمت در بچهها یعنی از آنچه آموزش گرفتند، بتوانند استفاده کنند و این جهان بینی کاربردی است، یعنی یک جایی آموزشهایی که گرفتیم را اجرا کنیم. خدمتهای درست، خدمتهای متعادل و قوانینی که این خدمتها را به خوبی مدیریت کند، یکی از چیزهایی است که میتواند پتانسیل جهانبینی ما را به کار بیندازد. خدمات نامتقارن، مثلا یک نفر ۱۰ تا خدمت دارد؛ ولی یکی هیچ خدمتی ندارد، این نظارت کردن درست نیست تعادل برقرار نیست، اینها باعث میشود پتانسیل جهانبینی را از دست بدهیم؛ پس به نظرم خدمت متقارن و متعادل با قوانین درست میتواند آن پتانسیل جهانبینی ما را به کار بیندازد.
چگونه میتوان متوجه شد که حال بد من ناشی از کدام گره من است؟ چگونه علت بههمریختگی خودم را پیدا کنم تا بتوانم برای بر طرف کردنش قدمی بردارم؟
شما برای اینکه خودتان را ببینید نیاز به آینه دارید، اگر آینه نباشد لکهها را نمیبینیم. آینه ما، آدمهای اطرافمان هستند. در سیدی گفتیم: ما انسانها چیزهایی که درونمان است را القاء میکنیم؛ اگر دقیقا به آدمهای اطرافتان نگاه کنید آنها آینههای شما هستند، آنها میتوانند به شما بگویند، کجای کارتان مشکل دارد. کجای کار وقتی است و کجا مشکل دارد. میخواهند شوخی کنند شما را در بازی قرار نمیدهند، میخواهند درس بخوانند شما را صدا نمیکنند؛ ولی می خواهند مسخره بازی در بیاورند شما را صدا میکنند، این یعنی شما آدم مسخرهای هستید به درد درس خواندن نمیخورید؛ اگر باشید ما را از درس خواندن دور میکنید، بنابراین به آدمها نگاه کنیم متوجه میشویم.
اندازه رشد و خوب شدن را چگونه برای خودمان محاسبه کنیم؛ به عبارتی تا کجا میتوانیم رشد کنیم و تغییر داشته باشیم؟
تا آنجایی که رنج کشیده باشیم، قبلا هم گفته بودم رنجهای شما گنجهای شماست؛ پس یک پتانسیل داریم، میگوید: ما در این سرزمین نفت داریم تا کی میتوانیم نفت استخراج کنیم؟ تا زمانی که نفت باشد وقتی که نفت تمام شد دیگر نمیتوانیم استخراج کنیم، آن نفت رنجی است که شما در زندگی تجربه کردهاید. حالا آیا شما میتوانید نفت را استخراج کنید؟ ما دانش آن را نداریم، ما تکنولوژی نداریم، ما میتوانیم 20 درصد از این نفت را استخراج کنیم، آن زمان یک موضوع دیگری است؛ پس دانش جهانبینی، پالایش، تزکیه و ... به ما این امکان را میدهد که بتوانیم صددرصد آن پتانسیلی که در وجود ما است را آزاد کنیم؛ ولی نمیتوانیم بالاتر از آن برویم؛ پس آن سختیهایی که انسان میکشد، همان تجربیات دشواری است که کشیدهایم، تلخی کشیدهایم، در یک خانواده مصرف کننده به دنیا آمدهایم، کلی محرومیت کشیدهایم، همسر مصرف کننده داشتهاید، حالا توانستهاید راهنما شوید، میتوانید راهنمای خیلی خوبی باشید، میتوانید راهنمای بدی شوید، چه قدر از جهانبینی استفاده کنید تعیین میکند؛ ولی شما نمیتوانید راهنمای سیگار شوید؛ چون تجربه سیگار نداشتهاید؛ بنابراین بخواهید راهنمای سیگار شوید مناسب این کار نیستید؛ پس دو تا موضوع شد: ابتدا سقف آن تا کجا است؟ تا جایی که رنج کشیدهایم، دوم اینکه چگونه میتوانیم دست پیدا کنیم؟ با دانش جهانبینی.
اگر شما بخواهید برای نسل آینده کنگره نسل Z، نسل آلفا پیامی بدهید آن پیام چیست و آیا آموزشهای جهانبینی برای این نسل نیاز به آپدیت دارد یا طوری تنظیم شده است که پاسخگوی تمامی سنین و تمامی نسلها باشد؟
جهانبینی در حال رشد است، آقای مهندس خیلی از مطالب را به ما آموزش دادهاند، شاید پنج سال قبل نبوده یا مطالب را پنج سال قبل درس دادهاند، امروزه آن مطالب را به صورت عمیقتر تدریس میکنند. جهانبینی یک علم است، علم هم در حال پویایی است، ممکن است روی نقطهای متوقف شود؛ ولی در حال رشد است و اگر دقت کنید آقای مهندس در مورد موضوع خانواده و پرورش بچهها صحبت کردند، من در سیدی علم زندگی راجع به تربیت بچهها یک سری نکات گفتم اینها قبلا نبوده است، امروزه داریم آرام آرام وارد این مسائل میشویم. من فکر میکنم جهانبینی اگر مسیر خودش را همینطور که طی میکند، خوراک لازم برای شرایط روز را فراهم میکند به شرطی که در مسیر درست خودش باشد.
از شما بابت زمانی که در اختیار ما گذاشتید و با کمال صبر و حوصله به سوالات ما پاسخ دادید خیلی ممنونم و برای شما و خانواده محترمتان آرزوی سلامتی و موفقیت دارم.
انجام مصاحبه و تایپ: همسفر حدیثه رهجوی راهنما همسفر زهرا (لژیون پنجم)
عکاس: نگهبان سایت همسفر نگین
ویرایش، تنظیم و ارسال: همسفر نگین نگهبان سایت
همسفران نمایندگی رودکی
- تعداد بازدید از این مطلب :
510