بسم الله الرحمن الرحیم
ماده مؤثر اصلی سیگار نیکوتین است. اما احتمالاً مواد ناشناخته متعددی به جز نیکوتین نیز در اعتیادآوری و پیدایش عوارض سیگار مؤثرند. زیرا استفاده از سیگار فاقد نیکوتین نیز سبب فرونشانی سندروم ترک اعتیاد در افراد مبتلا به سیگار می شود.
یک متابولیت اولیه نیکوتین با نام کونیکوتین در خون افراد سیگاری بیشتر از نیکوتین وجود دارد. عمر نیمه آن ۱۶ ساعت است (در مقابل عمر نیمه نیکوتین که دو ساعت است). کونیکوتین نقش مهمی در وابستگی و بروز سندروم ترک سیگار دارد. گرچه حداقل ۴۷۰۰ ماده دیگر نیز در سیگار شناسایی شده است. اما بیش از یکصد هزار ماده شناخته نشده باقی مانده است.
مواد شناخته شده در چهار گروه قرار میگیرند که عبارتند از:
1. کربن مونوکسید
2. آستالدئید
3. فرم آلدئید
4. نیتروژن اکسید
نیکوتین چگونه عمل می کند
نیکوتین در هسته آکومبنس گیرنده کولینرژیک اتصال می یابد و بدین طریق سبب رهایی دوپامین در سیستم لیمبیک می شود.
نیکوتین موجود در سیگار های امروزی (فیلتر دار) کمتر از سیگار های قدیمی بوده در حدود یک و نیم میلی گرم و میزان قیر آن هشت الی پانزده میلی گرم است. نیکوتین از طریق عروق موئینه ریوی جذب و وارد گردش خون می شود.
با کشیدن سیگار غلظت شریانی نیکوتین سریعاً بالا رفته و به ۶۰ میکروگرم در میلی لیتر میرسد همینطور نیکوتین سبب رهایی اپینفرین از قسمت مرکزی آدرنال شده سبب فعال شدن سیستم سمپاتیک می شود که منجر به:
تسهیل ضربان قلب
افزایش گذرای فشار خون
افزایش برون ده قلب
انقباض نسبی عروق می شود.
به این عوارض تا حدی تحمل پدید می آید. نیکوتین بر مغز، اشتها، پاسخ های هیجانی و شناخت اثر می گذارد. این آثار وابسته به دوز هستند. فاصله سیگار ها، فرکانس و میزان استنشاق، میزان نیکوتین موجود در سیگار نیز از عوامل مؤثرند.
با دود کردن سیگار در عرض چند ثانیه پس از استنشاق نیکوتین به مغز می رسد. اعتیاد آوری نیکوتین بالقوه بالاست. یک سیگاری در عرض ۵ دقیقه (تا وقتی که سیگار روشن است) ده پاف سیگار می کشد. اما آثار سیگار در عرض چند دقیقه کاهش می یابد.
- تعداد بازدید از این مطلب :
132