English Version
This Site Is Available In English

همایش استانی کنگره 60 قندیان تبریز؛ هفته جهانی مبارزه با مواد مخدر

همایش استانی کنگره 60 قندیان تبریز؛ هفته جهانی مبارزه با مواد مخدر

 

به مناسبت هفته مبارزه با مواد مخدر همایشی در روز پنجشنبه هفتم تیرماه 1397 به میزبانی کنگره  60
 
نمایندگی قندیان تبریز و با حضور مسئولین استانآذزبایجان شرقی و دیده‌بان محترم جناب آقای محمد صداقت  برگزار شد.
 
 
لیست مهمانان از این قرار بود:

جناب آقای مقصودی (رئیس شورای اسلامی خسروشهر)

جناب آقای قربانی(هیئت امنای اسفهلان)

جناب آقای داوری ( مدیریت گروه ثمین)

جناب آقای شاپور شیشوانی(حکیم تبریز)

جناب آقای وحیدنیا (معاون توسعه امور پیشگیری بهزیستی استان)

جناب آقای بیرامی ( مدیریت مرکز اقامتی حیات مجدد)

جناب آقای تقی زاده ( کارشناس مشارکتهای مردمی شورای هماهنگی)

جناب آقای نوری (کارشناس درمان شورای هماهنگی)

جناب آقای امیر رنجبر( جانشین دبیر شورای هماهنگی ستاد)

جناب آقای یاقوتی ( کارشناس پیشگیری شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر)

جناب آقای محراب نورزاده ( سفیر فرهنگی پیشگیری شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان)

سرکار خانم خانم دکتر قشنگ پور( مسئول فنی کلینیک چشم انداز)

جناب آقای امیر موسوی ( معاونت مرکز جامعه پژوهان عصر دانایی ....)

جناب آقای رضا قاسم زاده ( روانشناس)

جناب آقای علیرضا برقی ( مدیر مرکز ماده ۱۶ استان)

همایش با سخنرانی دیده بان محترم جناب آقای محمد صداقت شروع به کار نمود.

سلام دوستان محمدصادق هستم یک مسافر:

از طرف خودم و تک‌تک اعضای کنگره 60 و علی‌الخصوص شعبه قندیان تبریز به شما مهمانان عزیز خوش‌آمد می‌گویم و امیدوارم که در کنار همدیگر بتوانیم جلسه خوبی را برگزار بکنیم. امروز روال جلسه در نوع مشارکت‌ها کمی فرق خواهد کرد اما بقیه جلسه روال خود را خواهد داشت. در ابتدا می‌خواهم کنگره 60 را برای شما معرفی بکنم و بخش دیگری از معرفی نیز توسط مسافران و هم سفران ارائه خواهد شد. کنگره 60 تشکیلاتی هست که بخش اعظم فعالیت اش روی کار تحقیقات و روی درمان اعتیاد با روش DST و یا تدریجی متمرکزشده است. این روش درمان در حدود یک سال زمان می‌برد و با کاهش پله به پله مصرف مواد مخدر و تا رسیدن به صفر انجام می‌گیرد. در این‌یک سال عزیزان مسافر در جلسات آموزشی شرکت می‌کنند. تا به این لحظه که بنده در خدمت دوستان هستم در هیچ جای دنیا این روش به‌غیراز ایران و توسط مهندس دژاکام ابداع نشده است. ایشان ابتدا این روش درمانی را روی خودشان امتحان کردند.

مهندس دژاکام خودشان به‌طور مداوم 17 سال مصرف‌کننده مواد مخدر تریاک و شیره و الکل بودند. با شروع ماه مبارک رمضان این روش ابداع شد. ایشان خواستند که روزه‌بگیرند، درصورتی‌که یک فرد مصرف‌کننده به دلیل مصرف مواد مخدر و سیگار از روزه گرفتن فراری است. بهر حال خواستند روزه‌بگیرند و گفتند که: یک وعده موادم را سحر و یک وعده وسط روز و یک وعده هم افطار مصرف می‌کنم و مابین این‌ها هم نه چیزی می‌خورم و نه چیزی مصرف می‌کنم. ایشان در عین ناباوری شروع کردند و در آخر ماه متوجه شدند که مثلاً مواد مصرفی‌شان از 10 گرم به 5 گرم رسیده است و در یک ماه به‌راحتی توانسته‌اند که موادشان را 5 گرم کاهش بدهند. این روش ادامه پیدا کرد و با تفکر جلو آمد و در طول یک سال مصرف به صفر رسید. به این روش درمان تدریجی می‌گویند.

بعد از چند سال همین آدم‌ها با این روش به استادی آقای مهندس شروع به درمان کردند و تعداد زیاد شد. 1 نفر، 2 نفر، 3 نفر، 4 نفر، 5 نفر و تا الآن که به 60 هزار نفر رسیده است. بعد از حدود 2 سال و نیم ریکاوری کنگره 60 و یا همان ورزش شروع شد که در پارک طالقانی تهران انجام گرفت. الآن با 15 رشته ورزشی کارمان را ادامه می‌دهیم. در 2 رشته ورزشی در گروه ملی ایران نفر داریم. یکی در گروه ملی راگبی و دیگری در گروه ملی تیرکمان است. کسانی از اعضای کنگره 60 به گروه ملی رفتند که یا مصرف‌کننده بودند و یا از خانواده‌های مصرف‌کننده بودند. کسی که قبلاً شیشه مصرف می‌کرد، الآن مربی گروه ملی راگبی 7 نفره ایران است. آقای بهادر محمدی که قبلاً شیشه مصرف می‌کرد الآن مربی گروه ملی هست؛ یعنی یک انسان از کجا تا به کجا می‌تواند حرکت بکند. در توانائی انسان شکی نیست اما روش و راه‌حل هم خیلی مهم هست. اینکه چه مسیری را باید برود. من اگر از تبریز بخواهم به اصفهان بروم شاید چند تا مسیر وجود داشته باشد مثلاً جاده قدیم و یا جاده جدید، کدام مسیر بهتر خواهد بود؟ فقط کوتاه بودن مسیر به درد نمی‌خورد! ممکن است مسیر کوتاه باشد اما خطرناک نیز باشد. ممکن است کامیون، چاله و پیچ‌وخمش زیاد باشد. دره زیاد داشته باشد.

کوتاه بودن ملاک نیست، ایمن بودن مسیر مهم هست و اینکه درست حرکت بکنی تا مسافر سالم به مقصد برسد. در این سفر یک شخصی به‌عنوان راهنما در جلوی این اشخاص حرکت می‌کند تا پیچ‌ها و سراشیبی‌ها را نشان دهد تا آن‌ها مواظب باشند چون این راهنما این مسیر را چندین بار رفته است و راه‌بلد هست. من که اینجا هستم وقتی کسی می‌گوید خمارم، می‌دانم خماری چیست. نمی‌گویم برو قرص بخور! من نمی‌خواهم وارد بحث پزشکی بشوم، گرچه سالهاست که وارد این بحث شده‌ایم؛ اما اینجا جایش نیست. آدم خمار با قرص درست نمی‌شود. مثلث درمان اعتیاد می‌گوید جسم، روان، جهان‌بینی. من اگر دندانم درد بگیرد، نه می‌توانم غذا بخورم و نه می‌توانم درست فکر بکنم و نه خواهم توانست مسئله ریاضی حل بکنم. نخواهم توانست چون جسمم مشکل دارد. من محمد اگر فکر بکنم که اعتیاد بیماری روانی است، ببخشید سخت در اشتباه هستم. 

جهان‌بینی نگاه من به خودم و اطراف هست و اینکه من چگونه نگاه می‌کنم؟ مواد مخدر باعث شده است که دیدگاه من نسبت به اطراف منفی شده است. در این جلسات و لژیون‌ها این اشخاص توسط راهنمایان آموزش می‌بینند تا دیدگاهشان را عوض بکنند.

آمار رهایی‌های تبریز از سال 92 حدود 150 نفر هست. این 150 نفر چه کسانی هستند؟ این‌ها افرادی بودند که هرکدام آموزگار روش اعتیاد بودند، نه درمان اعتیاد. هرکدام معلم اعتیاد بودند و چندین شاگرد داشتند. من خودم زمانی که می‌خواستم اولین بار تریاک بکشم گرفتن سیخ و سنگ را بلد نبودم و یک نفر به من یاد داد. زمانی که اولین بار می‌خواستم شیشه بکشم بلد نبودم پایپ را در دستم بگیرم و یک نفر یاد داد. این‌ها هرکدام معلم دارند. این‌گونه نیست که بروید سر محله و مواد مخدر بگیرید و مصرف بکنید! من که مصرف‌کننده هستم در کنارش معلم آموزش مصرف مواد مخدر نیز هستم. اینکه چگونه بکشید و چه اندازه بکشید و یا مثلاً کدام مواد را با کدام مواد مصرف بکنید. 150 نفر که به درمان رسیده‌اند این‌ها 150 نفر معلم آموزش اعتیاد هستند که به درمان رسیده‌اند. آموزش‌دهندگان مصرف، اعتیاد و حتی فروشندگی مواد مخدر. این‌ها درمان شده‌اند و البته فراتر از درمان یعنی به تعادل رسیده‌اند و انسان شده‌اند و در سطح استان و کشور مقام ورزشی کسب کرده‌اند.

ما در درمان اعتیاد جنگ نداریم اما ادعا داریم. ادعا در ساختن و پیشرفت انسان‌ها راداریم. اشخاصی، سازمان‌هایی و کلینیک‌هایی و سمن‌هایی ادعا دارند که مثلاً هرساله 1000 نفر رهایی دارند. این‌ها کجا هستند. با کاغذ نوشتن و آمار دادن درست نمی‌شود و این کار آسان است. این‌ها اگر هرکدام که بیش از 20 سال فعالیت دارند و تعدادشان هم کم نیست سالانه هزار نفر آمار دارند پس ما باید الآن در کشور معتاد نداشته باشیم و از خارج وارد بکنیم! شاید آماری که ما می‌دهیم تعدادش فرق بکند اما بالاترین آمار رهایی و درمان در دنیا مال کنگره 60 است. جاهای دیگر هم فعالیت می‌کنند و زیاد زحمت می‌کشند و شاید به‌سختی و با سقوط آزاد هم به درمان برسند. من نمی‌خواهم بگویم که فقط کنگره 6 خوب هست.

اما بیاییم راجع به روش درمان تدریجی کمی بیشتر فکر بکنیم. درمان در کنگره 60 رایگان هست و کسانی که در اینجا خدمت می‌کنند هیچ حقوقی نمی‌گیرند. من که اینجا نشسته‌ام من خودم دردم، خودم درمانم، من خودم تاریخچه اعتیادم. من زمانی که به کنگره 60 آمدم نزدیک 2 سال کارتن‌خواب بودم. من که تعریف می‌کنم، من دیده‌ام. من دیده‌ام که فرد کارتن‌خواب صورتش را با چه تیغی می‌زند، با چه آیینه‌ای می‌زند، با چه آبی تیغه‌اش را می‌شوید! شب کجا دنبال جا خواب می‌گردد که زمستان‌هایش گرم باشد. این‌ها را من لمس کرده‌ام! سر صندلی پارک برای جای خواب دعوا کرده‌ام! برای همین هست که وقتی از این‌ها صحبت می‌کنم رگ گردنم بیرون می‌زند چون این‌ها را تجربه کرده‌ام. 15 سال است که از مواد مخدر فاصله گرفته‌ام، اما از مصرف‌کننده مواد مخدر فاصله نگرفته‌ام.

ما هیچ‌چیزی از شورای هماهنگی نمی‌خواهیم. کنگره 60 حساب‌های مالی‌اش پر است و این کار توسط تک‌تک این بچه‌ها که اینجا هستند تأمین شده است. ما از بیرون از کنگره کمک مالی نمی‌گیریم و برنامه‌ریزی مالی ما این شکلی هست. خیلی از سمن‌ها وNGO های دیگر مشکل مالی دارند و برای دولت معضل مالی ایجاد می‌کنند. ما فقط می‌خواهیم که هرچند وقت یک‌بار به ما سر بزنند و ما نیز خوشحال شدیم که شمارا در جمع خودمان می‌بینیم. از همه عزیزان و مهمانان تشکر می‌کنم و در آخر از یک عزیز و یک بزرگ یعنی حاج‌آقا قندیان تشکر می‌کنم که این محل را در اختیار ما گذاشته‌اند. هر نفری که به رهایی می‌رسد ایشان نیز نقش دارند.

مسافران و همسفران با قرار گرفتن در جایگاه از تجربیات و روش درمانی کنگره 60 مطالبی بیان نمودند.

در ادامه جلسه ایجنت محترم گزارش فعالیت های نمایندگی تبریز را از زمان تأسیس تاکنون ارائه نمودند. 

من هم در ابتدا به مسئولین محترم شهر و استان آذربایجان شرقی که تشریف آوردند خوش‌آمد و خیرمقدم عرض می‌نمایم. همان‌طوری که مستحضرید جمعیت احیای انسانی کنگره 60 درزمینهٔ مهار، پیشگیری، درمان و آموزش درزمینهٔ اعتیاد فعالیت دارد و کار خود را انجام می‌دهد. کنگره یک موسسه غیردولتی هست که آمده است تا به قول مهندس: باری از روی دوش دولت بردارد، نه اینکه بر دوش دولت باری را بگذارد. این موسسه به بهترین شکل ممکن کارش را انجام می‌دهد. 54 نمایندگی در تمامی کل کشور فعالیت می‌کنند که این 54 نمایندگی در طول هفته 4 کارگاه آموزشی برای مسافران، هم‌سفران و جلسات عمومی در روزهای یکشنبه، دوشنبه، سه‌شنبه، پنج‌شنبه برگزار می‌کند. شعبه قندیان تبریز نیز از شهریور سال 1392 شروع به فعالیت کرد. در این شعبه 6 لژیون فعالیت می‌کنند که توسط راهنمایان که شال نارنجی دارند، اداره می‌شود. این راهنمایان همان افراد شیشه‌ای، هروئینی و تریاکی بودند که به روش DST و در کنگره 60 درمان شده‌اند و دوره‌های سختی را گذرانده‌اند و امتحان‌داده و با نمره‌ی بالای 18 قبول‌شده‌اند والان سرنوشت آدم‌ها در اختیار این راهنمایان هست. 6 لژیون آقایان مسافر و 5 لژیون خانم‌های هم‌سفر فعالیت می‌کنند. خداوند لطف کرده است و فردی مثل آقای مهندس دژاکام کنگره 60 را بنیان نهاده‌اند. ما نیز مفتخر هستم که در درمان اعتیاد در تبریز به‌صورت رایگان فعالیت می‌کنیم. مسئله درمان سیگار نیز در کنگره 60 حل‌شده است و ما در این شعبه نیز 4 لژیون سیگار راداریم که فعالیت می‌کنند. درمان در کنگره 60 این‌گونه نیست که شخصی سه، چهار روز مواد مخدر مصرف نکند و یک آزمایش بدهد و منفی باشد و بگوییم که شما پرونده اعتیاد را بستید و دیگر مشکلی ندارید! نخیر این‌گونه نیست. درمان در کنگره 60 یک پروسه هست. حداقل 10 ماه برای این درمان بایستی تلاش بکنید تا رها بشوید. سال 92 ما 18 رهایی داشتیم. رهایی که می‌گویم یعنی شخص در تمام مسائل خودش بتواند به وضعیت مناسب برسد؛ یعنی در یک انبار پر از مواد مخدر باشد اما هیچ وسوسه‌ای نیز نداشته باشد؛ یعنی کل کشور مواد مخدر و فروشنده مواد مخدر باشد و آن شخص دنبال زندگی عادی خودش باشد؛ یعنی در خانه‌ای از 10 نفر 9 نفر مصرف‌کننده باشد آن‌یک نفر سالم باشد و وسوسه‌ای نباشد. مثل راهنمایانی که هستند. از 20 نفر که در لژیون می‌نشینند حداقل 19 نفر شربت می‌خورد.

آماررهایی های شعبه قندیان تبریز:

سال 1392: 18 نفر

سال 1393: 27 نفر

سال 1394: 46 نفر

سال 1395: 42 نفر

سال 1396: 48 نفر

 

الآن حدود 200 نفر فعالیت می‌کنند که بالای 120 نفر در حال درمان هستند. در سالهای قبل متأسفانه تعامل خوبی با مسئولان ذی‌ربط انجام‌نشده بود، اما امسال خدا را شکر مسئولین به درد دل‌های ما گوش کردند و پای حرفهای ما نشستند. ما امسال در چندین همایش شرکت کردیم و امیدواریم که مثمر ثمر بوده باشد. متون آموزشی کنگره 60 مخصوص خودش است و یکی از این‌ها هم سایت کنگره 60 و شعبه تبریز هست. شما اگر در اینترنت کلمه معتاد و یا درمان و یا مواد مخدر را تایپ کنید ابتدا سایت کنگره 60 را خواهد آورد و این نه به این دلیل است که ما خدای‌نکرده پول داده باشیم بلکه دلیلش تعداد بازدیدهای زیاد و مطالب ارائه‌شده است. تمامی نمایندگی‌ها و شعبه اصلی در سایت فعال هستند و آدرس سایت شعبه تبریز هم Tabriz.congress60.org هست. در بحث ورزش هم در روزهای جمعه در پارک ائل گلی بریز فعالت انجام می‌گیرد

اسیستانت محترم نمایندگی تبریز سرکار خانم آذر پور در این همایش حضور داشتند و به عنوان 

همسفر 4 مسافر تجربیات و خاطراتی از مدت حضورشان در کنگره بیان نمودند.

به همه عزیزان خوشامد می‌گویم.

مصرف‌ کننده‌ای که وارد کنگره می‌شود ما برایش ارزش قائل می‌شویم و شاید در بیرون ازاینجا این احترام نباشد و این احترام دوچندان نیز برای خانواده‌هاست. خانواده‌ای که در حال ازهم‌پاشیدگی است. مصرف‌کننده‌ای که در حال مصرف دائم است هم برای خودش تخریب دارد و هم بر روی خانواده‌اش تخریب دوچندان دارد. وقتی ترک باشد و درمان نباشد باز این تخریب ادامه خواهد داشت. درمان در اینجا و با روش DST انجام می‌گیرد. درمان هم برای مسافر صورت می‌گیرد و هم برای هم‌سفری که به اینجا می‌آید می‌تواند صورت پذیرد. این آموزش‌ها برای خانواده‌ها نیز هست. اینجا یاد می‌گیریم اگر قرار است بال پرواز باشیم بایستی شریک نیز باشیم. این ذهنیت خراب را لبی که خورد به وافور، شسته میشه با کافور را بایستی تغییر داد. اینجا زبان مشترک با مسافر خود را یاد می‌گیریم، همه این‌ها را مدیون مهندس دژاکام و روش DST هستیم.

من هم‌سفر 4 مسافر و مسئول هم‌سفران 2 پسر و یک همسر و یک برادر هستم. وقتی خواهری می‌گوید برادرم مصرف‌کننده هست من درک می‌کنم. من به‌عنوان یک مادر می‌دانم کسی که فرزندش خواهرش را 12 ساعت در کمد زندانی می‌کند و پشت کمد می‌نشیند تا شاید از در دیگری فرار نکند را می‌دانم. یک مصرف‌کننده شیشه این بلاها را سر ما آورده است. من مادر 2 فرزندی هستم که یکی مصرف‌کننده هروئین و دیگری شیشه بود، فرزندی که یکی لیسانس و دیگری فوق‌لیسانس بود. ما این‌ها را گذرانده‌ایم. امروز به کمک کنگره 60 توانستیم که 4 مسافرم به رهایی برسند. باافتخار می‌گویم که تمام لذت این است که یک مسافر به رهایی برسد و گل رهایی را دریافت بکند؛ و در آخر من دست همیاری همه دوستان را می‌بوسم.

در ادامه جناب آقای وحید نیا معاون توسعه امور پیشگیری بهزیستی استان سخنرانی نمودند.

به نام زیبای زیبا دوست زیباترین کردگار رحمان و رحیم

سلام بر شما رها یافتگان و رهایی جویان. سلام بر شما تلاشگران عرصه سلامت. خداوند را شاکر هستم که در جشن شما دوستان هستم و از محیط شما انرژی و امید می‌گیرم. آنچه در برنامه‌های درمان، پیشگیری، کاهش آسیب در کشور جاری است و به دنبال استقرار سلامت اجتماعی در کشور هستیم، شاید بتوانیم مثال‌هایی از مشارکت افراد برای بهبود وضعیت زندگی را بیاوریم. ما در حوزه توانمندسازی اجتماعی برای اقتدار افزایی جامعه برنامه‌های خاصی راداریم. اجتماعات محلی کوچک باید توانمند بشوند و در محیط خودشان نیازسنجی بکنند و به همنوعانشان کمک بکنند تا محیط بهتری برای زندگی فراهم بشود. ما در درمان‌های اقامتی و درمان‌های ایمان مدار هم توفیقاتی را به لطف خداوند داشتیم. بعضی از تلاش‌ها در این زمینه بی‌ثمر مانده است. چون اعتیاد یک بیماری تک عاملی نیست و متأثر از عوامل اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و در سطوح مختلف جامعه هست. در چنین مواردی عدم مصرف مواد را نمی‌توان درمان تلقی نمود. آنچه شما به ما می‌آموزید این هست که درمان واقعی از رفتاراعتیادگونه همان خداجویی است، یافتن انرژی برتر، خداوند مهربانی که همه دل‌ها و قلب‌ها و رفتارها را به سمت پاکی و اقتدار هدایت می‌کند. امیدوارم همه ما و همکارانم که رسالتمان خدمت به شما عزیزان است بتوانیم به شما کمک بکنیم. از عزیزان دیگر که در شورای هماهنگی و عرصه هنر و عرصه قلم تفکر هستند نیز تشکر می‌کنم که به همدردان شما کمک می‌کنند.

 

در شوره‌زار این بادی از دور گلی می‌بینم گلی اندر کف محبوب که تقدیم تو می‌گردد از جان وجود

 

آخرین سخنران این همایش جناب آقای امیر رنجبر جانشین دبیر شورای هماهنگی ستاد مبارزه با مواد مخدر استان بود.

من هم‌عرض سلام و ادب دارم و از بانیان جلسه قدردانی می‌کنم. ستاد مبارزه با مواد مخدر در زمان آقای فلاح و مشارکت آقای مهندس دژاکام کنگره 60 را راه‌اندازی کردند. یادی از این عزیزان می‌کنیم و کمال تشکر راداریم. امیدوارم این مشارکت‌ها و برنامه‌ها تداوم داشته باشد. اسم کنگره 60 و یا همان جمعیت احیای انسانی کنگره 60 که درزمینهٔ احیای انسان و رهایی انسان فعالیت دارد از آیه شریفه سوره مائده برگرفته است. ما امیدواریم بتوانیم برنامه‌های تداوم بخشی را با کمک دستگاه‌های عضو ستاد مبارزه با مواد مخدر و سازمان‌های مردم‌نهاد که در این عرصه فعال هستند را انجام بدهیم. 5 تیرماه سالروز جهانی مبارزه با مواد مخدر هست که بر اساس کنوانسیون بین‌المللی کشورهایی که در آن جمع بودند و در خصوص مبارزه با مواد مخدر فعالیت می‌کردند، تعیین شد. سازمان‌های مردم‌نهاد به‌عنوان مهم‌ترین اولویت ستاد مبارزه با مواد مخدر و شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر محسوب می‌شود که یکی از این‌ها کنگره 60 است که در تهران و سایر استان‌ها و شهرها فعالیت می‌کند. من به‌نوبه خودم تشکر می‌کنم. من اولین بار هست که در این جمع حاضر هستم و ان شاالله تلاش خواهیم کرد تا در مراسمات و برنامه‌هایی که کنگره برنامه‌ریزی می‌کند شرکت بکنیم. از عزیزانی که از تهران آمده‌اند و از آقای عباس رجبی تشکر می‌کنم. از مسئولین بهزیستی استان و آقای وحیدنیا و همکارانشان تشکر می‌کنم. ستاد مبارزه با مواد مخدر و دبیرخانه شورا در کنار این عزیزان خواهد بود و آماده هرگونه همکاری است. ما نیازمند مشارکت‌های سازمان‌های مردم‌نهاد هستیم و شعار ستاد نیز همین هست: در راستای اجتماعی شدن مبارزه با مواد مخدر ما نیازمند حضور مردم هستیم. این پدیده شوم اعتیاد که در تمام دنیا و کشور و استان ما ریشه دوانده، نیازمند مشارکت و حضور آحاد و اقشار مختلف جامعه و سازمان‌های مردم‌نهاد هست که در این حوزه فعالیت می‌کنند.

 

از همه عزیزان قدردانی می‌کنم.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
تهیه گزارش و عکاس همایش: مسافر طیب
تنظیم گزارش: کمک راهنما مسافر پویا

 

ویژه ها

دیدگاه شما





0 دیدگاه

تاکنون نظری برای این مطلب ارسال نشده است .