کمکم یاد میگیرم چطور از مقایسههای اشتباه دست بکشم و آرامتر زندگی کنم. در سیدی قیاس استاد امین یک چیز خیلی مهم را میگویند: اینکه بیشتر قیاسهایی که در ذهنمان میکنیم، اشتباه هستند. ما خیلی وقتها، خودمان یا زندگیمان را با بقیه مقایسه میکنیم و میگوییم چرا فلانی زود رها شده است؟ چرا حال او خوب است و چرا من هنوز گیر هستم؟ واقعا ما چه چیزی از آن طرف میدانیم؟ فقط ظاهر را میبینیم، نه دردهایی که کشیده و نه مسیری که آمده و نه سختیهایش.
استاد میگویند: اگر دوتا چیز کاملا شبیه هم نباشند، مقایسهشان اشتباه است؛ ولی خوب ما انسان هستیم و وسوسه میشویم که قیاس کنیم. استاد اینجا یک مثال قشنگ میزنند، داستان موتزارت و آنتونیو سالیری. سالیری، یک موسیقیدان بود که کلی زحمت میکشید، تلاش میکرد و نظم داشت؛ ولی وقتی موتزارت را دید که با آن همه استعداد ذاتی، راحت و بیدردسر آهنگ میسازد، داغون شد. خودش را با موتزارت مقایسه میکرد و آخرش هم از حسادت نابود شد؛ چون داشت قیاس اشتباه میکرد. استعداد ذاتی موتزارت اصلا در حد آن نبود و شرایطشان با یکدیگر فرق داشت.
ما هم گاهی اینچنین میشویم؛ که وقتی یک نفر میدرخشد ما مدام خودمان را با او میسنجیم؛ ولی نمیدانیم اصلا مسیر ما با او یکی نیست و نتیجهاش هم میشود: ناامیدی، خشم، بیحوصلگی و حتی نفرت از خودمان یا آن آدم. استاد میگویند: اگر میخواهی قیاس کنی، خودت را با گذشتهات قیاس کن. ببین هفته پیش کجا بودی، الان و اکنون کجایی؟ اینچنین میفهمی که پیشرفت کردهای یا نه؟ و انرژی میگیری.
یک نکته دیگر که استاد فرمودند و خیلی دلنشین بود برای من: وقتی قیاس اشتباه میکنید، قضاوتهایتان هم اشتباه میشوند؛ چون فقط ظاهر را میبینید و سریع تصمیم میگیرید، مثلا فردی یک حرفی زد و یک کاری کرد، سریع می گویی “بد بود" ولی نمیدانی شاید چیزی پشت آن بوده است که تو از آن بیخبری. قیاس اگر درست و از روی آگاهی باشد کمک کننده؛ ولی اگر فقط از روی ظاهر باشد ما را از مسیر دور میکند. پس بهتر است کمتر خودمان را با دیگران مقایسه کنیم و بیشتر حواسمان به خودمان باشد، هرکسی در مسیر خودش است با زمان، درد و شرایط خودش.
منبع: سیدی قیاس
نویسنده: همسفر معصومه رهجو راهنما همسفر شقایق (لژیون دوم)
ویراستاری و ارسال: همسفر ملیکا نگهبان سایت
همسفران نمایندگی دانیال اهواز
- تعداد بازدید از این مطلب :
45