English Version
This Site Is Available In English

سیگار سیستم عصبی سمپاتیک را تحریک می‌کند

سیگار سیستم عصبی سمپاتیک را تحریک می‌کند

سیگار چیست؟ سیگار بدترین شکل ممکن مصرف یک محصول طبیعی به نام توتون و دریافت یک ماده به نام نیکوتین است. سیگار مانند تمام اعتیادها؛ در واقع یک چند وجهی است، یک قسمت از آن ژنتیکی است که این در مواد مخدر وجود دارد و به گیرنده‌های بدن این افراد مربوط می‌باشد، نوروترانسمیترها نه تنها روی جسم؛ بلکه در حالات و روحیات و حتی اخلاقیات نقش دارند و به این دلیل که اعتیاد به موادمخدر یک جنبه ژنتیکی، روانشناسی و جامعه شناسی دارد. سیگار، مانند اعتیاد یک جنبه آن مربوط به نوروترانسمیترهای بدن نیازی که انسان‌ها دارند می‌شود؛ سلول‌های ما برای این‌که در خودشان انرژی به‌وجود بیاورند باید مواد غذایی و اکسیژن مصرف کنند. در سلول‌های ما مکان‌هایی وجود دارد که به آن نیروگاه‌های سلول گفته می‌شود و در آن‌جا انرژی تولید شده و به بیرون داده می‌شود، برای تولید این انرژی نیاز به یک ماده شیمیایی واسطه وجود دارد که NAD یا نیکوتین‌آمیدآدنین‌دی نوکلئوتید است؛ پس مواد مخدر که خداوند در بدن ما مانند: اندروفین، بتااندروفین، دینورفین، انکفالین که بهترین دارو است قرار داده، برای این است که ما احساس درد نکرده و راحت‌تر زندگی کنیم؛ و به این شکل، انرژی‌زایی در بدن ما به راحتی انجام می‌شود. خداوند متعال به ما نیکوتین، در شکل نیکوتین‌آمید داده است.

سیگار جنبه روانی و جسمی در اعتیاد فرد دارد، در سیگار ۴۷۰۰ ماده مختلف وجود دارد که نیکوتین یکی از مفیدترین ماده‌ای است که تقریباً هیچ ضرری به جسم نمی‌رساند؛ چیزی که باعث ضرر به جسم می‌شود بقیه مواد آن است؛ مانند قطران و تار؛ اگر انسان ۱۰ پک به سیگار بزند مجاری تنفسی او تا ۵۰٪ تنگ می‌شود.

زیبایی علم در این است که با هستی آن را بشناسیم. خداوند در رگ‌ها، عروق و مجاری تنفسی ما عضلاتی به نام عضلات صاف قرار داده است، این عضلات که در بدن و روی استخوان وجود دارد؛ باعث به حرکت در آوردن بدن می‌شود که این عضلات به نام عضلات اسکلتی نامیده می‌شود، رنگ آن‌ها تیره است؛ اما عضلات صاف در جدال عروق رگ‌ها و مجاری تنفسی هستند که مهمترین فرق آن‌ها این است که، عضلات اسکلتی ارادی هستند؛ اما عضلات صاف غیر ارادی می‌باشند؛ بنابراین مجراهای هوایی رگ‌های ما و تنگ و گشاد شدن آن‌ها به اراده ما نیست. زمانی که فرد تنها ۱۰ پک به سیگار بزند بدون این‌که دست شخص باشد مواد موجود در سیگار باعث می‌شود جداره مسیر هوایی تا ۵۰٪ تنگ شود؛ بنابراین تنفس فرد دچار اختلال شده و اکسیژن رسانی به خون کاهش پیدا می‌کند و بافت‌ها، عضلات و مغز دچار کمبود اکسیژن می‌شوند.

سیگار سیستم عصبی سمپاتیک را تحریک می‌کند؛ وقتی فرد سیگار می‌کشد، ضربان قلب نابجا بالا می‌رود که همراه با خمیدگی و تنگی عروق است و اکسیژن کمتری به بدن می‌رسد و باعث کم شدن ظرفیت اکسیژن رسانی می‌شود. دود سیگار از هوا سنگین‌تر است؛ زیرا علاوه بر هوا، همراه با مقدار زیادی سرب، قطران، تار، نیکوتین و مواد دیگر است. در سیگار ماده‌ای وجود دارد که باعث لخته شدن خون می‌شود و ادرار را کم می‌کند که این سبب بالا رفتن فشار خون، تنفس بدبو و حساس شدن دندان‌ها به گرما و سرما می‌شود. مواد موجود در سیگار روی کلاژن استخوانی نقش دارد و باعث پوکی استخوان شده، این برای خانم‌هایی که از سیگار استفاده می‌کنند قابل هشدار است. 

تاکنون سرطان‌های بسیار زیادی شناخته شده، مانند: سرطان زبان، دهان، حنجره و ریه که تقریباً از هر ۵ نفر سیگاری یکی از سرطان ریه از بین می‌رود. 

بعضی از سیگارها خارجی هنگام کشیدن به انسان حس نرم و ملایم بودن می‌دهند، این به چند دلیل است؛ اول سیگارهای ایرانی اگر پک نزنی خاموش می‌شوند و همچنین چپق‌های واقعی قدیمی؛ اگر پک نزنی خاموش می‌شوند؛ اما سیگارهای فعلی که وجود دارد؛ اگر آن‌ها را روشن کرده و در یک زیر سیگاری بگذارید و چراغ را خاموش کنید، تا آخر می‌سوزد و مرتب جرقه می‌زند، این جرقه‌ها به دلیل باروتی است که کاغذ سیگار را به آن آغشته می‌کنند و از سولفور تشکیل شده است؛ زمانی‌که فرد سیگار می‌کشد این مواد مستقیم وارد ریه او می‌شود. دوم این سیگار‌ها دارای بوی لایت است؛ زیرا به آن اسانس اضافه می‌کنند؛ بنابراین اگر اثبات بشود بدنی دچار کمبود نیکوتین است راه‌های دیگری برای جبران آن وجود دارد، به عنوان مثال: سرخ پوستان دچار کمبود نیکوتین هستند، به همین دلیل در فیلم‌های سرخپوستی می‌بینیم که چپق فراوان دارند و به یکدیگر تعارف می‌کنند. اعتیاد به نیکوتین یکی از علت‌های اصلی مرگ بین افرادی است که از اعتیاد رهایی یافته‌اند.

یکی از روش‌های درمان مواد مخدر و سیگار روش DST است، اصل متد DST ثابت است؛ یعنی D ضریب کاهش همان ٠/۸ و S زمان فاصله پله‌ها همان ۲۱ روز و T حداقل زمان درمان، همان ۱۰ ماه می‌باشد. فقط در متد DST برای سیگار پس از محاسبه میزان نیکوتین خوراکی تا مدت ۳ ماه هیچ گونه کاهشی انجام نمی‌گیرد؛ یعنی۳ ماه اول را برای سازگاری در نظر گرفته می‌شود و کاهش میزان نیکوتین طبق متد DST پس از ۳ ماه آغاز می‌شود. در اجرای متد DST برای سیگار، خوردن آدامس هیچ ساعت مشخصی ندارد؛ ولی میزان مصرف روزانه، نبایستی از میزان تعیین شده زیادتر شود؛ یعنی به صورتی نباشد که کاهش آن سرعت بگیرد. چگونگی مصرف روزانه نیکوتین خوراکی از روی پاکت سیگار، فرد سیگاری و تعداد نخ سیگاری که روزانه می‌کشد محاسبه می‌شود. معمولاً نیکوتین هر نخ سیگار ٠/۵٠ میلی‌گرم است؛ اگر میزان نیکوتین هر نخ سیگار را در مصرف روزانه فرد سیگاری، ضرب کنیم، میزان نیکوتین روزانه به دست می‌آید؛ یعنی اگر فردی در روز، ۳۰ نخ سیگار با مقدار نیکوتین ٠/۵ میلی‌گرم مصرف می‌کند، میزان نیکوتین مورد نیاز بدن او ۱۵ میلی‌گرم است. 

حال برای تعداد آدامس مصرفی فرد این‌گونه محاسبه می‌شود؛ اگر میزان نیکوتین هر آدامس ۲ میلی‌گرم باشد، از تقسیم مصرف روزانه نیکوتین بر عدد مقدار نیکوتین مثلاً ۱۵ میلی گرم، هر آدامس ۲ میلی‌گرم، تعداد آدامس مورد نیاز به دست می‌آید که باید هر آدامس به چهار قسمت تقسیم شده که هر قسمت به ۵۰ میلی‌گرم نیکوتین تبدیل شود. 

یکی دیگر از مواد مخدر ناس است. ناس از توتون و مقداری آهک ساخته شده است؛ اگر از جنبه ژنتیکی و نوروترانسمیتری بررسی کنیم ترکیب آهک به این دلیل است که نیکوتین بیشتری به بدن فرد مصرف‌کننده برسد و استخراج انرژی در سلول‌ها راحت‌تر و بیشتر باشد، به همین دلیل است که متاسفانه خیلی از ورزشکارها در دوران قهرمانی نیاز به نکوتین را احساس می‌کنند و به مصرف ناس روی می‌آورند.

منابع: سی‌دی نیکوتین و مقاله ۱۳ از کتاب ۱۴مقاله
تهیه و تنظیم: همسفر منصوره رهجوی راهنما همسفر اکرم (لژیون هفتم)
ارسال: همسفر آرامش رهجوی راهنما همسفر اکرم (لژیون چهارم) نگهبان سایت
همسفران نمایندگی رضا مشهد

ویژه ها

دیدگاه شما





0 دیدگاه

تاکنون نظری برای این مطلب ارسال نشده است .