همسفر بهاره برداشتی از سیدی «تاریکی» ارائه کردند که در ادامه میخوانیم:
اولین موضوعی که استاد امین در سیدی تاریکی به آن اشاره میکنند، مسئله تعیین مبدأ و اندازهها است؛ زمانیکه آقای مهندس دژاکام متد DST را کشف و در ماه مبارک رمضان، مقدار و زمان مصرف مواد خود را منظم نمودند، از وضعیت مصرفشان آگاهی یافتند در واقع مبدأ حرکت خود را مشخص کرده و اندازهگیری دقیقی از مصرفشان به دست آوردند.
استاد امین، در این خصوص میفرمایند: تعیین مبدأ و اندازه در بسیاری از زمینهها برای انسان اهمیت فراوانی دارد؛ مثلاً در خرید روزمره از سوپرمارکتها باید بدانیم برای هر کالایی چه هزینهای پرداخت میکنیم؟ این موضوع از اهمیت بالایی برخوردار است. زمانی اندازه را شناختیم، مسئله بعدی انتخاب خواسته معقول است؛ اگر متوجه شویم قیمت یک کالا منصفانه نیست، باید تصمیم بگیریم که آیا از لذت لحظهای آن صرفنظر میکنیم؟ اگر بتوانیم از خواسته نامعقول عبور کنیم، جهش اتفاق میافتد.
در جامعهای که افراد آن از اندازهها آگاه باشند، فریب نمیخورند و این آگاهی به مرور بر حس و زندگی انسان تأثیر مثبت میگذارد؛ برای مثال دانشآموزی که برای کنکور درس میخواند، ورزشکاری که قصد قهرمانی دارد یا مسافر سفر اولی که تصمیم به روزه گرفتن دارد، باید از توان و نیروی خود آگاه باشد تا مسیر را با سلامت طی کند و دچار یأس و افسردگی یا شکست نشود.
در ادامه، استاد امین به نکات مهمی در مورد داستان پیامبران و قصههای قرآنی اشاره میکنند و میفرمایند: همه پیامبران سه ویژگی مشترک داشتهاند:
۱- زندگی بسیار سخت و طاقتفرسا داشتند.
۲- خیرخواه مردم بودهاند.
۳- از آزمایشها و سختیها عبور کرده تا به رسالت خود رسیدند.
مطالبی که در کلامالله آمده، به دلیل آنکه مختص زمان خاصی نیست، بسیار ارزشمند هستند. در قرآن به ویژه در سوره هود، مثلثهای فراوانی وجود دارد که کشف آنها به آگاهی ما کمک زیادی میکند؛ برای نمونه، قوم عاد با پیامبری حضرت هود، قومی بودند که به ضدارزشها و تاریکیها بازگشت کردند و اشتباهات خود را مدام تکرار مینمودند، آنان زمانیکه آیات الهی را دریافت میکردند، دچار جَحد (انکار) میشدند؛ مثلاً وقتی به آنها فرمان داده میشد که دروغ نگویید یا غیبت نکنید؛ میگفتند: این اعمال بسیار خوب است و ما با دروغگویی به فلان جایگاه میرسیم.
ویژگی اول آنها انکار بود، ویژگی دوم، عصیان؛ یعنی سرکشی و مخالفت با فرامین الهی و ویژگی سوم آنان، پیروی از فرمان هر جبار عنید (زورگو و سنگدل) بود؛ مثلاً کارفرمایی که کارمندش در وضعیت حاد درخواست وام میکند؛ اما پاسخ میدهد، به ما ربطی ندارد؛ اگر مردمی، در حال حاضر و یا هزاران سال پیش، این ویژگیها را داشته باشند، همانند قوم عاد خواهند شد و عذاب بر آنان نازل میشود. در قرآن آمده که شما را برمیداریم و قومی دیگر را جایگزین میکنیم؛ یعنی اگر حاکمی باشد، حاکم دیگری جایگزین آن میشود، اگر مردمی باشند، سرزمینشان از آنها گرفته میشود. این، سرنوشت قطعی قوم عاد است.
در ادامه، کلمهی ظلم در قرآن به معنای تاریکی آمده است. ظالم کسی است که تاریکی میآورد. تاریکی، ابزار نیروی منفی است؛ زیرا برای رسیدن به اهدافش نیاز به پنهانکاری دارد و پنهانکاری در روشنایی ممکن نیست؛ مثلاً شب تاریک است، ولی ذات شب بد نیست و تاریکی صرفاً یک ابزار است. در قرآن آمده است: کافران همان ظالمان هستند؛ یعنی کافر کسی است که حقیقت را پنهان میکند و ظالم کسی است که فضا را تاریک میسازد؛ پس برای پنهان کردن، نیاز به تاریکی است.
برخی انسانها، ظلموا هستند؛ یعنی خود را به ظالمان نزدیک میکنند و به کسانی که تاریکی میآورند، علاقه دارند؛ آنگاه از اولیای الهی کمکی به آنان نمیرسد؛ چون زمانیکه با تاریکی همصحبت میشویم، دیگر در دسترس نور نیستیم که کمک مثبت به ما برسد؛ در نتیجه دچار شکست و ناکامی میشویم؛ این همان لاتنصروا است. اگر فردی به دنبال نیروی منفی برود و از آن پیروی کند و لذت برد، در دسته مجرمان قرار میگیرد. کانوا مجرمین؛ اما اگر شخصی ناچار به اطاعت بود، بدون لذت، او مجرم نیست؛ این فرمولها در کلامالله آمدهاند. خداوند بسیار مهربان است؛ اما هنگامیکه به انسانها جایگاهی میدهد، بهای آن را دریافت میکند. در نظام هستی، هیچ جایگاهی بیدلیل به کسی داده نمیشود.
نویسنده و رابط خبری: همسفر بهاره رهجوی راهنما همسفر شیوا (لژیون هفتم)
تنظیم و ارسال: همسفر ریحانه رهجوی راهنما همسفر مریم (لژیون دوم) نگهبان سایت
همسفران نمایندگی چالوس
- تعداد بازدید از این مطلب :
115