در این وادی گفته شده که به ادیان الهی با دید و زاویه دیگری نگاه کنید که آنها بر مبنای عشق و محبت هستند، ما دینی نداریم که بر مبنای عشق و محبت نباشد، اگر چه ما چیزهای دیگری برداشت میکنیم؛ ولی آنها چیز دیگری جز این مطالب را نمیخواستند به انسانها تفهیم کنند. کتاب آسمانی ما قرآن ۱۱۴ سوره دارد که تمامی این سورهها با «بِسمِ اللهِ الرّحْمنِ الرَّحیم» شروع شدهاند؛ یعنی «به نام خداوند بخشنده مهربان» بخشندگی و مهربانی با عشق و محبت خداوند شروع میشود.
گاهی اوقات ما از این کلام به راحتی میگذریم و به درون این کلام رسوخ نکردهایم؛ در صورتیکه اگر بدانیم پشت جمله «بِسمِ اللهِ الرّحْمنِ الرَّحیم» چه قدرتی نهفته شده است، هرگز این کار را نمیکنیم. وادی چهاردهم با پیام محبت آغاز میشود؛ «آنچه باور است محبت است و آنچه نیست، ظروف تهی است» یعنی آنچه قابل ارزش و باور است و میتوانیم روی آن حساب کنیم همین محبت است. منظور ظروف تهی همان انسانهایی هستند که درونشان محبت شما وجود ندارد، انسانهایی که علم، ثروت و دانش دارند؛ ولی محبت را ندارند و اینها مثل ظروف تهی هستند.
این کلام من نیست؛ کلام فردی است که در بیکران و هستی فرمانروایی میکند، کلام خداوند است که خیلی ارزشمند و قدرتمند است و باورش سخت است، مگر معنا و مفهوم آن را بدانیم و بشناسیم که آن فرد کیست. در این وادی گفته شده: «ارابهها را در بیکران به حرکت در آورید که نگهبانان ماوراء به آنچه در زمین میگذرد نیازمندند»؛ یعنی زمین و سماء با هم ارتباط دارند و اینگونه نیست که دستورات فقط از آسمان به زمین بیاید، برگشت هم میکند و آن برگشت مهم است.
در این وادی از اضداد صحبت شده، چیزی که باعث حرکت و تحول انسان میشود؛ یعنی تاریکی و روشنایی، سیاهی و سفیدی، دروغ و راست، قهر و آشتی. اضداد مانند تکانه یا ضربهای هستند که انسانها را بیدار میکنند. انسانهای ناآگاه با کوچکترین چیز فوری عکسالعمل نشان میدهند، میخواهند ضدشان را از ریشه بردارند و نیروهای مخالف همیشه آماده هستند. نیروهای منفی کارشان تخریب است و خلقت را به فساد و خونریزی دعوت میکنند و هر چه انسانها به آگاهی و عقل نزدیک باشند از اضداد دور میشوند و به نیروهای حق میپیوندند.
این وادی در ادامه به بحث عشق پرداخته است، انسان عاشق هرگز دروغ نمیگوید و کسی را تحقیر نمیکند چرا؟ چون عاشق بودن دو مقوله الهی و آسمانی است و انسان عاشق، خود نشانهای از وجود پر از عشق خداوند است. انسانها دو چهره دارند: یکی خوب و دیگری زشت و این ما هستیم که با رفتار خودمان باعث میشویم که دیگران آن چهره خوب یا زشت خودشان را نشان دهند. عشق است که بنیان و اساس هستی را تشکیل میدهد. برای تشکیل مثلث عشق، وجود سه مؤلفه سایهها، جاذبه و حس الزامی است. انسانها تصور میکنند با وجود این سه مؤلفه میتوانند عاشق باشند در صورتیکه اینطور نیست.
زمانی عشق به صورت غریزی در انسان نهفته شده که این عشق به صورت خاص است. برای دریافت امواج عشق باید آن را ارسال کنیم؛ باید از نفرت، دروغ، تکبر و خودخواهی دوری کنیم و به طرف مهر، راستی، صداقت و از خود گذشتگی برویم. یکی از پایههای اصلی عشق معرفت، آگاهی و شناخت در عشق است؛ یعنی برای شنیدن امواج عشق باید این سه مؤلفه را داشته باشیم. تنها چیزی که انسان را از بقیه متمایز میکند همین شناخت و آگاهی است. انسانها همگی از هوش تقریباً برابری برخوردار هستند. هوش انسانها تفاوتی با هم ندارد، تنها تفاوت آنها فقط افکار و اندیشههای آنها است.
ساکنین سؤال قشنگ و کلیدی از جانشین میکنند: با این بیاناتی که شما فرمودید عشق مرتبه، منزلت و شأن بالایی دارد و هر کس قادر به درک آن نیست؛ پس چگونه همه انسانها میتوانند آن را درک کنند و از آن بهرهبرداری کنند؟ جانشین جواب میدهد؛ عشق در انسان و در کل به صور و اشکال مختلف در جریان است و دائماً به دلایل و بهانههای جور واجور در حال نزدیک کردن موجودات به یکدیگر میباشد و سبب اسباب قوام آفرینش و چرخش چرخ گردون است. این آفرینش را عشق نگه داشته است و تمامی موجودات طبق قانون سایهها، جاذبه و حس با یکدیگر متصل هستند و همدیگر را دوست دارند که نام این دوست داشتن عشق است.
اگر دوست داشتن نبود انسانها، حیوانات یا درختان کنار هم قرار نمیگرفتند. بزرگی میگفت: اگر عشق خالق نداری، عشق مخلوق مهیا کن تا قدر این کلمات تو را حاصل آید، یعنی تا مرحله عشق به مخلوق را پشت سر نگذاشتی نمیتوانی به جایگاه عشق به خالق برسی؛ چون عشق به خالق یعنی عشق به تمام هستی و عشق به تمام هستی یعنی عاشق خداوند شدن است. امیدوارم با آموزش، شناخت و معرفت بتوانم دریچه قلب خود را به عشق بگشایم و طعم شیرین آن را بچشم.
منابع: کتاب عشق، سیدیهای وادی چهاردهم بخش ۱، ۲، ۶، ۱۲
نویسنده: همسفر پروین رهجوی راهنما همسفر زهرا (لژیون بیستم)
رابط خبری: همسفر الهام رهجوی راهنما همسفر زهرا (لژیون بیستم)
ویرایش: همسفر پریناز رهجوی راهنما همسفر لیلا (لژیون هفدهم)
ارسال: همسفر فاطمه رهجوی راهنما همسفر لیلا (لژیون هفدهم) نگهبان سایت
همسفران نمایندگی حر
- تعداد بازدید از این مطلب :
151