موضوع: جهانبینی ۱ و ۲
فهرست:
۱- مقدمه
۲- چکیده
۳- تعریف جهانبینی
۴- هدف اصلی جهانبینی
۵- استفاده از مدل در جهانبینی
۶- مثلث دانایی
۷- مثلث دانایی مؤثر
۸- قوانین زندگی
۹- هدف نیروهای بازدارنده
۱٠- نتیجهگیری
مقدمه:
مقوله جهانبینی برای اولینبار در کنگره۶۰ بهعنوان یکی از پارامترهای درمان اعتیاد مطرح شد؛ این مقوله، یکی از اضلاع مثلث درمان اعتیاد است که شامل جسم، روان و جهانبینی میباشد. بر اساس اعتقاد کنگره۶۰، برای درمان بیماری اعتیاد، لازم است هر سه مؤلفه فوق به تعادل برسند؛ برای به تعادلرساندن جسم و روان که همانند سوار و سوارکار هستند، ۱۱ ماه زمان لازم است؛ درحالیکه برای جهانبینی، به زمانی غیرقابل پیشبینی نیاز است.
چکیده:
در کنگره۶۰، جهانبینی به دو مقوله جهانبینی درون و جهانبینی بیرون تقسیم شده است؛ بخش مورد نظر ما، جهانبینی درون است که به شناخت، ادراک، احساس و برداشت ما نسبت به دنیای درون خودمان میپردازد. یک فرد مصرفکننده در زمان مصرف مواد، از دنیای درونش غافل بوده و شهر وجودی خود را به نابودی کشانده است. چیزیکه در جهانبینی به آن تکیه میشود، صور پنهان است. عقل، حس و نفس، پارامترهایی هستند که هم در سفر اول و هم در سفر دوم از اهمیت زیادی برخوردار هستند. جهانبینی فرد مصرفکننده، افیونی، تماماً حول محور مواد مخدر، مصرف، نشئگی و خماری میچرخد، دیدگاه او نسبت به اطراف خود در زمان مصرف مواد، با زمانیکه در حالت خماری بهسر میبرد، بسیار متفاوت است؛ بنابراین جهانبینی فرد مصرفکننده زمانی تغییر پیدا میکند که در وهله اول آموزش ببیند. مسئله جهانبینی، موضوعی است که علاوه بر درمان اعتیاد، بر کل امورات زندگی ما تأثیر میگذارد.
تعریف جهانبینی:
آنچه ما نسبت به کل هستی (جهان درون و جهان برون) برداشت، ادراک، دریافت و احساس مینماییم.
جهانبینی درون شامل: ادراک، احساس، دریافت و برداشت ما نسبت به خودمان است.
جهانبینی بیرون شامل: ادراک، احساس، دریافت و برداشت ما نسبت به تمام هستی است.
استاد امین میفرمایند: جهانبینی، الفبای یک زبان است؛ برای اینکه مفاهیم کلی یا آموزشهای کنگره قابل درک و لمس باشند، باید الفبای آن را بدانیم.
هدف اصلی جهانبینی:
ایجاد یک تصویر ذهنی در فرد است؛ چراکه هر علمی، همچون بنای عظیمی است و دارای قوانین میباشد. قوانین و اصول آن علم، مانند فوندانسیون یا پایههای یک ساختمان هستند که اگر این پایهها به درستی بنا شوند، میتواند تا ۱۰۰ طبقه دیگر نیز بر آن افزود.
همچنین استاد امین اشاره میکنند: برخی برای نشاندادن سواد خود، چنان از واژگان پیچیده استفاده میکنند که کسی چیزی نفهمد و مخاطب احساس بیسوادی و حقارت کند؛ این هنر نیست که انسان مطلبی را که میداند، طوری بیان کند که کسی متوجه نشود؛ بلکه سادهسازی، مهمترین مهارتی است که یک معلم یا استاد باید داشته باشد.
استفاده از مدل در جهانبینی:
نکته دیگری که استاد در جزوه جهانبینی به آن اشاره کردند، استفاده از روش مدلسازی است؛ به این معنا که افراد برای درک یک موضوع، به ابزارهای گوناگونی احتیاج دارند که یکی از این ابزارها، تصاویر هستند.
اگر بتوانیم در آن علمی که داریم، از مثالهایی استفاده کنیم که در ذهن مخاطب یک تصویر ذهنی بهوجود آوریم، آنگاه مخاطب برای فهم مطالب، به آن تصویر ذهنی یا مدل مراجعه میکند و با تصویرسازی و شبیهسازی، روابط را کشف میکند.
علم جهانبینی برای تمامی انسانها کاربرد دارد؛ اما برای افرادیکه در درون تاریکیها هستند و تمایل دارند از ظلمت به روشنایی برسند، مانند یک طناب خیلی محکم و قوی عمل میکند و آنها را از عمق تاریکی به سمت روشناییها هدایت میکند.
تا زمانیکه یکپنجم از میزان دانایی فرد افزایش نیابد، نمیتواند یکپنجم مواد را کم کند؛ زیرا فرمان تغییر در انسان، تنها زمانی صادر میشود که او از نظر دانایی و ظرفیت تغییر کرده باشد. در علم جهانبینی مدلهایی ارائه میشوند؛ ازجمله مدل نفس که به شهر وجودی انسان و مدل عقل به قلعه یا ساختار شخصیتی انسان تشبیه شده است. سربازانی که در این قلعه وجود دارند، وظیفهشان مراقبت از آن است و تشخیص میدهند که چه چیزی میتواند وارد قلعه شود؛ عقل نیز مانند پادشاهی است که با مغز که جنبه صور آشکار آن است، کاملاً همخوانی دارد.
مثلث دانایی:
مثلثی است که از سه ضلع تفکر، تجربه و آموزش تشکیل شده است.
تفکر: حرکتی است از مجهول به معلوم و یا از مبدأ به مبدأ دیگر که این کار توسط عقل صورت میگیرد.
تجربه: فرآیندی است که آن را با تمام وجود یا بخشی از وجود خویش حس میکنیم؛ در تجربه، حس، نقش اصلی را دارد و اولین شروع بهکارگیری قوه عقل است.
آموزش: شخصی که قبلاً مسیری را پیموده، در آن مقوله خاص به دانایی رسیده است.
مثلث دانایی مؤثر:
مثلثی است که اضلاع آن تفکر، تجربه و آموزش هستند ولی هر سه ضلع آن با هم برابر میباشند؛ یعنی یک مثلث متساویالاضلاع را تشکیل میدهند. مثلث دانایی میتواند مختلفالاضلاع باشد؛ ولی مثلث دانایی مؤثر، بزرگترین مثلث متساویالاضلاعی است که میتوانیم در درون مثلث مختلفالاضلاع رسم نماییم؛ در دانایی مؤثر، تنها مطلبی که خیلی مهم است قدرت به اجرا درآوردن و عملکردن است.
قوانین زندگی:
در جزوه جهانبینی ۲ بهدنبال شناخت قوانین زندگی هستیم؛ اگر قوانین بازی را خوب بیاموزیم، بازی لذتبخشتر میشود و اگر بهدنبال شادی، آرامش و آسایش هستیم، باید این قوانین را با دقت و حوصله بپذیریم. تأثیر نیروهای مخرب یا بازدارنده، بر اساس درجه تکامل فرد متفاوت است؛ این نیروها در جهت مخالف رشد و تکامل انسان حرکت میکنند. انسان در این شرایط، دو انتخاب دارد: ۱- اندیشیدن و یافتن راهحل ۲- شمشیر را از رو ببندد یعنی جنگیدن.
راهحل دوم، آسانتر بهنظر میرسد اما انتخاب اول، راه رشد و تکامل انسان است. انسان اصولاً زمانیکه با مشکل مواجه میشود، وارد عمل میشود، تلاش میکند، آسیب میبیند تا جاییکه با تفکر و اندیشه راهحلی را پیدا کند؛ این همان رشد و تکامل انسان است، پس تکامل بدون نیروهای بازدارنده غیرممکن است.
هدف نیروهای بازدارنده:
هدف اصلی نیروهای بازدارنده، جلوگیری از کسب دانش و دانایی است و عمدتاً دانایی مؤثر را مورد هدف قرار میدهند؛ چراکه برای آنها مهمتر از همه، عدم توانایی در انجام عمل سالم است. قدرت تشخیص در مرحله دوم اهمیت دارد و به دانایی مرتبط است. ترس، تفکر را میخورد و تفکر خوردهشده مانند غذای فاسد و غیرقابل مصرف است.
ضلع مخالف تجربه، ناامیدی است؛ ناامیدی فرآیند تجربه را متوقف میکند، انسان را زمینگیر و او را مانند کالبدی بیجان در گوشهای رها میکند. حس منیت مانع رشد و بهرهگیری از آموزش میشود؛ کسیکه منیت داشته باشد، نمیتواند از آموزش چیزی برداشت نماید و استفاده کند. کل مبحث جهانبینی، بر درک دانایی، شناخت حسها و اینکه چگونه انسان میتواند حسها را تشخیص و پالایش دهد، متمرکز است.
نتیجهگیری:
کنگره۶۰ معتقد است که برون ما، آینه درون ما است؛ اگر درون ما بههم ریخته باشد، برون ما هم بههم ریخته است و اگر تفکرات و گفتار ما بههم ریخته باشد، گفتار ما هم به همین شکل خواهد بود. درون و برون ما از هم جدا نیستند؛ درون و تغییرات آن، نقطه آغازی است که درنهایت، نتیجه آن را در بیرون میبینیم. نگاه کنگره۶۰ بر تغییرات فرد بهعنوان نشانهای از یادگیری و عمل به جهانبینی صحیح است که نتیجه عمل به آنها در قالب تغییراتی است که در رفتار، گفتار و اندیشههای ما بهوجود میآید.
منابع:
جزوه جهانبینی ۱ و ۲
سیدی جهانبینی ۱ و ۲
نویسنده: همسفر زهرا (پ) رهجوی راهنما همسفر فهیمه (لژیون سوم)
ویرایش: رابط خبری همسفر عطیه رهجوی راهنما همسفر فهیمه (لژیون سوم)
ارسال: همسفر سمیه رهجوی راهنما همسفر زینب دبیر سایت
همسفران نمایندگی وکیلی یزد
- تعداد بازدید از این مطلب :
154