انسان اگر بیاموزد که خود حاکم بر سرنوشت خویش است و خداوند سرنوشت هیچ قومی را تغییر نمیدهد مگر آنکه خودشان وضعیت را تغییر بدهند «إِنَّ اللهَ لاَ یُغَیِّرُ مَا بِقَوْمٍ حَتَّى یُغَیِّرُواْ مَا بِأَنْفُسِهِمْ» در نتیجه از همان ابتدا بسیاری از معادلات را تغییر میدهد و میداند که در تمامی حلقههای زندگی مانند خردسالی، جوانی و میانسالی باید متکی به تلاش و کوشش خودش باشد. ریسمان زندگی او فارغ از تقدیر و نامه پیشین در دستان خودش است که به هر سو آن را بکشد به همان سو خواهد رفت. اگر به سمت نیکیها و فرامین الهی در حرکت باشد به نور خواهد رسید و اگر در مسیر ضدارزشها باشد، سر از تاریکیها درخواهد آورد؛ بنابراین وادی چهارم یک اعلامیه قاطع در مورد آزادی و مسئولیت انسان است. حدود مسئولیت و تعهد خداوند متعال و انسان را مشخص میکند و به قاطعیت اعلام میدارد که انسان باید خود را به حرکت آگاهانه و مسئولانه برساند؛ به این معنا که با استفاده از آموزش وادی اول که همان تفکر درست و سازنده است در بزنگاههای زندگی تصمیم درست را اتخاذ نماید، تلاش و کوشش لازم را به کار گیرد، به خداوند متعال توکل کند و در پی آن تلاشها، مسئولانه نتایج را بپذیرد.
آقای مهندس حسین دژاکام بارها اشاره کردند که تفاوت خلقت انسان و حیوان در وجود روح، قدرت اختیار و انتخاب در انسان است، با این وجود حیوانی که بالفطره زندگی میکند، تا آخرین لحظه حیات برای زندگی میجنگد تا خود و فرزندانش را از گزند آسیبهای حیاتوحش در امان بدارد؛ اما انسان چه؟ گاهی با تعلل و با بهانههای مختلف از حرکت و تلاش میایستد، به جهت تسکین خویش و فرار از مسئولیت خداوند را مسئول نتایج حاصله میداند و این در حالی است که استاد امین دژاکام به زیبایی در سیدی علمزندگی فرمودند: «سکون خواست نیروهای تاریکی یا بازدارنده و حرکت خواست نیروهای الهی است.»
نیروهای منفی درصدد این هستند که با ایجاد سکون در آدمی، صورپنهان او را به بیت حشرات تبدیل کنند و انسانی که به باتلاق تبدیل میشود، بیگمان گزندهترین حشرات در وجود او لانه میسازند که خروج از این مرداب به آسانی نخواهد بود. لاجرم انتساب مسئولیتها به خداوند در این شرایط حقه نفس است تا شخص بدون عذاب وجدان بتواند از مسئولیتهای خود فرار کند.
آقای مهندس حسین دژاکام در سیدی وادی چهارم فرمودند: «فرار از مسئولیت، شگرد انسانهای جاهل است و انسان نادان و کمخرد تمام کوشش خود را برای فرار از مسئولیت به کار میگیرد.» گاه مشکلات و مصیبتها را به گردن دیگران و گاه به گردن خداوند میاندازد و این یکی از ممیزهای انسان کمخرد و خردمند است که در وادی هفتم به آن اشاره شده است.
بنابراین این دروس بهسان آینهای است که خود و اعمالمان را در آن مینگریم و درمییابیم که در کدام یک از دستهبندیها قرار گرفتهایم. آیا بر این باور هستیم که جایگاه کنونی ما، ماحصل تلاشهای نکرده دیگران و یا خداوند متعال است یا اینکه بر این باوریم که آنجایی که در آن قرار داریم عین عدالت است و ریسمان زندگی خود را به این سو گرداندهایم که اکنون در آن جای گرفتهایم، امر اول در آخر اجرا شده است و این جایگاه ماحصل کشت و کار خود ما است. به قول حضرت حافظ: «تو خود حجاب خودی، حافظ از میان برخیز»
منابع: سیدی وادی چهارم، انسان و اختیار، علمزندگی استاد امین دژاکام و حلقههای آفرینش
نویسنده: راهنما همسفر حمیده (لژیون پنجم)
تایپ: رابط خبری همسفر الهام رهجوی راهنما همسفر حمیده (لژیون پنجم)
ویرایش: همسفر مریم رهجوی راهنما همسفر سونا (لژیون شانزدهم) دبیر سایت
ارسال: همسفر زهره رهجوی راهنما همسفر نازنین نگهبان سایت
همسفران نمایندگی کاسپین قزوین
- تعداد بازدید از این مطلب :
202