English Version
This Site Is Available In English

عقل کل مانند خورشید بی‌همتاست

عقل کل مانند خورشید بی‌همتاست

عنوان وادی ششم می‌گوید: «حکم عقل را در قالب فرمانده، کاملاً اجرا نمائیم». عقل یکی از مهم‌ترین مؤلفه‌های صورپنهان انسان است؛ همچنین یکی از سرنوشت‌ سازترین مسائلی است که آغاز و پایان مشخصی ندارد و ما باید در تمام مسائل زندگی خود به فرمان عقل برسیم.

در وادی‌های قبل راجع‌به تفکر صحبت شده که می‌تواند مثبت یا منفی باشد. ممکن است تفکری برای کشف یک بیماری یا سرقت و دزدی باشد؛ درحالی‌که باید یک نیرو یا فرمانده بالاتر ناظر بر این تفکر باشد که به ما بگوید: این تفکر درست است یا غلط. ناگفته نماند که اسم این فرمانده عقل است تا بتواند همه‌چیز را بسنجد.

انسان مثل یک شهر یا کشور بسیار بزرگ است که سیستم نظارتی و کنترلی آن در اندیشه ما وجود دارد؛ درصورتی‌که اصلاً خودمان خبر نداریم و فکر می‌کنیم بسیار راحت می‌توانیم هر کاری را انجام دهیم؛ اما عقل ما را هدایت می‌کند.

عقل کل مانند خورشید بی‌همتایی است که به تمام هستی و نیستی می‌تابد. اگر به طرف ارزش‌ها و روشنایی‌ها حرکت کنیم، این روزنه بزرگ‌تر می‌شود و هر چه به طرف ضدارزش‌ها و تاریکی‌ها حرکت کنیم، این روزنه تنگ‌تر می‌شود.

عقل از موادی تشکیل شده که ما هنوز ذره‌ای از آن را نمی‌دانیم؛ ولی عقل، هر چه باشد از گوشت، پوست و استخوان نیست؛ چون فناناپذیز است و با مرگ از بین نمی‌رود. آقای مهندس حسین دژاکام می‌فرمایند: « حتی یک سنگ یا یک گیاه دارای تفکر و عقل است، فقط میزان و اندازه‌اش فرق می‌کند».

اگر ما در شرایط خاصی قرار گرفتیم که اوضاع‌ و احوال روزگار به نفع ما نیست، ناامید نشویم‌؛ چون همیشه اوضاع‌ و احوال به این صورت نمی‌ماند؛ باید امیدوار باشیم و با صبر و تلاش از ضدارزش‌ها دوری کنیم. حالا متوجه می‌شویم که صدای اولی‌، صدای عقل است که ما را به خوبی هدایت می‌کند و صدای دومی، صدای نفس‌اماره است که ما را به ضدارزش دعوت می‌کند و با عملکرد بسیار زیرکانه می‌خواهد ما را از فرمانده عادل دور کند. اینجاست که ما نباید ناامید شویم؛ باید بگوئیم شرایط دشوار تمام می‌شود و به فرماندهی عقل گوش کنیم که می‌گوید: صبر کن، تلاش کن و ما را به خوبی دعوت می‌کند‌؛ اما نفس‌اماره می‌گوید: دنیا دو روز است؛ پس هر کاری دلت می‌خواهد، انجام بده؛ البته گاهی‌اوقات آن‌قدر القاء می‌کند که فرد دست به خودکشی می‌زند و همه‌چیز برایش سیاه می‌شود و او را تا مرحله نابودی پیش می‌برد.

عقل و نفس همیشه در مقابل یکدیگر قرار دارند؛ درواقع همیشه درون انسان یک نبرد واقعی بین این دو وجود دارد تا این‌که یکی از آن‌ها پیروز شود. نفس‌اماره پایین‌ترین مرحله نفس در انسان است و مانند نفس در یک حیوان همه‌چیز را برای خودش می‌خواهد و با هر حقه‌ای می‌خواهد به اهدافش برسد و انسان را به پایین‌ترین نقطه تاریکی‌ فرو می‌برد‌؛ درصورتی‌که انسان با عمل کردن به فرمان عقل به درجه والای انسانی که همان صلح و آرامش است، می‌رسد.

فرمان عقل را می‌توان با انجام کوچک‌ترین کارها مثل: مسواک زدن یا حمام رفتن به اجرا درآورد. امیدوارم که همه ما بتوانیم ذره‌ذره به فرمان‌های عقل خود گوش فرا دهیم و آن‌ها را به اجرا درآوریم.

منبع: سی‌دی (وادی ششم بخش ۱) از آقای مهندس حسین دژاکام
نویسنده: همسفر اعظم رهجوی راهنما همسفر زهرا (لژیون اول)
رابط خبری: همسفر نرگس رهجوی راهنما همسفر زهرا (لژیون اول)
ویرایش: همسفر مژگان رهجوی راهنما همسفر راضیه (لژیون سوم) دبیر سایت
ارسال: راهنمای تازه‌واردین همسفر حمیده نگهبان سایت
همسفران نمایندگی جواد گلپایگان
.

ویژه ها

دیدگاه شما





0 دیدگاه

تاکنون نظری برای این مطلب ارسال نشده است .