English Version
This Site Is Available In English

ابتدا پیدا کردن راه درست و سپس حرکت

ابتدا پیدا کردن راه درست و سپس حرکت

بخش اول : حرکت؛ موتور انگیزش

جمله «با حرکت، راه نمایان می‌شود» یکی از شناخته‌شده‌ترین عبارات در ادبیات کنگره۶۰، است. این جمله عنوان وادی هشتم از کتاب «چهارده وادی برای رسیدن به خود» نوشته مهندس حسین دژاکام، بنیان‌گذار کنگره ۶۰، است و به‌عنوان یکی از قوانین بنیادین جهان‌بینی این مجموعه شناخته می‌شود.

طبق متن وادی هشتم، هیچ جاده‌ای وجود ندارد که بتوان با یک نگاه، از ابتدا تا انتها آن را دید؛ مگر اینکه در همان جاده حرکت کرد. به عبارت دیگر، راه در جریان حرکت نمایان می‌شود و تا زمانی که قدمی برداشته نشود، مسیر پیش رو روشن نخواهد شد. این اصل بیان می‌کند که حرکت، شرط نمایان شدن راه است و انتظار برای روشن شدن کامل مسیر، خود مانعی بر سر راه پیشرفت به شمار می‌رود.

در این وادی تأکید شده است که نیروی منفی یا «نیروی بازدارنده» همواره تلاش می‌کند انسان را از حرکت بازدارد؛ زیرا به‌خوبی می‌داند که با توقف، سقوط فرا می‌رسد. عبارت «سکون بدون سقوط وجود ندارد» از جمله مفاهیم کلیدی این وادی است. مسیر زندگی انسان جایگاه حرکت است، نه جایگاه سکون؛ و هرگونه توقف در این مسیر، زمینه‌ساز تخریب و پسرفت خواهد بود.

نکته بسیار مهمی که در آموزش‌های کنگره۶۰، بر آن تأکید شده است، ترتیب وادی‌هاست. وادی هشتم پس از وادی هفتم قرار دارد؛ یعنی نخست باید راه درست پیدا شود و سپس حرکت آغاز گردد. اگر جهت حرکت اشتباه باشد، هر اندازه که انسان حرکت کند، تنها از هدف خود دورتر خواهد شد. بنابراین، اصل «با حرکت، راه نمایان می‌شود» در شرایطی مصداق پیدا می‌کند که راه درست پیش از آن شناسایی شده باشد.

در متن دستور جلسه کنگره۶۰، آمده است که برای عبور از تاریکی، درمان اعتیاد و رسیدن به رهایی، باید حرکت کرد. تا زمانی که حرکت آغاز نشود، انسان در همان جایگاه نخستین باقی می‌ماند و هیچ تغییری جز تخریب و سقوط بیشتر عاید او نخواهد شد. حرکت در این مسیر باید همراه با هدف و خواسته مشخص و نیز جبران خسارت‌ها باشد.

در متن کامل« وادی هشتم»، حرکت برای بازپرداخت بدهی‌ها و جبران تخریب‌ها نیز مورد توجه قرار گرفته است. این بازپرداخت ابتدا نسبت به خود انسان، یعنی جسم، روان و شخصیت، سپس نسبت به خانواده و در نهایت نسبت به جامعه و کل هستی انجام می‌شود. جبران تخریب با تغییر اندیشه، زبان و کردار صورت می‌گیرد، نه صرفاً با عذرخواهی زبانی.

حرکت و آغاز کردن از دیدگاه روان‌شناسی

مفهوم «حرکت» و «آغاز کردن» در روان‌شناسی، یکی از موضوعات بنیادی در حوزه انگیزش، رفتار و رشد شخصیت است. در حالی که در ادبیات کنگره ۶۰، «با حرکت، راه نمایان می‌شود» به‌عنوان یک اصل درمانی مطرح شده است، در روان‌شناسی نیز این مفهوم از زوایای مختلفی بررسی می‌شود؛ از نظریه‌های انگیزش و تعلل (Procrastination) گرفته تا روان‌شناسی مثبت‌گرا و درمان‌های مبتنی بر عمل.

در روان‌شناسی، یکی از نکات مهم این است که انگیزه همیشه مقدم بر عمل نیست؛ بلکه در بسیاری از موارد، عمل می‌تواند زمینه ایجاد انگیزه را فراهم کند. انسان معمولاً منتظر می‌ماند تا احساس آمادگی یا انگیزه کافی پیدا کند و سپس اقدام نماید؛ اما در برخی رویکردهای روان‌شناختی و رفتاری، آغاز یک عمل مشخص می‌تواند به ایجاد انرژی و انگیزه برای ادامه مسیر کمک کند.

یکی از پدیده‌های جالب روان‌شناسی که به مفهوم حرکت و آغاز کردن مرتبط است، اثر زیگارنیک (Zeigarnik Effect) است. بر اساس این پدیده، ذهن انسان ممکن است کارهای ناتمام را بهتر از کارهای تمام‌شده به خاطر بسپارد و آن‌ها را در ذهن فعال نگه دارد. به بیان دیگر، وقتی کاری آغاز می‌شود، ممکن است ذهن همچنان به آن توجه داشته باشد و میل به ادامه یا تکمیل آن افزایش پیدا کند. از این منظر، «شروع کردن» می‌تواند یک نیروی محرکه درونی برای ادامه مسیر ایجاد کند؛ درست مانند این اصل که با برداشتن اولین قدم، راه نمایان می‌شود.

بخش دوم :
در درمان‌های شناختی ـ رفتاری، یکی از رویکردهای مورد استفاده برای مقابله با افسردگی، فعال‌سازی رفتاری (Behavioral Activation) است. در این روش، به فرد توصیه می‌شود حتی در شرایطی که احساس انگیزه یا حال مطلوبی ندارد، فعالیت‌های کوچک، مشخص و متناسبی را آغاز کند. هدف این است که افزایش فعالیت‌های سازنده و معنادار، به‌تدریج بر خلق، رفتار و انگیزه فرد تأثیر بگذارد. این رویکرد بر این اصل استوار است که گاهی «حرکت، مقدم بر احساس» است و با اقدام کردن، مسیر بهبود می‌تواند نمایان شود.

مفهوم «حرکت و آغاز کردن» در روان‌شناسی، از زوایای متعددی بررسی شده است؛ از تعلل به‌عنوان یکی از موانع حرکت، تا اثر زیگارنیک و فعال‌سازی رفتاری به‌عنوان مفاهیمی که می‌توانند در شکستن چرخه سکون و آغاز فعالیت مورد توجه قرار گیرند. یافته‌های روان‌شناسی نشان می‌دهند که در برخی شرایط، انگیزه می‌تواند در نتیجه عمل شکل بگیرد، نه اینکه همیشه پیش‌شرط آن باشد؛ بنابراین، آغاز کردن می‌تواند زمینه ادامه مسیر را فراهم کند.

از این منظر، می‌توان میان مفهوم حرکت در وادی هشتم و برخی یافته‌ها و رویکردهای روان‌شناسی ارتباط برقرار کرد. در هر دو نگاه، آغاز کردن اهمیت دارد و فرد نباید همیشه منتظر بماند تا شرایط کاملاً آماده شود یا انگیزه به‌طور کامل شکل بگیرد. گاهی نخستین قدم، همان چیزی است که زمینه قدم‌های بعدی را فراهم می‌کند.

مفهوم حرکت را می‌توان از جنبه‌های مختلف بررسی کرد؛ از مبارزه با سکون و تعلل گرفته تا ایجاد انگیزه و تغییر رفتار. آنچه در وادی هشتم بر آن تأکید می‌شود این است که راه در جریان حرکت آشکار می‌شود و انسان برای رسیدن به مقصد، باید قدم بردارد.

در مسیر درمان و رهایی نیز صرف دانستن و آگاهی کافی نیست؛ آگاهی زمانی به تغییر منجر می‌شود که در رفتار و عمل انسان نمود پیدا کند. حرکت زمانی سازنده خواهد بود که با شناخت مسیر، هدف مشخص، خواسته‌ای واقعی و تلاش برای جبران خسارت‌های گذشته همراه باشد.

در نهایت، می‌توان گفت «با حرکت، راه نمایان می‌شود» دعوتی به آغاز کردن است؛ آغاز قدم‌هایی که شاید در ابتدا کوچک باشند، اما می‌توانند مسیر زندگی را تغییر دهند. همان‌طور که یک جاده با برداشتن نخستین قدم شناخته می‌شود، بسیاری از مسیرهای رشد و تغییر نیز تنها زمانی برای انسان آشکار می‌شوند که از سکون خارج شود و حرکت را آغاز کند.

منابع
۱. مطالب و آموزش‌های وادی هشتم کنگره ۶۰
۲. سایت رسمی کنگره ۶۰
۳. سخنان و آموزش‌های مهندس حسین دژاکام
۴. اثر زیگارنیک (Zeigarnik Effect) ـ ویکی‌پدیا
۵. منابع علمی مرتبط با فعال‌سازی رفتاری (Behavioral Activation) ـ کاکرین (Cochrane)
۶. کتاب «درمان افسردگی با فعال‌سازی رفتاری»
نویسنده: همسفر حکیمه رهجوی راهنما همسفر سمانه (لژیون هشتم)
ویرایش و ارسال: راهنما همسفر اعظم نگهبان سایت
همسفران نمایندگی باغستان کرج

 

 

ویژه ها

دیدگاه شما





۰ دیدگاه

در حال بارگذاری دیدگاه‌ها...