در وادی چهارم میآموزیم که جایگاه و مسئولیت قدرت مطلق و خودمان را مرزبندی کنیم؛ قدرت مطلق يا الله، نيرويی است كه در مراحل مختلف حيات، خود را به صورت گوناگون نشان میدهد و قابل حس میباشد؛ در وادیهای اول، دوم و سوم برایمان مشخص گردید که بیشترین بار مسئولیت حیات ما، بر عهده خودمان است؛ با این حال گاهی مشکلات باعث میشود ما از زیر بار مسئولیتها شانه خالی کنیم و کلیهی بارِ مسئولیت زندگی خودمان را بصورت حق به جانب و از روی سخاوت به خداوند واگذار کنیم ما گاهی خداوند را با غول چراغ جادو اشتباه میگیریم؛ اما در نظر نمیگیریم که فقط در صورتی میتوانیم انتظار مساعدت و هدایت از طرف خداوند را داشته باشیم که، تکالیف خود را به خوبی انجام دهیم؛ دلیل آن هم این است که، ما به درستی قدرت مطلق و نیروهای مافوق را نشناختهایم.
خداوند پس از خلق انسان او را بر سر یک دو راهی قرار داد؛ یک راه پندار، گفتار و کردار راستین، سالم، صلح آمیز و تقوی و راه دیگر فسق و فجور، کژی، دروغ، زشتی و پلیدی؛ همچنین در این وادی مطرح میشود که دعا و راز نیاز در مقابل خداوند چه اثری دارد؛ اگر در مسیر ارزشها و یا صراط مستقیم حرکت کنیم و از فرامین خداوند پیروی کنیم و بار مسئولیت خود را بپذیریم، آن وقت دعا و راز و نیاز موثر واقع میشود؛ برای شناخت نیروی ما فوق، اول باید از دروازه خود عبور کنیم به عبارتی دیگر اول بایستی خودمان را بشناسیم.
جسم انسان به دو بخش تقسیم میشود؛ هسته جسم یا صور آشکار انسان و هسته خارجی یا صور پنهان انسان؛ اجزای صورآشکار انسان شامل: شهر وجودی و درون، کالبد فیزیکی یا کالبد اول که برای ما کاملاً قابل رویت، قابل حس و لمس میباشد و اجزا آن مثل: مغز، قلب، کلیه، سر، دست و پا، پنج حس ظاهری و کوچکترین جزء جسم که سلول نام دارد و اجزایی که صورپنهان انسان را تشکیل میدهد مثل: نفس، حسهای خارج از جسم، عقل، روح، ذهن، آرشیو، جسمهای مجازی میباشد؛ آن چه تعيين موجوديت میكند در ظاهر و باطن نفس ناميده میشود و نشانهاش اين است كه خواسته دارد؛ يعنی نفس را با خواستههای آن ميشناسيم و تمام خواستههای ما از قسمت نفس صادر میشود؛ خواستهها را میتوان به دو دسته معقول و غيرمعقول تقسيم كرد. الگوی پيشنهادی برای نفس اولين بار الگوی تحت عنوان شهر وجودی در كتاب عبور از منطقه ۶۰درجه زير صفر مطرح شد اين الگو وضعيت جسم را در زمان بيماری اعتياد ترسيم نموده است.
بر اساس تنوع ذرات تشكيل دهنده نفس و ماهيت آنها، نفس میتواند در يكی از سه مرحله باشد: نفس امّاره، مرتبهای است كه در آن شخصِ دارنده چنين نفسی بدون تفكر، فرمانبردار خواستههای نفس است كه البته عموم خواستهها نامعقول میباشند. (امّاره يعنی امركننده) در اين مرحله انسان دست به اعمالی میزند ولی درستی و نادرستی آنها برايش قابل تشخيص نمیباشد و شخص از انجام اعمال ناشايست خود ناراحت و پشيمان نمیشود به عبارت ديگر آن چيزی كه تحت عنوان وجدان از آن ياد میشود در اين مرحله به چشم نمیخورد؛ در كلام الله شريف از كسانی که در این مرحله هستند به این صورت یاد شده است: اولائك كالانعام بَل هَم اضَل( آنان چهار پايانی هستند بلكه پايينتر).
نفس لوّامه( به معنی سرزنشكننده، يعنی نفس ملامتگر) در اين مرحله، انسانی كه دارندهی چنين نفسی است به مرحلهی تشخيص قدم میگذارد؛ و رفته رفته با پالايشهای مداوم اين تشخيص قویتر و عميق ميشود؛ اگر عمل ناشايستی توسط شخصی كه در چنين مرحلهای قرار دارد انجام شود، شخص احساس ناراحتی و سرزنش پديد میآورد؛ اين احساس از حد بسيار ضعيف تا حد بسيار قوی گسترش میيابد؛ مراحل نفسانی يک پله نيستند، بلكه يک طيف میباشند؛ يعنی شخص میتواند در مرتبه پايين نفس لوّامه يا در مرتبه بالای نفس لوّامه قرار داشته باشد.
نفس مطمئنه، همانطور كه از نامش مشخص است مطمئنه از اطمينان میآيد، يعنی خواستهها با اطمينان برگزيده و انتخاب میشوند و تنها به خواستههای معقول پاسخ داده میشود. انسانی كه دارنده چنين مرحله نفسانی است به مرحلهای از تشخيص رسيده كه میتواند درستی و نادرستی كليهی خواستههايش را تشخيص دهد و تنها خواستههای معقول را برگزيند. اصولاً خواستههای شخص در اثر پالايشهای مداوم معقول هستند و شايد اندكی از آنها نامعقول باشند؛ اين مرتبهی نفسانی بسيار تا بسيار باارزش است و تنها اندكی از انسانها به آن راه يافتهاند.
خروج از نفس امرکننده و ورود به نفس سرزنش کننده نشانه پیشرفت درجه تکامل و دانایی است و بايد خاطر نشان كنيم با وجود اين كه نفس تعيين موجوديت میكند و دارای خواسته است، منشاء حركت و تحرک در ما میباشد. پديد آوردن خواستهها بر عهده ما است و در اين مورد از استاد كاری بر نمیآيد. استاد خردمند خواست و يا دانه را در درون انسانها میبيند و میيابد هر آن چه را که خودشان فراموش كرده باشند. مربی دانا میداند كه در چه كسی خواسته وجود دارد و در چه كسی خواسته وجود ندارد و يا در حال شكلگيری است به همين خاطر بیخود وقت و انرژی خود را برای همه كس تلف نمیكند.
نتیجه ای که از وادی چهارم میگیریم ما باید مسئولیت حیات خود را بپذیریم، سعی کوشش لازم را برای رسیدن به اهداف خودمان به انجام برسانیم و مطمئن باشیم که قدرت مطلق و نیروهای مافوق ما را یاری و هدایت خواهند نمود. انسان باید با وجود اختیار و پذیرش مسئولیت حیات خودش را به بالاترین نقطه تکامل یا فرمان عقل همراه با صلح و آرامش برساند؛ برای حفظ اتصال خود با قدرت مطلق باید به طرف مبداء سیم حرکت کنیم و طبیعی است اگر در جهت خلاف مبداء حرکت کنیم سیم و یا اتصال و ارتباط ما با او قطع خواهد شد.
منبع: منابع کتاب عبور از منطقه ۶۰ درجه زیر صفر و جزوه جهانبینی
نویسنده: همسفر افتخار، رهجوی راهنما همسفر زهرا (لژیونسوم)
رابطخبری: همسفر ریحانه، رهجوی راهنما همسفر زهرا (لژیونسوم)
عکاس: همسفر سهیلا، رهجوی راهنما همسفر لیلا (لژیوندوم)
ویرایش: همسفر مهناز، رهجوی راهنما همسفر لیلا (لژیوندوم)
ارسال: همسفر فاطمه، رهجوی راهنما همسفر منصوره (لژیونهفتم)
همسفران نمایندگی صادق قم
- تعداد بازدید از این مطلب :
120