جناب آقای مهندس دژاکام در سیدی «علم و عمل» درمورد تطابق علم و عمل یا حرف و عمل صحبت نمودهاند. علم و دانش بهتنهایی هیچ سود و فایدهای ندارد و درست مثل شخصی میماند که از ثروت و مال برخوردار است؛ ولی هیچ استفادهای نمیکند حال چه سنگ باشد و چه زر؛ یعنی اگر شخصی مقداری طلا داشته باشد و آن را پنهان کند یا طلا را در مکانی خاک کند تا از نظر خودش محفوظ بماند با یک تکه سنگ هیچ فرقی نمیکند.
شاعر بزرگ سعدی در این مورد میفرمایند:
«مال بهر آسایش عمر است، نه عمر بهر گردآوردن مال» برای باورها هیچ ارزشی نیست؛ یعنی باوری که به آن عمل نشود فاقد ارزش است. مثلاً باور داریم که دروغ گفتن بد است؛ ولی دروغ میگوییم یا باور داریم مسلمان هستیم؛ ولی آنچه وظیفه است را انجام نمیدهیم. کمک به دیگران نمیکنیم، احتکار میکنیم و یا تقلب میکنیم که این باور فاقد ارزش است؛ چرا که انسان اگر علم و دانشی کسب میکند باید به آن عمل کند و از آن استفاده نماید و برای اینکه علم و عملش باهم تطبیق داشته باشد باید همیشه جوینده مطالب و دروس غنی باشد. خواسته ما هرچه باشد درصورتی به عمل میرسد که، با یادگیری و حرکت در صراط مستقیم و صبور بودن همراه باشد تا به نتیجه مطلوب برسیم.
برای انجام هر کاری باید تفکر کرده و نقشه آن را ترسیم کنیم؛ چرا که کارهای که نیمه ماندهاند و به نتیجه نرساندهایم باعث میشود فکر و اندیشه ما را مشغول کند. دیگر اینکه آیا این دانش و معلوماتی که داریم درجهت الهی و مثبت است یا در جهت منفی است و هدف ما و نتیجه این دانش چیست؟ مثلاً شخصی با دانش خود میتواند داروی مناسب برای درمان دردها را کشف کند و یا از دانش خود برای تولید بمب شیمیایی یا تخریب و نابودی انسانها استفاده کند؛ پس اگر دانش ما منفی باشد اولین کسی که از آن آسیب میبیند، خود ما هستیم.
مسئله دیگر این است که، دانشی که شخص کسب کرده و برای آن وقت گذاشته تا به مرحله عمل درآید آیا نتیجه آن میتواند مشکلی از انسانها را حل کند و یا تنها فقط برای سرگرمی استفاده میشود که اگر چنین باشد، هیچ فایدهای ندارد؛ پس باید برای انجام هرکاری تفکر کرده و از تجربه دیگران استفاده کنیم و بدانیم که نیروهای بازدارنده همیشه در مسیر هستند و تلاش میکنند که ما به مقصد و هدف نرسیم و یا اینکه با تاخیر برسیم و این را بدانیم که الهام و القاء برای تمام موجودات است و هر شخصی که در صراط مستقیم و با نیت اینکه خدمت به انسانها باشد، مورد القاء مثبت قرار میگیرد و با تکرار و تمرین در این راه با هوشیاری و آگاهی به بیداری درون و برون رسیده است و همگان منفعت میبرند و برای خود و جامعه مفید میشود.
منابع: خلاصه سیدی «علم و عمل»
تایپ: همسفر زهرا رهجوی راهنما همسفر سهیلا (لژیون چهارم)
ویرایش و ارسال: همسفر معصومه نگهبان سایت
همسفران نمایندگی ساوه
- تعداد بازدید از این مطلب :
162