English Version
This Site Is Available In English

تفکر لازمه هر نوع کاری است

تفکر لازمه هر نوع کاری است

از يک انديشه كه آيد در درون
صد جهان گردد به يك دم سرنگون
هرچه انديشی پذيرای فناست
آن‌كه در انديشه نايد آن خداست

تیتر وادی اول می‌گوید: «با تفکر ساختارها آغاز می‌گردد؛ بدون تفکر آنچه هست رو به زوال می‌رود.» اگر مشکل یا مسئله‌ای در زندگی ما به‌وجود آمده و زندگی آشفته و نابسامانی داریم؛ به‌خاطر اندیشه و ساختاری است که خود ایجاد کرده‌ایم. فرض کنیم که خودمان مقصر نبوده‌ایم، حال برای رفع این معضل چه باید کرد؟ باید با تفکر، درایت و کیاست بهترین راه را یافت. تفکر لازمه هر نوع کاری است. برای هر قول، حرف، عمل و کاری باید اول چند ثانیه تأمل کرده و فکر کنیم.

انسان‌های اندیشمند کمتر دچار مشکل می‌شوند و عقل چنین افرادی قبل از زبانشان به کار می‌افتد؛ همچنین ابتدا هر کاری را از منظر عقل می‌سنجند و بعد مطرح می‌کنند؛ اما عده‌ای کاملاً برعکس عمل می‌کنند؛ پس کمی باید تعمق کرد. به همین دلیل است که آقای مهندس روی مسئله تفکر این اندازه تأکید می‌کنند و بیان کردند که قدم اول یا وادی اول تفکر است و با تفکر است که‌ به فرمان عقل می‌رسیم. ما هرچه فکر می‌کنیم و می‌اندیشیم همان هستیم و قطعاً هر چه که الآن هستیم نتیجه تفکرات دیروز ما است و تفاوت مهم انسان‌ها با سایر موجودات در همین مسئله یعنی تفکر است.

تفکر حرکتی ذهنی، درونی و جهت‌دار است. تفکر ما را از یک مبدأ به مبدأ دیگر یا از یک مجهول به یک معلوم هدایت می‌کند. تفکر یک موهبت الهی است که خداوند فقط به انسان داده است تا با استفاده از قدرت اختیاری که خداوند به انسان هدیه داده بتواند انتخاب کند. هرچند تفکر هدایتگر است؛ ولی این خود انسان است که جهت تفکر را تعیین می‌کند.

انسان با قدرت اختیار و انتخابی که دارد می‌تواند در قعر گمراهی و ضلالت باشد که نتیجه آن نابودی است یا می‌تواند در اوج کمال و بالندگی و رشد باشد که نتیجه آن تکامل است؛ بنابراين با تكرار انديشه و تفحص در غايت هر فكر، انديشه‌های نو و زيبا كه پخته‌تر و عميق‌تر خواهد شد پديد آمده و آدمی با زايش مجدد فكر، به پرورش و باروری هرچه بيشتر آن همت خواهد گماشت تا آسمان هستی خود را از ستاره‌های فكر و انديشه خود زينت بخشد.

برای شکل گرفتن یک تفکر، یک فرآیند سه مرحله‌ای باید صورت بگیرد؛ القاء، احیاء و تحرک که در کنگره به آن مثلث تفکر گفته می‌شود. القاء به معنی انتقال دادن است. در مورد انسان و صور آشکار و پنهان، یعنی یک حسی یا یک فکری در انسان به‌وجود بیاید. القاء همان کلام خداوندی است. «وَنَفْسٍ وَمَا سَوَّاهَا فَأَلْهَمَهَا فُجُورَهَا وَتَقْوَاهَا» خداوند به نفس مطمئنه قسم می‌خورد که من به انسان‌ها فسق و فجور یا ضد ارزش‌ها و تقوا یا ارزش‌ها را الهام می‌کنم. خداوند به من انسان القاء می‌کند و این من هستم که اختیار دارم کدام مسیر را انتخاب کنم؛ البته خداوند راه درست رفتن را از روش‌های زیادی به ما نشان می‌دهد.

احیاء، از حی به معنی زنده بودن گرفته شده است؛ همین‌طور به معنی بازسازی و ترمیم چیزی‌ که در حال نابودی است. زمانی‌که ما وارد کنگره شدیم، زنده نبودیم و وقتی در مسیر درمان قرار می‌گیریم و به تفکر سالم و رهایی می‌رسیم، احیاء صورت می‌گیرد. تحرک هم که عامل به‌وجود آمدن حرکت است. القاء، احیاء و تحرک باید پشت‌سرهم باشد تا تفکر شکل بگیرد؛ پس تلاش و حرکت جزء جدا نشدنی هر تفکری است. یکی از عواملی که باعث می‌شود تفکر سالم نباشد، احساسات منفی و ناآگاهی ما است؛ برای همین تأکید می‌شود آموزش بگیریم که یکی از اضلاع پروتکل درمان است.

اگر ناآگاه باشیم و دانایی نداشته باشیم، تفکر، سالم و درست نخواهد بود. ساختار چیست؟ هر چیزی که ساخته می‌شود ساختار است. هرگاه تفکری عینیت پیدا کرد، ساختار به‌وجود آمده یا تجلی تفکر ما می‌شود ساختار، البته ساختاری که تأثیرگذار باشد. ساختار دو نوع است سالم و ناسالم. پشت هر ساختاری تفکر است و پشت هر تفکری خواسته است. حال اگر تفکر سالم باشد، تأثیرات آن ساختار مثبت است و اگر پشت ساختاری، تفکر ناسالم باشد آن ساختار منفی است.

به عنوان مثال تفکر ناسالم، ساختار ناسالم اعتیاد را به‌وجود می‌آورد و تفکر سالم، ساختار سالم درمان را شکل می‌دهد. انسان خردمند اول تفکر می‌کند و بعد کاری را انجام می‌دهد و تفکرش قبل از زبان به‌کار می‌افتد. یکی از عواملی که باعث می‌شود تفکر سالم نباشد، احساسات منفی و دیگری ناآگاهی ما است. برای عبور درست از گذرگاه‌ها و به سلامت رسیدن به وادی آخر لازم است وادی اول را درست شروع کنیم تا بتوانیم ققنوسی باشیم که از خاکستر جهالت برخیزیم و یک تولد نو و تازه‌ای داشته باشیم.

نویسنده: همسفر معصومه (ت) رهجوی راهنما همسفر مریم (لژیون ششم)
رابط خبری: همسفر معصومه (س) رهجوی راهنما همسفر مریم (لژیون ششم)
ویرایش: همسفر یاسمن رهجوی راهنما همسفر سمیه (لژیون دهم) دبیر سایت
ویراستاری و ارسال: همسفر فاطمه رهجوی راهنما همسفر سمیه (لژیون دهم) نگهبان سایت
همسفران نمایندگی پاکدشت

ویژه ها

دیدگاه شما





0 دیدگاه

تاکنون نظری برای این مطلب ارسال نشده است .