موضوع: قضاوت و جهالت
فهرست
1. مقدمه
2. قضاوت چیست؟
3. چرا قضاوت می کنیم؟
4.تاثیر قضاوت بر زندگی و روابط ما
5. راههایی برای قضاوت نکردن
6. جهالت چیست؟
7. رابطهی قضاوت و جهالت
8. سخن پایانی
مقدمه:
انسانها موجوداتی اجتماعی هستند و به طور طبیعی در تعامل با یکدیگر در مورد دیگران قضاوت میکنند. این قضاوتها میتواند بر اساس مشاهدات، تجربیات شخصی، اطلاعات دریافتی و یا حتی تصورات و پیش داوریها شکل بگیرد. و علت آن میتواند تجربیات شخصی، فشارهای اجتماعی، عزت نفس پایین، ترس و عدم امنیت باشد. میتوان با افزایش آگاهی از خود، افزایش همدلی، تمرکز بر نقاط قوت، پذیرش تفاوتها، شفقت به خود قضاوت کردن را به تعویق بیاندازیم. صبور باشیم و تلاش کنیم اطلاعات بیشتری جمعآوری کنیم.
قضاوت چیست؟
قضاوت به این معناست که بر اساس افکار, احساسات و شواهد دربارهی کسی یا چیزی نظر بدهیم. قضاوت عملی است که در آن فرد با توجه به اطلاعات موجود دربارهی یک شخص یا موضوعی نظر یا حکمی صادر میکند. قضاوت میتواند مثبت، منفی و یا خنثی باشد و تاثیر عمیقی بر روابط و رفتار افراد دارد.
چرا قضاوت می کنیم؟
دلایل زیادی وجود دارد که ما را به سمت قضاوت کردن سوق میدهد. یکی از روانشناسان میگوید: فکر کردن دشوار است به همین دلیل است که اکثر مردم قضاوت میکنند از طرفی قضاوت آسان است و به تفکر و استدلال زیادی نیاز ندارد.
تاثیر قضاوت بر زندگی و روابط ما
به طور خلاصه بزرگترین بهایی که ما برای قضاوت کردن دیگران میپردازیم تنهایی در خفاست. اغلب ما به خاطر قضاوتهای دیگران خودمان را دیگر دوست نداریم بنابراین معلوم میشود قضاوت کردن دیگران واقعا بها و قیمت بالایی دارد. همهی ما هر وقت به افراد یا رفتارهایی که دوست نداریم برخورد میکنیم؛ آنها را غلط تلقی کرده, و این تفکر باعث خراب شدن ارتباط ما با دیگران میشود. قضاوت کردن, یکی از انواع خشونت است؛ چرا که با قضاوت کردن دیگران, در واقع در حال بیان وارونهی نیازهای خودمان هستیم. وقتی قضاوت میکنیم؛ در دیگران خشم فرو خوردهای پدید میآوریم, که باعث کاهش عزت نفس آنها خواهد شد.
راههایی برای قضاوت نکردن
همهی ما قضاوت کننده هستیم. هیچ کس نمیتواند ادعا کند, قضاوت نمیکند؛ زیرا این کارکرد طبیعی مغز است. کاری که میتوانیم انجام دهیم؛ متوقف کردن قضاوت نیست. متوقف کردن قضاوت, مثل درخواست فکر نکردن است. زیرا مغز ما ماشین تولید فکر است. اما کاری که میتوانیم انجام دهیم, این است که بر مبنای قضاوت خود رفتار نکنیم.
آگاهی خود را گسترش دهیم
قضاوت نکنید؛ اما اگر متوجه شدید در حال قضاوت کردن هستید, جلوی خودتان را بگیرید. این امر, به آگاهی بیشتری نسبت به ذهنیات مان نیاز دارد. زمانی که آگاهی مان افزایش مییابد؛ میتوانیم در لحظه متوجه قضاوتهای خود شویم؛ و با کمی مکث تلاش کنیم, بر مبنای قضاوتهای خودمان رفتار نکنیم.
سوال بپرسید و اطلاعات کسب کنید
وقتی دیگران را قضاوت میکنید؛ اغلب بر اساس اطلاعات سطحی یا حقایق جزئی است. اگر بتوانید سوال بپرسید، احتمال کمتری وجود دارد؛ به فرضیات خودکار خود بپردازید. وقتی کسی را میشناسید؛ قضاوتهای شما مثبت تر است و کمتر خودکار میشوند.
به معنای واقعی گوش دهید
ما قضاوت میکنیم،چون گوش نمیدهیم و فقط میشنویم.تلاش کنید به مردم گوش دهید، حدس نزنید، کنجکاو باشید؛ و در پی کشف، به زبان بدن و صحبتهای همزمان توجه کنید.
شفقت و مهربانی را بیاموزید
شفقت و مهربانی قضاوت را کاهش میدهد. راه رسیدن به دیگری از درون خودمان میگذرد؛ اگر قرار باشد نسبت به دیگران مشفقانه رفتار کنیم نیاز است اول با خود مشفق و مهربان باشیم. وقتی نسبت به خود مهربان و مراقب باشیم، این موضوع تبدیل به دیدگاه شما نسبت به دیگران میشود.
جهالت چیست؟
جهالت به معنی ندانستن، نادانی و به معنی نادیده گرفتن یا بیاعتنایی عمدی به اطلاعات مهم و حقایق است. جهالت فقدان دانش و آگاهی است؛ تاریکی مطلقی که انسان را در چنگال ناآگاهی و گمراهی اسیر میکند؛ در این تاریکی، قدرت تشخیص خوبی بدی از بین میرود, و انسان در باتلاق خرافات و باورهای نادرست غرق میشود. به باور آقای مهندس دژاکام، جهالت ریشه ی بسیاری از رنجها و مشکلات بشر است. زمانی که انسان در تاریکی جهالت گرفتار میآید؛ اسیر توهمات، برداشت های نادرست و قضاوتهای نابه جا میشود.
راه های زدودن جهل
تحقیق خداوند در قرآن میفرماید: ای کسانی که ایمان آوردهاید! اگر شخص فاسقی خبری برای شما بیاورد؛ دربارهی آن تحقیق کنید, مبادا به گروهی از روی نادانی آسیب برسانید؛ و از کردهی خود پشیمان شوید.
رابطهی قضاوت و جهالت
وقتی جهالت در کنار قضاوت قرار گرفته است؛ نشان دهندهی این موضوع است, که اگر فردی بر مسند قضاوت دربارهی دیگران و رفتارها و کردار ایشان مینشیند؛ مسلم مسئله از جهل او نشات گرفته، و این جهل و نادانی اوست که او را به این سمت سوق میدهد؛ چرا که فرد آگاه و دانا نباید بر اساس ظواهر و احساسات ضعیف و ناقص خود دربارهی دیگران قضاوت کند. مسلما هر چه دانایی فرد بالا برود و از دنیای جهل فاصله بگیرد؛ میزان دخالت و قضاوت او, دربارهی دیگران کاهش پیدا خواهد کرد. اگر انسانها آموزش صحیح بگیرند؛ هیچ وقت دیگران را قضاوت نمیکنند, و به مسیر صراط مستقیم بر خواهند گشت. فراموش نباید کرد؛ برای دور شدن از جهل لازم و ضروری است با منیت, ناامیدی و ترس روبرو شده, و بتوانیم آنها را بشناسیم و از آنها گذر کنیم.
سخن پایانی
برای قضاوت ما به علم، آگاهی، حقیقت، صبر، تجربه، تفکر سالم و قدرت تشخیص نیاز داریم. ولی برای جهالت ما، به هیچ پیش نیازی احتیاج نداریم؛ منظور این است که منیت, ترس و ناامیدی باعث نمیشود؛ که جهالت بیاید, ولی وقتی جهالت و نادانی باشد ترس, منیت, ناامیدی, حرص, تکبر و خرافات همراه آن میآید. اگر جهالت باشد نتیجهاش ناامنی است. خودخواهی زاییدهی جهالت و نادانی است؛ اگر فردی دانا باشد خرافات را به همراه خود ندارد, باید دانست ضد ارزشها در واقع میوههای جهالت میباشند.
منابع: سی دی قضاوت و جهالت مهندس دژاکام، سایت کنگره ، دستور جلسات مربوط به قضاوت و جهالت
نویسنده: راهنما همسفر زهرا
رابط خبری: همسفر فاطمه رهجوی راهنما همسفر زهرا (لژیون دوم)
ویراستار: همسفر زهرا.خ رهجوی راهنما همسفر زهرا (لژیون دوم)
ارسال: همسفر سمیه رهجوی راهنما همسفر مهدیه (لژیون یکم)
همسفران نمایندگی زاهدان
- تعداد بازدید از این مطلب :
176