English Version
This Site Is Available In English

یکی از بهترین صفات انسانی، وفای به عهد است

یکی از بهترین صفات انسانی، وفای به عهد است

خداوند در قرآن کریم می‌فرمایند: «وَ أَوْفُوا بِالْعَهْدِ؛ به عهد و پیمان خود وفا کنید.» (سوره اسرا، آیه ۳۴)
منظور از وفای به عهد، بر سر عهد و پیمان‌بودن است؛ اما در اصطلاح به عملی که فرد در قرارداد نسبت به انجام آن متعهد شده‌است، وفای به عهد گفته می‌شود.
از نظر قرآن، وفای به عهد و پیمان، از ملاک‌های ارزشی انسان می‌باشد و یکی از اساسی‌ترین شرایط زندگی دسته‌جمعی است که بدون آن هیچ‌گونه همکاری اجتماعی امکان‌پذیر نیست؛ زیرا لازمه زندگی اجتماعی، همکاری و اعتماد افراد جامعه به یکدیگر بوده‌ است و این امور وقتی به خوبی تحقق می‌یابند که مردم به وعده‌های خود عمل کنند. اگر از مرتبه پایین شروع کنیم، کسی که به دیگران بدقولی کند و این ادامه داشته باشد، کم‌کم از نظر دیگران بی‌اعتبار می‌شود.

در وفای به عهد چند موضوع مطرح می‌باشد:
یکی این‌که اگر من قول و قراری می‌گذارم، نباید خارج از ظرفیتم باشد و قول کاری را بدهم که قادر به انجام آن نیستم. موضوع دیگر این‌که خداوند در قرآن می‌فرمایند: همیشه باید قول و قرار را مکتوب کرد. قول و‌ قرار می‌تواند هم به‌صورت شفاهی و هم به‌صورت مکتوب باشد، اما به‌صورت مکتوب بسیار بهتر است؛ به‌دلیل این‌که نیروهای منفی از موارد مهمی که مورد هدف قرار می‌دهند، همین وفای به عهد و قول و‌ قرار می‌باشد. همیشه خوش‌قولی به‌عنوان یک صفت پسندیده در تمام جوامع به حساب می‌رود و بدقولی، هر شخصی را می‌رنجاند. خداوندی که ما را از وجود خودش آفریده، خصلت‌ها و صفت‌های خوبی را به ما عطا کرده‌ است و یکی از زیباترین و بهترین صفات انسانی، وفای به عهد می‌باشد.

اگر به کسی قولی می‌دهیم یا کسی را برای کمک یا کاری امیدوار می‌کنیم و قول یاری می‌دهیم، باید روی حرفمان بمانیم. من باید یاد بگیرم که هیچ‌وقت به کسی قولی ندهم که نتوانم به آن عمل کنم؛ چون در این صورت تبدیل به آدمی می‌شوم که هیچ‌کس روی حرف من حساب نمی‌کند؛ این یک خصلت زشتی است که دیگران را با قول و وعده‌های کمک، بیهوده امیدوار کنم و به آن عمل نکنم و افراد به‌خاطر این قول من، دچار دردسر یا آسیب شوند. بعضی اوقات آسیب بدقولی‌ها، فقط یک اتفاق گذرا نیست و باعث می‌شود به شخصیت یا احساسات کسی ضربه بزنیم. با تفکر ساختارها آغاز می‌شود؛ پس وقتی می‌خواهیم به کسی قولی بدهیم، باید خوب فکر کنیم، توانایی و شرایط خودمان را بسنجیم، بعد قول بدهیم و از روی شتاب‌زدگی یا هیجان به کسی قولی ندهیم.
وفای به عهد، خصلت بزرگان و امامان است و در تاریخ، هرکس اهل وفای به عهد بوده، از او یاد و خاطره خوب به جای مانده است.

یک داستان بسیار آموزنده و تأثیرگذاری که در مترو اتفاق افتاده‌ است، برایتان نقل می‌کنم: یک روز در مترو تهران، خانمی به یک دختربچه که شیطنت می‌کرد، گفت: اگر تا ایستگاهی که پیاده می‌شوی ساکت باشی، یک شکلات به تو می‌دهم. دختربچه از ذوق شکلات تا مقصد ساکت ماند، ایستگاهی که خواستند پیاده شوند، آن خانم هم بی‌توجه بلند شد که برود. مادر دختربچه به نحوی که دخترش متوجه نشود به آن خانم شکلاتی داد و گفت: اگر خودتان شکلات همراه ندارید این را به دخترم بدهید؛ چون شما به او قول داده‌اید. این رفتار مادر واقعاً تحسین‌برانگیز بود و خوب می‌دانست که کودک با درک طبیعی و فطرتی که دارد، ضرورت وفای به عهد را می‌فهمد و اگر بدقولی ببیند آن را می‌آموزد.

من آموزش‌های زیادی را در کنگره۶۰ دریافت کردم که یکی از آن‌ها، وفای به عهد بوده است؛ می‌بینم وقتی راهنما و یا رهجویی قراری در لژیون می‌گذارند، اول خود راهنما و بعد رهجوها به آن قول و قراری که گذاشتند، عمل می‌کنند. الگوگرفتن از راهنما، ایجنت، مرزبانان و تمام افرادی که کارهای شایسته انجام می‌دهند، می‌تواند باعث پیشرفت و موفقیت انسان در زندگی شود.
یادم می‌آید زمانی‌که عضو لژیون سردار شدم؛ همسفر فرخنده، ایجنت محترم با صحبت‌های زیبای خود، خصوصاً در ارتباط با بخشش، تلنگری به من زدند که عضو لژیون سردار شدم، البته از قبل این نیت را داشتم؛ اما اضطراب این را داشتم که نکند قول و قراری بگذارم و نتوانم انجام دهم؛ بالاخره مصمم شدم که عضو لژیون سردار شوم و با بخششی که انجام دادم، در مدت خیلی کوتاهی چندین‌برابر مبلغی که پرداخت کردم را به‌دست آوردم.

به‌نظر من اگر تعهدی خصوصاً در لژیون سردار برای خود ایجاد کردیم و قولی دادیم، باید آن را انجام دهیم و آن را به تعویق نیندازیم؛ چراکه برکاتش در زندگی انسان جاری خواهد شد. این بخشش می‌تواند یکی از زیباترین بخشش‌هایی باشد که من فریده در زندگی‌ام انجام داده‌ام؛ زیرا دقیقاً می‌دانم که کجا هزینه می‌شود.
امیدوارم بتوانم با بخشش‌هایی که در کنگره انجام می‌دهم، لذت‌های زیادی را نصیب خود و خانواده‌ام کنم؛ چراکه هیچ لذتی، لذت‌بخش‌تر از بخشش نیست.

نویسنده: همسفر فریده رهجوی راهنما همسفر فاطمه (لژیون اول)
تایپ و ویرایش: رابط خبری لژیون سردار همسفر افسانه رهجوی راهنما همسفر فهیمه (لژیون سوم)
ارسال: همسفر سمیه رهجوی راهنما همسفر زینب دبیر سایت
همسفران نمایندگی وکیلی یزد

ویژه ها

دیدگاه شما





0 دیدگاه

تاکنون نظری برای این مطلب ارسال نشده است .