English Version
This Site Is Available In English

مقاله :ازدواج

مقاله :ازدواج

مقاله ازدواج

 

در این مقاله به نکات مهم و کلیدی در امر ازدواج و تاثیر آن در قسمتهای مختلف اشاره خواهد شد.
نقش ازدواج در سلامت اجتماعی چیست؟ یک ازدواج چگونه می تواند پایدار باشد؟ ازدواج در فرهنگ های مختلف چگونه است؟ ازدواج به عنوان یک سنت الهی باید به چه شکل باشد؟ آیا ازدواج نیز می‌تواند  از نظر روانشناسی تاثیر داشته باشد؟
نهاد خانواده، یکی از نهادهای مهم اجتماعی است که با ازدواج آغاز می‌شود؛ بنابراین  از آن جا که ازدواج مراسم آغازینِ این نهاد مهم اجتماعی است، اهمیت بنیادین و پایه ای دارد. سنگ بنای نهاد خانواده در ازدواج گذاشته می‌شود.
ازدواج و تشکیل خانواده پیمان مقدس و الهی است که بین زن و مرد و بر اساس فطرت خدایی و دستور خداوند صورت می گیرد. خداوند در قرآن در سوره "روم" آیه (20)  می فرماید: "و من آیاته  ان خلق لکم من انفسکم ازواجاً لتسکنوا الیها و جعل بینکُم موَدّه و رحمة ان فی ذلک لایات لقومٍ یتفکرون" "از نشانه های او اینکه همسرانی از جنس خودتان برای شما آفرید تا در کنار آنان آرامش بیابید و در میان شما مودّت و رحمت قرار داد، در این نشانه هایی است برای گروهی که تفکر می کنند."
هر پسر و دختری که پا به دوران جوانی می‌گذارد، بزرگترین آرزویش ازدواج و ایجاد کانون گرم و پر مهر خانواده است، تا بتوانند  یار، مونس و محرم راز کسی باشند، و از مزایای  دیگر زندگی زناشویی مانند استقلال و آزادی بیشتری بهره مند شوند؛ این امر به طور طبیعی و فطری در انسان ها وجود دارد و نمی توان از آن صرف نظر کرد. ازدواج و تحقق آن در جامعه باید برای همه آسان باشد؛ زیرا این یک امر ضروری و حیاتی است، مانند آب و نان که در هر جامعه ای از همه کالاها ضروری تر و مهم تر است. متاسفانه در جامعه امروزی ما، روز به روز بر تشریفات سنگین، مهریه ها، اسراف ها و تجمل گرایی ها افزوده می‌شود! و تحمل پیامدهای آن برای عموم افراد جامعه دشوار و چه بسا برای بعضی غیر ممکن میباشد. در بعضی از خانواده ها دیده می شود که با رقابت های غلط، فرزندان خود، به ویژه دختران جوان خود را تشویق به چشم و هم چشمی می کنند و با توقعات زیاد و نامعقول باعث تباه شدن زندگی دو انسان می شوند؛ در صورتی که مادران باید دختران خود را به سازگاری، ساده زیستی و ارزش‌های انسانی راهنمایی کنند و تشریفات و زرق و برق ظاهری را در چشم دختران جوان  خود بزرگ جلوه ندهند.
ازدواج قراردادی رسمی برای پذیرش یک تعهد متقابل به منظور تشکیل زندگی خانوادگی است، که با رضایت و خواسته زن و مرد و بر مبنای  آزادی کامل صورت می گیرد. "عقد" از نظر لغت به معنای گره زدن است و در زیر سایه آن رابطه ای میان دو فرد انجام می‌شود؛  یک پیوند مشترک بین زن و شوهر که تعهدات و مسئولیت هایی کاملا رسمی و قانونی برای دو طرف ایجاد می کند.
متأسفانه در بعضی جوامع، همچنین در جامعه ما  ازدواج های غیر رسمی صورت می گیرد؛ زن و مرد بدون خواندن خطبه عقد یا صیغه محرمیت، برای زندگی زیر یک سقف می روند، که به این نوع  ازدواج، ازدواج سفید گفته می‌شود.  ازدواج سفید پدیده‌ای است که دختر و پسر به عنوان هم خانه با یکدیگر زندگی می کنند، بدون آنکه پیوند رسمی ازدواج بین آنها صورت گرفته باشد. این روزها هشدارهایی در خصوص رواج مخفیانه ازدواج سفید وجود دارد که نه از نظر سنت و نه از نظر شرع برای خانواده های اصیل پذیرفتنی نیست. در دنیای غرب، با توجه به تغییر سبک زندگی و افزایش فشارهای اقتصادی به طور کلی میل به ازدواج شرعی و رسمی کاهش یافته و روابط بیشتر بر پایه ارضای غرایز و به صورت  آزمایش گونه شکل می گیرد.
نگاه کنگره 60 به مقوله ازدواج بسیار زیبا است. در کنگره ۶۰  جناب مهندس تلاش‌های زیادی برای حفظ بنیان خانواده می‌کنند. وقتی یک مسافر برای درمان وارد کنگره ۶۰ می شود، در کنار او یک همسفر قرار می‌گیرد تا در نگاه اول به مسافرش کمک کند به رهایی برسد؛ اما بعد از آن متوجه می‌شود که خودش را باید درمان کند و خودش را از تاریکی هایی که سالها در آن بوده رها کند. بنابراین  مسافر و همسفر هم زمان کنار هم سفری را شروع می‌کنند و هر دو به رهایی می‌رسند، یکی رهایی از مواد، ظلمت و تاریکی و دیگری رهایی از افکار و اندیشه های منفی؛ و در اینجاست که پایه‌های زندگی با آموزش های درست و صحیح محکم تر می شود و دیگر با هیچ بادی نمی لرزد و متزلزل نخواهد شد. جناب مهندس در صحبت‌های خود فرمودند: خیلی چیزها در ازدواج می تواند ملاک باشد اما نباید با سختگیری های نابجا مانعی برای ازدواج ایجاد شود. ازدواج یک تعهد عاطفی بین زن و مرد میباشد. یک تصمیم مهم، که در طول زندگی هر کسی  وجود دارد.
اینک به نقش ازدواج بر سلامت اجتماع می‌پردازیم؛
اهمیت ازدواج بیش از هر چیز در شکل گیری خانواده است و همین امر ازدواج را از یک هدف کوتاه مدت  جدا می کند؛ از این رو ازدواج هایی که ناآگاهانه و به دلیل جذابیت و کشش جنسی دو طرف و برای تحقق بخشیدن به این تمایلات انجام ‌شود قطعاً عمر کوتاهی خواهند داشت. به اینگونه ازدواج ها در جامعه شناسی ازدواج های حساب گرانه گفته می شود. از دیگر ازدواج های حساب گرانه  که می‌توان به آن اشاره کرد ازدواجی است که  برای بالا بردن قدرت خود از لحاظ سیاسی، اجتماعی و اقتصادی صورت می‌گیرد؛ این ازدواج نیز پایدار نخواهد بود و دچار تزلزل و از هم پاشیدگی می‌شود. ازدواج عاقلانه ای که بر اساس تعهد و وفاداری دو طرف صورت گیرد، قطعاً پایدار تر و دوام بیشتری خواهد داشت.
ازدواج در کشور ما و در کشور های مختلف دارای فرهنگ های بسیار زیبا و گوناگونی می باشد؛ و گاهی رسومات یک فرهنگ برای فرهنگ دیگر عجیب و غریب به نظر می رسد. منطقه کردستان سرشار از آیین های شگفت انگیز و دوست داشتنی است. این مراسم شامل نامزدی، رو باز کردن، خرید لباس عروسی، عقد کنان، تعیین زمان عروسی، حنابندان و در هر قسمت با خواندن ترانه، سرود، هلهله و رقص همراه است.
در میان عشایر، مراسم عروسی جلوه ای از رنگارنگی لباس زنان و شادی مردم را به همراه دارد.
کردها عروس شان را  "بوک" می خوانند و به داماد "زاوا " می‌گویند و در مراسم شان رقص های بومی اجرا می‌شود.
در جامعه ترکمن نیز معمولاً پدر برای پسرش همسر انتخاب می‌کند و قراردادهای مربوط به ازدواج را انجام می دهد. شیر بها نیز به وسیله پدر داماد به پدر عروس داده می‌شود و عمه های پسر همراه با هدایایی برای عروس به خواستگاری می روند.
بختیاری ها نیز به صورت "درون گروهی" ازدواج می‌کنند و کمتر پیش آمده مرد بختیاری همسر غیر بختیاری اختیار کند و بالعکس‌؛ ازدواج های آنان در درون گروه خویشاوندی شان صورت می‌گیرد.
در کشورهای دیگر نیز آداب و رسومی برای ازدواج وجود دارد. مثلاً در اسکاتلند آداب و رسوم عجیبی هم برای عروس و هم برای داماد اجرا می‌شود. دوستان عروس در این مراسم باقیمانده غذا و زباله ها که تخم مرغ و ماهی است را بر سر عروس و داماد می ریزند، تا حسابی کثیف شوند.
در کشور فیجی به خانواده عروس دندان نهنگ هدیه می‌دهند.
مسلماً در هر ازدواجی، در هر جای دنیا، دختر و پسر به تنهایی با هم روبرو نیستند بلکه با دوستان و آشنایان  نیز باید کنار بیایند. سنتی که در چین وجود دارد این است که داماد باید دیواری  که ساقدوش های عروس تشکیل داده اند را  بشکند تا ثابت کند چقدر عروس را دوست دارد.
ازدواج از نظر روانشناسی چه تاثیری دارد؟ آیا هورمون ها در عشق نقشی دارند؟
می توانیم بگوییم که هر گونه کم کاری و پر کاری هورمون ها در افکار و رفتار ما می توانند نقش داشته باشند. به طور طبیعی بدن ما هورمون ها را با توجه به نیاز بدن کنترل و تنظیم می‌کند؛ ولی افزایش و کاهش آنها تحت تاثیر هیجانات، عواطف و احساساتی مانند عشق، ترس، خشم، محبت، مسائل جنسی و... قرار دارند؛ بنابراین نمی توانیم تاثیر آن بر عشق و شروع یک رابطه را نادیده بگیریم.
در اولین برخورد، با دخالت هورمونهای تستسترون،  دو طرف به شدت به هم جذب می شوند و با زبان بدن و پیام های دیداری و بسیاری از موارد دیگر، که اگر سیستم عصبی بتواند این اطلاعات را رمزگشایی کند، احساس خوب و خاصی را تجربه خواهند کرد.
طبق نظر بهترین مشاوره خانواده در تهران هورمون "فنیل اتیل آمین" هورمون عشق نام دارد و از گروه آمفتامین ها است که  بسیار محرک و کم دوام است.  ترشح این هورمون با برخورد دو نگاه، تبادل کلامی یا جسمی ترشح شده و باعث افزایش تمرکز، کاهش خستگی، اشتها و خواب می شود. افراد در این دوران کشش عجیبی را نسبت به یکدیگر حس می‌کنند و می‌گویند که عاشق شده اند.
هورمون های "آدرنالین و کورتیزول" به شدت محرک هستند. بعد از دیدار اولیه اگر از طرف مقابل سیگنال دریافت شود، با ترشح این هورمون فعالیت مغزی افزایش یافته و احساسات خاصی مانند اضطراب، دستپاچگی و هیجان به فرد دست می‌دهد، در واقع فرد دلباختگی را تجربه می‌کند.
بر اساس مطالعات مشاوره روانشناسی با شروع یک رابطه، دو هورمون "دوپامین و نوراپی نفرین" ترشح می شوند. کار دوپامین ایجاد سرخوشی و کار نوراپی نفرین تمرکز و جهت بخشی فکر و انرژی فرد به سوی طرف مقابل است که موجب شادی و اشتیاق در او می‌شود.
ترشح سروتونین هم موجب افزایش محبت، تفکر منطقی، تمرکز، سر حالی و ترمیم زخم های روانی و جسمی می شود. اگر این هورمون کمتر از حد ترشح شود، باعث اختلال در خلق و خو خواهد شد.
بنابراین اگر شخصی بدون شناخت و آگاهی وارد رابطه ای شد که منجر به ازدواج شود، زندگی محکم و استواری نخواهد داشت. دختران و پسران جوان زمانی می توانند یک تصمیم درست و منطقی داشته باشند که آموزش‌های درستی را دریافت کنند. کسانی که قبل از ازدواج وارد کنگره می شوند یقیناً می توانند زندگی موفقی داشته باشند، زیرا تصمیمات آنها بر اساس آگاهی،  عقل و منطق انجام می شود. پس ما می توانیم دیدگاه خود را به زندگی تغییر دهیم و از مشکلات نترسیم و پلی بسازیم در جهت ترقی، پیشرفت و حرکت به سمت ارزش‌ها، ساده‌ زیستی و عشق و محبت.

 

تهیه کننده: همسفر شهناز رهجوی کمک راهنما همسفر بدریه لژیون چهارم

ویراستار:کمک راهنمای تازه واردین همسفر آمنه

تنظیم و ارسال :مرزبان خبری همسفر مولود

همسفران اروند آبادان

ویژه ها

دیدگاه شما





0 دیدگاه

تاکنون نظری برای این مطلب ارسال نشده است .