مقدمه:
امروزه در دنیا بیش از ۲۰ داروی اپیوئیدی در درمان اعتیاد مورداستفاده قرار میگیرد، اپیوئیدها از سالهای بسیار دور بهصورت تریاک بهتنهایی یا محلول در الکل مصرف میشدند؛ ولی در قرن بیستم کاربرد مورفین و کدئین، بهجای تریاک برای مصارف پزشکی بهتدریج گسترش یافت و استفاده از این دارو در سال ۱۳۹۰ توسط مرکز ملی مطالعات اعتیاد ایران با همکاری جمعیت احیای انسانی کنگره ۶۰ به اجرا درآمد.
اصل مطلب:
در دهه ۱۹۷۰ سمزداییهای کوتاهمدت، درمان نگهدارنده با متادون و سایر درمانهای غیردارویی، روشهای رایج درمان بودند و تا انتهای قرن بیستم، نالترکسون بهعنوان داروی آنتاگونیست و در سال ۲۰۰۱ نیز بورنورفین بهعنوان آگونیستی نسبی به شیوههای درمان داروی موجود اضافه شد.
ترکیبات موجود در شربت تریاک:
OT متشکل از حدود ۲۵ نوع آلکالوئید دارویی است؛ مانند مورفین، کدئین، پاپاورین، کانادین، تبائین، پاپاورین، موسیلین و غیره. درصد آلکالوئیدها در دارو با یکدیگر متفاوت است. وزن آلکالوئیدها حدود ۲۵ درصد اپیوم را تشکیل میدهند.
شربت تریاک (laudanum) از داروهای گیاهی ساخته شده است. الکلی است که حدود ۱۰٪ تریاک، معادل ۱٪ مرفین دارد. شربت تریاک و OT که امروزه در اختیار ما قرار دارد، باعث شده تمام ترکیبات آلکالوئیدها بهصورت کامل و در هم حل شده و بهعنوان بهترین، ارزانترین، مؤثرترین داروی درمان اعتیاد به شمار رود.
در طول تاریخ با کاهش حرکت دستگاه گوارش و افزایش توان عضلانی، اپیوم در درمان بعضی از مشکلات گوارشی و حتی اسهال و یا دردهای مزمن و سرفه مورداستفاده قرار میگرفت. حتی برای کمکردن اثرات قطع مصرف، در نوزادان به دنیا آمده از مادران مصرفکننده، در علم پزشکی به میزان کنترل شده مورداستفاده قرار میگیرد.
جایگاه OT در نظام درمانِ وابستگی به مواد افیونی:
1-به عنوان هسته اصلی دارویی در برنامه درمان عمل مینماید. در این شرایط یک دوره افزایش مرحلهای در کنگره ۶۰، طبق پروتکل درمان تا رسیدن به وضعیت ثبات و حفظ وضعیت ثبات، برای یک دوره پلههای ۲۱ روزه و سپس کاهش دوز دارو تا قطع کامل آن میتوان در نظر گرفت.
همین امر گویای این است که روش استفاده از این دارو باید طبق مراحل و پروتکل خاصی صورت گیرد و طبق مثلث DOD انجام شود. مثلث DOD همان مثلثی است که بر لزوم آن در جهت درمان اشاره دارد که یک ضلع آن DST و ضلع دیگر آن OT و ضلع سوم آن DOSE (مقدار مصرف) میباشد.
2-درمان نگهدارنده؛ گاهی این دارو در بعضی کلینیکها در جایگاه یک داروی جایگزین مواد مصرفی، در قالب درمان نگهدارنده میتواند باشد. در کنار دریافت سایر خدمات درمانی نظیر: مداخلات روانشناختی، مشاوره و غیره.
برای اجتناب از مصرف سایر مواد، مورداستفاده قرار میگیرد و فرایند ترک مواد را کنترلپذیر میکند و همین امر اشاره مستقیم و دلیل محکمی است بر اهمیت رعایت زمان و مقدار مصرف درست که طبق پروتکل کنگره ۶۰ برای درمان واقعی مطرح میشود.
تأثیرات داروی OT بر روی درمان سایر بیماریها:
ازآنجاییکه ترکیبات شربت تریاک OT، اثرات متقابل کاهنده و افزاینده بر یکدیگر دارند و یکدیگر را تعدیل میکنند. همین امر باعث شده که OT خواص درمانی پیچیدهای داشته باشد. درحالیکه هیچکدام از ترکیبات اپیوم بهتنهایی چنین خاصیتی ندارند.
این ماده باتوجهبه ترکیبات دارویی بسیاری که دارد، در شرایطی که اختلال در جسم و ناقلهای عصبی اتفاق افتاده است و همچنین در بیمارانی که سیستم بیوشیمی آنها بهگونهای تخریب شده که توانایی بازسازی و ترمیم را ندارد، با انجام عملیات معکوس و با انجام سفر ایکس با داروی OT و تأثیر این دارو بر روی الگوی اپیژنتیک و بازسازی سیستم ایکس، بهمرور باعث میشود فرد بازگشت به حالت تعادل را تجربه کند.
مزایای مصرف OT بر مصرفکنندگان:
این دارو حتی در مطالعات انجام شده، جنبه حمایتی در برابر استرسها و فشارهای زندگی را دارد و از طرفی تنظیم دوز مصرف آن بهراحتی برای مصرفکننده امکانپذیر است و عوارض متادون و داروهای نگهدارنده را نیز ندارد.
نتیجهگیری:
در کنگره ۶۰ این دارو بهعنوان معجون شفابخش گفته میشود؛ زیرا باتوجهبه خواص درمانی این دارو، چه در درمان اعتیاد و چه در درمان سایر بیماریها، به واسطه استفاده درست در سایه پروتکلهای صحیح نویدی برای همگان است.
واژگان کلیدی:
اپیوم تینکچر (opium ticture): اپیوم به معنای تریاک و تینکچر، محلول یک ماده در الکل است که به شربتهای دارای پایه الکل نیز اطلاق میشود.
آلکالوئید: به هریک از ترکیبات آلی شیمیایی که دستکم یک اتم نیتروژن دارند گفته میشود.
منابع:
کتاب چهارده مقاله، مقاله آقای خدامی در مورد OT، مقالات مندرج در سایت کنگره ۶۰، مصاحبههای جناب مهندس در مورد OT، سیدیهای مرتبط با تأثیر OT در درمان بیماریها
نویسنده: راهنمای تازهواردین همسفر سمیه
تنظیم و ارسال: همسفر زهرا رهجوی راهنما همسفر اعظم (لژیون ششم) نگهبان سایت
همسفران نمایندگی زنجان
- تعداد بازدید از این مطلب :
148