در مقابل مثلث دانایی که از ویژگیهای فراوانی برخوردار است، مثلثی قرار دارد که مانع شکلگیری آن میشود؛ این مثلث، مثلث جهالت نام دارد و اضلاع آن شامل ترس، منیت و ناامیدی است. با کمی پیشروی در جزوه جهانبینی، درباره منشأ بهوجود آمدن نیروهای بازدارنده توضیحاتی ارائه میشود. همانگونه که یک ساختار مافیایی میتواند با در اختیار گرفتن قدرت درون یک کشور، قیمتها را کنترل کرده و با تغییرات عمدی در بازار، نوسان ایجاد کند و در نتیجه، در میان مردم ترس و خشم بهوجود آورد، ساختارهای درونی انسان نیز قادرند با انرژیهایی که طی سالیان در وجود خود انباشتهاند، احساساتی چون ترس، نفرت، حسادت و انواع حسهای منفی را در ما برانگیزند و از طریق همین احساسات، اختیار و کنترل ما را به دست گیرند.
در کنگره۶۰، جهانبینی به دو بخش جهانبینی درون و جهانبینی بیرون تقسیم میشود. بخش عمدهای از مباحث، معطوف به جهانبینی درون است؛ یعنی شناخت، ادراک، احساس و برداشت ما نسبت به دنیایی که در دوران مصرف از آن غافل بودهایم. این جهان در حقیقت همان شهری است که در وجود ما جای دارد و سیستمهای حیاتی آن همواره در حال فعالیت هستند. در جهانبینی؛ تأکید اصلی بر صور پنهان است: عقل، حس، و نفس که در جزوات، تعاریف و پارامترهای کاربردی برای آنها بیان شده است. این مفاهیم نهتنها در سفر اول بلکه در ادامه؛ یعنی در سفر دوم نیز نقشی بسیار حیاتی دارند و باید نسبت به آنها توجه ویژهای داشت.
درجزوه جهانبینی به نکتهای مهم اشاره شده است و آن استفاده از روش مدلسازی است. انسان برای درک بهتر مفاهیم، نیازمند ابزارهایی است که یکی از مهمترین آنها تصویر است. به همین دلیل است که فیلم، داستان و کارتون برای ما جذابیت فراوانی دارند؛ زیرا میتوانند تنها در مدت یک ساعت، چندین مفهوم اساسی را با استفاده از تصویر و صدا به ما منتقل کنند. اگربتوانیم هنگام آموزش، از مثالهایی بهره ببریم که در ذهن مخاطب تصویرسازی کنند، آنگاه مخاطب برای فهم مطلب، به همان تصویر ذهنی مراجعه خواهد کرد و با کمک این تصویر، قادر به شبیهسازی خواهد بود؛ از رهگذر این شبیهسازیها نیز میتواند روابط مفهومی میان مطالب را درک کند. برای نمونه، ما میگوییم؛ نفس مانند یک شهر یا کشور است.
نفس اماره؛ همانند قبایل وحشی است که به شهر حملهور میشوند، انسانهای درستکار و حکما ذرات الهیاند و افراد خلافکار و کسانی که به دنبال خواستههای نامعقول هستند، ذرات ناخالصی را تشکیل میدهند. همچنین سازمانهای مافیایی نماد ساختارهای منفیاند و...؛ وقتی فرد این مدلها را در ذهن خود مجسم میکند، بسیاری از مفاهیم را بهخوبی درک مینماید. بهعنوان مثال، اگر نسبت به مواد احساس نیاز کند، فوراً در ذهنش تصویر قبایل وحشی که به شهر وجودیاش یورش بردهاند، نقش میبندد. در صورتیکه این تصاویر نباشند و تنها تعاریفی خالی در اختیار انسان قرار گیرد که صرفاً مطالعه و روخوانی شوند، ممکن است آن تعاریف را حفظ کند؛ اما درک عمیقی از آنها نخواهد داشت.
منابع: سیدیهای جهانبینی ۱ و ۲
جزوه جهانبینی
نویسنده: همسفر فاطمه.ش رهجوی راهنما همسفر فهیمه (لژیون اول)
ارسال: همسفر مریم نگهبان سایت
همسفران نمایندگی یحیی زارع میبد یزد
- تعداد بازدید از این مطلب :
106