English Version
This Site Is Available In English

ظرفیت، یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های انسانی است

ظرفیت، یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های انسانی است

«اهمیت ظرفیت در زندگی انسان»
در زندگی هر فرد، مفاهیم عمیقی وجود دارند که درک آن‌ها می‌تواند مسیر رشد و تعالی را هموار کند. یکی از این مفاهیم، «ظرفیت» است که نقش کلیدی در نحوه بهره‌مندی از نعمت‌ها، امکانات و روابط انسانی ایفا می‌کند. ظرفیت، توانایی انسان در پذیرش، مدیریت و استفاده صحیح از داشته‌ها و موقعیت‌ها است. این مقاله به بررسی مفهوم ظرفیت، اهمیت آن در زندگی و چگونگی افزایش آن می‌پردازد.

برخورداری از امکانات هم، ظرفیت می‌خواهد. مهم‌ترین مسئله در هستی، ظرفیت است و تمام هستی بر مبنای ظرفیت، تقسیم و بنا شده است. قبل از تلاش برای به دست آوردن چیزی، باید ظرفیت داشتن آن را در خود ایجاد کرد. در کنگره۶۰، افراد با مقوله پذیرش مسئولیت آشنا می‌شوند و آن را تجربه می‌کنند و به تدریج ظرفیت آن‌ها افزایش پیدا می‌کند. گاهی حتی امکانات هم می‌تواند استعداد‌های انسان را از کار بیندازد و نظم را از بین ببرد. گاهی نیز تنوع می‌تواند تمرکز انسان را، نابود کند. برخورداری از امکانات هم ظرفیت می‌خواهد. بعضی‌ها با یک گوشی موبایل، نظم روح و رفتارشان به هم می‌ریزد. ظرفیت داشتن یا همان داشتن جنبه، یکی از ویژگی‌های مهم در روابط انسانی است که به فرد کمک می‌کند تا در شرایط دشوار، استرس‌زا یا حساس، آرامش خود را حفظ کنند و به‌خوبی واکنش نشان دهند. فردی که ظرفیت دارد، به جای واکنش‌های سریع و غیرقابل کنترل، سعی می‌کند با صبر، درک و انعطاف‌پذیری به مسائل نزدیک شود. این ویژگی نه‌تنها در روابط شخصی بلکه در محیط‌های کاری و اجتماعی نیز تأثیر زیادی دارد و موجب ایجاد فضای مثبت و سازنده می‌شود. سهم هر فردی به اندازه ظرف آن است و در کلام الله، آمده که: «أَنْزَلَ مِنَ السَّمَاءِ مَاءً فَسَالَتْ أَوْدِيَةٌ بِقَدَرِهَا» خدا از آسمان آبی نازل کرد که در هر رودی به قدر وسعت و ظرفیتش سیل آب جاری شد. البته این یک تشبیه است، بنابراین ظرف برخی کوچک است و زود پر می‌شود و خداوند نیز بخلی ندارد و به اندازه ظرفیت‌ها می‌دهد. 

گاهی افراد خوش‌خلق، حلیم و صبور که کاسه صبر آن‌ها لبریز نمی‌شود، به طور معمول مظلوم نیز واقع می‌گردند، یعنی برخی ظرفیت این خوش‌اخلاقی آن‌ها را ندارند و سوءاستفاده می‌کنند. من انسان باید به خاطر داشته باشم؛ هرگاه به قله رسیدم همزمان در کنار دره‌ای عمیق ایستاده‌ام! بحث ظرفیت‌شناسی و توان‌سنجی چه در رذائل اخلاقی و چه در فضائل اخلاقی دارای اهمیت است. در عین اینکه ظرفیت شخص را باید شناخت، باید روی بالا بردن ظرفیت افراد هم کار کرد. یعنی باید ظرفیت‌سازی کرد. چراکه خداوند فرمودند تو می‌توانی ای انسان تا حدی رشد کنی که به لقاء خداوند برسی. انسان هم باید تربیتش گام‌به‌گام باشد تا عمیق و ماندگار و قابل انتقال باشد. در واقع هر شی ظرفیتی دارد و قلوب دارای ظرفیت متفاوت هستند. هر قلبی، هر روحی، ظرف است. بسیاری از انحراف‌ها و لغزش‌ها برای این است که انسان، ظرفیت خودش را نمی‌شناسد. 

بنابراین هر موجودی متناسب با وضعیت و موقعیت خود، ظرف و ظرفیتش شکل خواهد گرفت. همه ظرف‌ها متناسب با ظرفیت خود، پر است و به هر مقدار که قابلیت‌ها و استعدادها بیشتر شود و فعلیت پیدا کند، به همان مقدار ظرف‌ها نیز بزرگ‌تر خواهد شد و هر مقدار معلومات و درجات علمی انسان افزایش یابد، ظرف قلب و سینه او گشادتر خواهد شد.

بنابراین وقتی انسان نعمتی را به درستی و در جای مناسب آن به کار می‌گیرد، این نعمت همچون وسیله‌ای می‌شود که اسم و صفتی در انسان ظهور کند و ظرفیت وجودی او افزایش یابد‌.

ظرفیت، یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های انسانی است که نه‌تنها در بهره‌مندی از نعمت‌ها و امکانات، بلکه در روابط، تصمیم‌گیری‌ها و رشد شخصی نقش اساسی دارد. انسان با شناخت ظرفیت خود و تلاش برای افزایش آن می‌تواند به تعادل و تعالی دست یابد. همان‌طور که ظرف قلب و روح انسان با دانش، صبر و تجربه گشادتر می‌شود، استفاده صحیح از نعمت‌ها نیز می‌تواند او را به سوی کمال هدایت کند. بنابراین، ظرفیت‌سازی و خودشناسی، کلید موفقیت در زندگی و رسیدن به اهداف متعالی است.

منابع: سایت اصلی کنگره۶۰، فرمایشات مهندس دژاکام، سوره رعد، مقاله‌ی پژوهشی در زمینه بررسی افزایش سطح ظرفیت وجودی انسان، حسین ادیب نیا

نویسنده: همسفر حکیمه رهجو راهنما همسفر سمانه (لژیون هشتم)
رابط خبری: همسفر ریحانه رهجو راهنما همسفر سمانه (لژیون هشتم)
ارسال: همسفر پرنیان رهجوی راهنما همسفر سمیه (لژیون چهارم)
همسفران نمایندگی باغستان کرج

ویژه ها

دیدگاه شما





0 دیدگاه

تاکنون نظری برای این مطلب ارسال نشده است .