English Version
This Site Is Available In English

جهان‌بینی سالم ریشه در عقل و دانایی دارد

جهان‌بینی سالم ریشه در عقل و دانایی دارد

یکی از ستون‌های اساسی درمان اعتیاد در سیستم آموزشی کنگره۶۰، جهان‌بینی است. این مفهوم نه‌تنها یک سرفصل درسی است، بلکه مسیری بنیادین برای رسیدن به تعادل، آرامش و رهایی واقعی به شمار می‌رود. همسفران نیز هم‌زمان با درمان مسافران، وارد این مسیر می‌شوند؛ زیرا آن‌ها نیز از آسیب‌ها، زخم‌ها و فشارهای ناشی از اعتیاد در امان نبوده‌اند. جهان‌بینی، نگاهی نو به خود، زندگی و هستی می‌بخشد و انسان را به درک عمیق‌تری از جایگاه خود در این جهان سوق می‌دهد. از دیدگاه کنگره، جهان‌بینی یعنی نوع برداشت، تحلیل، درک و احساس انسان نسبت به جهان هستی. این جهان شامل دو بخش است: جهان‌بینی درونی که به شناخت انسان از خود، خواسته‌ها، نیازها و احساساتش مربوط می‌شود، و جهان‌بینی بیرونی که به ادراک او از دیگران، جامعه، طبیعت و کل هستی اشاره دارد. این نگرش، ترکیبی از دانش، تجربه و شناخت فردی است و تأثیر مستقیمی بر افکار، رفتار و تصمیمات انسان دارد.
کنگره۶۰ درمان اعتیاد را در قالب مثلثی با سه ضلع جسم، روان و جهان‌بینی ارائه می‌کند. جسم و روان با متد DST و به مدت حدود ۱۱ ماه به تعادل نسبی می‌رسند؛ اما جهان‌بینی نیازمند زمانی نامشخص، عمیق و مداوم برای رشد و بازسازی است؛ زیرا تغییر نگرش و اصلاح باورها، فرآیندی تدریجی، شخصی و عمیق است. آقای امین دژاکام در مباحث جهان‌بینی۲، زندگی را به یک بازی بزرگ تشبیه می‌کنند؛ بنابراین، همان‌گونه که بدون شناخت قوانین نمی‌توان وارد هیچ بازی‌ای شد، ورود به زندگی نیز بدون آگاهی از قوانین آن، انسان را سردرگم، گرفتار و گاه برای دیگران دردآفرین می‌سازد. آموزش جهان‌بینی در کنگره یعنی آموزش قوانین بازی زندگی، و بسیاری از رنج‌ها، شکست‌ها و بازگشت‌ها نتیجه بی‌اطلاعی از این قوانین هستند.
جهان‌بینی سالم ریشه در عقل و دانایی دارد. در کنگره، عقل صرفاً منطق نیست؛ بلکه نیرویی است تشخیص‌دهنده میان خوب و بد و درست و نادرست؛ اما این عقل برای عملکرد صحیح، نیاز به حس سالم دارد. حس، اولین نیروی به‌کارگیری قوه عقل معرفی شده است. اگر حس انسان آلوده به خشم، نفرت، ترس یا حسادت باشد، عقل نمی‌تواند درست قضاوت کند؛ بنابراین، برای پاک‌سازی حس‌ها، اولین گام رشد، جهان‌بینی است. دانایی در کنگره ترکیبی از سه عنصر تفکر، تجربه و آموزش است. دانایی موجب می‌شود تا انسان از اشتباهات گذشته درس بگیرد و انتخاب‌های بهتری داشته باشد.
انسان در کنگره مجموعه‌ای از سه بخش اصلی جسم، روان و نفس است که نفس، جایگاه اختیار و مسئولیت‌پذیری در وجود انسان است. هر چه سطح نفس بالاتر برود، ادراک و بینش انسان نیز رشد می‌کند. پرورش نفس از طریق آموزش‌های جهان‌بینی به انسان کمک می‌کند تا از اسارت تمایلات مخرب رهایی پیدا کند؛ بنابراین، برای ارتقای جهان‌بینی، کنگره منابع آموزشی ارزشمندی در اختیار همسفران و مسافران قرار می‌دهد. در جزوه جهان‌بینی۱ به مباحثی هم‌چون حس، عقل، تفکر، دانایی، ترس، قضاوت، الهام و ساختار وجودی انسان پرداخته می‌شود و پایه‌ای‌ترین مفاهیم برای شناخت خود در اختیار شخص قرار می‌گیرد؛ و در جزوه جهان‌بینی۲ نیز مفاهیمی مانند جایگاه انسان در هستی، مفهوم رنج، نقش اختیار و مسیر بازگشت از تاریکی به نور بررسی می‌شود؛ بنابراین این جزوه نگرشی عمیق‌تر نسبت به جهان پیرامون ارائه می‌دهد.
کتاب ۱۴ مقاله، کتاب ۶۰ درجه، وادی‌ها، جزوات، سی‌دی‌ها و منابع دیگری از مجموعه آموزشی هستند. به‌عنوان مثال، کتاب ۱۴ مقاله، مقالات تألیفی مهندس حسین دژاکام است که جهان‌بینی را از منظری فردی، اجتماعی، تربیتی و عرفانی تحلیل می‌کند؛ زیرا نگاه فلسفی، کاربردی و در عین حال ساده این نوشته‌ها، ابزاری مناسب برای رشد نگرش انسان فراهم می‌سازد. از منظری علمی و فلسفی، جهان‌بینی مجموعه‌ای از باورها و نگرش‌های منسجم فرد نسبت به هستی و جایگاه انسان در آن است.
جهان‌بینی بخشی از مبحث هستی‌شناسی است که شامل شناخت کل هستی، تحلیل رابطه انسان با جهان و درک ماهیت وجود انسان می‌شود. برخلاف احساس که میان انسان و سایر موجودات مشترک است، جهان‌بینی مبتنی بر تفکر و تعقل است و از ویژگی‌های منحصربه‌فرد انسان به شمار می‌رود. در نهایت، جهان‌بینی در کنگره۶۰ نه‌تنها یک درس است، بلکه مسیری برای بازسازی انسان‌هاست؛ زیرا شخصی که نگاهش به زندگی، هستی و خود اصلاح شود، از بند اعتیاد و ناآگاهی رها می‌شود و به انسانی متعادل، آگاه و مؤثر در جامعه تبدیل خواهد شد. اکنون اگر مسافر یا همسفر، جهان‌بینی خود را رشد دهند، می‌توانند از تاریکی رنج و ترس عبور کرده و به سوی روشنایی و آرامش گام برداشته و به درمان و تعادل برسند.

تایپ: همسفر رحیمه رهجوی راهنما همسفر زهرا (لژیون دهم)
ویرایش و ویراستار: خدمتگزاران سایت
ارسال: همسفر شهلا رهجوی راهنما همسفر مهین (لژیون هشتم)
همسفران نمایندگی ملاصدرا (نیک‌آباد)

ویژه ها

دیدگاه شما





0 دیدگاه

تاکنون نظری برای این مطلب ارسال نشده است .