English Version
This Site Is Available In English

عدم پذیرش مسئولیت در اثر جهل و نادانی است

عدم پذیرش مسئولیت در اثر جهل و نادانی است

جلسه دهم از دور نهم کارگاه‌های آموزشی خصوصی همسفران کنگره۶۰ نمایندگی خیام با استادی همسفر عصمت، نگهبانی همسفر زهرا و دبیری همسفر سمیه با دستور جلسه «وادی چهارم و تأثیر آن روی من» روز دوشنبه ۲ تیرماه ۱۴۰۴ ساعت ۱۶:۰۰ آغاز به کار کرد.

خلاصه سخنان استاد:

بعضی از انسان‌ها برای اینکه از مسئولیت خود فرار کنند مسئولیت خودشان را به گردن خداوند می‌اندازند و هرچه جهل و نادانی انسان بیشتر باشد باعث می‌شود که به وظیفه خود عمل نکند. بعضی از انسان‌ها تصور می‌کنند؛ چون خداوند آنها را آفریده است وظیفه دارد که مسئولیت زندگی آنها را بر عهده بگیرد، یعنی اگر قرض دارند خداوند برای آنها پولی برساند تا بتواند قرض خود را ادا کند.

اما چون خداوند به انسان قدرت اختیار داده است می‌تواند با فکر کردن و با تلاش و کوشش خودش مشکلات خود را حل کند. خداوند انسان را بر سر یک دوراهی قرار داده است تا با اختیار خودش و با فکر و دانایی خودش یکی از آن دوراه را انتخاب کند. یک راه؛ صراط مستقیم است، راهی که پندار و گفتار سالم و عمل سالم است و راه ارزش‌هاست. یک راه؛ فسق و فجور و دروغ و زشتی و... که ضد ارزش‌ها هستند.

اگر انسان در مسیر صراط مستقیم و ارزش‌ها حرکت کند و از فرامین الهی پیروی کند باعث می‌شود که خداوند هم او را یاری کند تا بتواند مشکلاتش را حل کند. برای شناخت خداوند اول باید انسان خودش را بشناسد وقتی که خودش را شناخت بعد می‌تواند خداوند را هم بشناسد. انسان برای اینکه خودش را بشناسد باید بداند که دارای دو صور آشکار و پنهان است.

صور آشکار آن چیزی هست که قابل رویت و قابل حس است و آن چیزی است که ما می‌بینیم، مثل چشم، گوش، دست، پا، کلیه، قلب و بقیه اعضایی که قابل رویت هستند تا ما زنده بمانیم و شامل صور آشکار انسان می‌شود. صور پنهان انسان هم نفس و روح و آنچه که در ذهن انسان هست را شامل می‌شود. برای شناخت انسان باید بدانیم که نفس چه هست و چه مراحلی دارد.

نفس، قسمت اصلی و اساسی یک موجود است که تعیین موجودیت می‌کند؛ مثلاً نفس یک گیاه یک گیاه را تعیین موجودیت می‌کند و نفس یک انسان یک انسان را تعیین موجودیت می‌کند. نفس در هر موجودی خواسته دارد که این خواسته می‌تواند هم معقول باشد و هم غیرمعقول، بنابراین نفس هر انسان بر مبنای خواسته‌هایش است که دانایی انسان هم درجه‌بندی‌شده است. هر انسان دارای سه نفس است:

۱- نفس اماره: امرکننده، یعنی اینکه غریزی و بدون فکر عمل می‌کند برای خواسته‌های خود. چون انسان در این مرحله دانایی کافی و تفکر لازم را ندارد که برای انجام هر کاری اول فکر کند بعد عمل کند. مثلاً یک نفر را می‌کشد بعد به این فکر می‌کند که این کار را چرا انجام داده است و در نهایت به دردسر می‌افتد و مقصر خودش است که این مشکل را برای خودش درست کرده است؛ چون دانایی چندانی نداشته است.

۲- نفس لوّامه یا نفس سرزنش‌کننده:  وقتی که دانایی و آگاهی انسان بیشتر شود وارد نفس لوّامه می‌شود در این مرحله کار خلاف را انجام می‌دهد؛ ولی بلافاصله خودش را سرزنش می‌کند و پشیمان می‌شود از کاری که انجام داده است. مثلاً اگر دروغ بگوید ممکن است پشیمان شود که چرا دروغ گفته است.

۳- نفس مطمئنه یا قابل‌ اطمینان: اگر انسان با تزکیه و پالایش بتواند نفس امّاره و نفس لوّامه یا همان نفس سرزنش‌کننده را پشت سر بگذارد می‌تواند به نفس مطمئنه برسد.
وقتی انسانی وارد این مرحله از نفس شد، هیچ کار غیرمعقولی را انجام نمی‌دهد؛ چون همه خواسته‌های او منطقی و معقول هستند. در این جایگاه قرارگرفتن از ارزش و اهمیّت بالایی برخوردار است و انسان‌های کمی وارد این مرحله می‌شوند مثل پیامبران که حتی در ذهن خود هم قیاس انجام نمی‌دهند و خواسته غیرمعقولی هم در ذهنشان خطور نمی‌کند.

ما باید بدانیم که مسئولیت زندگی خودمان را بپذیریم و با سعی و تلاش خود به هدف‌هایمان برسیم و مطمئن باشیم که قدرت مطلق ما را در این راه یاری خواهد نمود. از اینکه به صحبت‌های من گوش دادید از همه شما ممنون و سپاسگزارم.

مرزبانان کشیک: همسفر مرضیه و مسافر علی

تایپ: همسفر فرزانه رهجوی راهنما اعظم (لژیون چهارم)

ویرایش: همسفر سمیه رهجوی راهنما همسفر فاطمه (لژیون سوم)

ویراستاری و ارسال: همسفر مهین رهجوی راهنما همسفر فاطمه (لژیون هفتم)

عکاس: مرزبان خبری همسفر مرضیه

همسفران نمایندگی خیام نیشابوری

 

ویژه ها

دیدگاه شما





0 دیدگاه

تاکنون نظری برای این مطلب ارسال نشده است .