قضاوت به معنای قاضی بودن و
جهالت به معنای نادانی و ندانستن است. قضاوت از جهل و نادانی انسان، سرچشمه میگیرد. قضاوت کردن در مورد دیگران، عمل ناشایستی است که ممکن است به زندگی خود و دیگران لطمه وارد کنیم، که گاهی ممکن است، حتی قابل جبران هم نباشد. وقتی که انسان، دچار جهالت و نادانی بشود، ترس و ناامیدی و منیت و حرص و خرافات و غرور به دنبال آن میآید ونتیجه و ناامنی که میوههای جهالت هستند به وجود میآید. با دانایی است که امنیت وجود دارد. وقتی که انسان در مسیر دانایی ،درست مانند کسی که آموزش می بیند و اعتیاد را کنار میگذارد و درمان میشود، بسیاری از ضد ارزشهای دیگر هم به تدریج محو می گردند.
زمانی که خداوند انسان را با ویژگی اختیار خلق کرد و با اختیار ،علم و آگاهی و دانش را هم به او داد. او را سر دوراهی قرار داد که خودش راه خود را انتخاب نماید، بین راه فسق و فجور یا راه تقوا. با دادن قدرت اختیار به انسان ،قدرت قضاوت هم به او داده شد. قضاوت در مورد خودش، در مورد مسیر خودش و...
انسان موجودی است که؛ فطرتاً قاضی به دنیا آمده است و دائماً در حال قضاوت میباشد و خداوند، سرنوشت انسان را در اختیار خودش قرار داده است.
وقتی که انسان، در مورد خودش قضاوت میکند، این عمل، عادی و طبیعی است و اینجا قضاوت خوب است .
انسان باید دوربین را فقط روی خودش بگیرد و خودش را مورد قضاوت قرار دهد و یا حتی خانواده خود را هم میتواند تا یک حدی مورد قضاوت قرار دهد و قضاوت درموردخانواده هم تا جایی که وارد حریم خصوصی آنها نشود، اجازه دارد.
وقتی که انسان ، درمورد امور شخصی دیگران، وارد حوزه قضاوت میشود و حکم صادر میکند و یا اینکه در مورد دیگران، گمان بد و ظن بد میبرد، که این اولین قدمی است که وارد مرحله قضاوت میشود. در قرآن کلام الله هم آمده که؛ «به هیچکس گمان بد و ظن بد مبرید.» وقتی انسان ظن بد و گمان بد به کسی داشته باشد، وارد مرحله تجسس میشود که در امور خانوادگی و یا امور شخصی افراد، تحقیق می کند و بعد از مرحله تجسس ، وارد مرحله سرزنش کردن میشود و به عنوان قاضی وارد عمل میشود و در مورد مردم غیبت میکند که این نشان از نادانی شخص است و اینکه باید بدانیم که امور شخصی دیگران، هیچ ارتباطی به ما ندارد.
ما میبینیم کسانی که در اماکن دادگاهی هستند و مسئولیت قضاوت را بر عهده دارند و در جایگاه قاضی قرار دارند، وقتی که مسئلهای را قضاوت میکنند و حکم خود را با وجود تمام تحقیقات و شواهد و کلیه مدارک و هیئت منصفه صادر میکنند، باز هم ممکن است اشتباهی در قضاوت آنها رخ بدهد.
پس وقتی در مورد شخصی، حرفی زده میشود ، وقتی ما شروع به داوری و قضاوت کردن و حکم صادر کردن میکنیم ، ریشه آن جهالت است که با خودش ضد ارزشهای دیگر را نیز به ارمغان میآورد.
بنابراین اموری که به ما هیچ ارتباطی ندارد و ما وارد حوزه قضاوت در مورد آن میشویم، این قضاوت باعث افکار منفی و تخریب بزرگی در سیستم خانواده و همه چیز میشود و باعث میشود که انرژیمان از بین برود، و انرژی که باید صرف کارهای خودمان از جمله؛ درمان و آموزش بشود .در نهایت همچنین آرامش و آسایش ما را نیز سلب میکند.
در صحبتهای آقای مهندس، در سی دی قضاوت و جهالت، نکتههای عمیقی در آن مطرح شد و باعث شد که بار دیگر به درون خودم نگاه کنم. در این سیدی فهمیدم که قضاوت نکردن، اصلاً کار سادهای نیست و به آگاهی، تجربه ،صبر و انصاف نیاز دارد. خیلی وقتها ما بدون اینکه جایگاه درستی داشته باشیم، یا اصلاً اطلاعات کافی داشته باشیم، در مورد دیگران نظر میدهیم و قضاوت میکنیم و حتی با گمان بد، دنبال تجسس و غیبت میرویم در حالی که هیچ کدام از این کارها ،در مسیر رشد و درمان ما نیست.
از سی دی قضاوت و جهالت، یاد گرفتم که باید به جای اینکه دوربین ذهنم را به سمت دیگران بگیرم، آن را به سمت خودم برگردانم و ببینم خودم ،چقدر در گذشته دچار اشتباه، تخریب و نادانی بوده ام . وقتی گذشتهام را مرور میکنم، متوجه میشوم که من هم خیلی جاها از روی جهل ، تصمیم گرفتم و نتیجهاش هم فقط آسیب بود. حالا که در مسیر آموزش و دانایی هستم، بهتر است به خودم مشغول باشم، نه داوری دیگران. در نهایت، این سی دی به من یادآوری کرد که اگر موضوعی به من مربوط نیست، نباید وارد آن بشوم و قضاوت درباره دیگران، نه تنها به من کمکی نمیکند بلکه آرامش ذهن و روانم را هم به هم میریزد. دانایی یعنی اینکه بدانم چه چیزی به من مربوط است و چه چیزی نه.
از جناب آقای مهندس بابت این آموزش عمیق و کاربردی بسیار سپاسگزارم. امیدوارم بتوانم بیشتر تمرین کنم که به جای داوری، به درک، صبر و آرامش برسم.
نویسنده : همسفر فاطمه رهجوی راهنما همسفر زهرا(لژیون دوم)
رابط خبری :همسفر فاطمه رهجوی راهنما همسفر زهرا (لژیون دوم )
ویراستار :همسفر زهرا(خ) رهجوی راهنما همسفر زهرا( لژیون دوم )
ارسال :همسفر سمیه رهجوی راهنما همسفر مهدیه(لژیون یکم)
همسفران نمایندگی زاهدان
- تعداد بازدید از این مطلب :
66