حسین دژاکام در گفتوگو با خبرنگار انتظامی خبرگزاری تسنیم، با اشاره به تصمیم اخیر ستاد مبارزه با مواد مخدر در اجرای طرح آزمایشی «مرکز مدیریت مصرف مواد مخدر» که شامل اتاقهای تزریق امن و احتمال ارائه مواد مخدر خالص به معتادان نیز میشود، با تقدیر از این تصمیم اظهار کرد: باید توجه داشت که مهترین آسیب اعتیاد، وابسته شدن زندگی فرد به مواد خاصی است که این وابستگی باعث میشود زندگی معتادان دستخوش تغییرات جدی شود و برای پاسخگویی به این نیاز، دیگر آسیبهای منشعب از اعتیاد را به جان بخرند.
وی ادامه داد: از طرفی غیرقانونی بودن مواد مخدر و اعمال مجازاتهای سختگیرانه برای معتادان باعث میشود تا قیمت مواد مخدر افزایش یابد و معتادان مجبور شوند برای به دست آوردن موادمخدر مورد نیازشان، دست به سرقت، خلاف، جرم و خدای ناکرده جنایت بزنند. همچنین این بگیر و ببند معتادان، به نوعی باعث افزایش «دُز اکشن» اعتیاد شده و ناخواسته جذابیتهایی را نیز برای افراد جامعه به دنبال خواهد داشت.
دژاکام گفت: از سوی دیگر با توجه به اینکه تزریق مواد مخدر به معنای وارد کردن مستقیم مواد به خون افراد میباشد و این یعنی با کوچکترین ناخالصی، زندگی فرد خاتمه مییابد و هر روز شاهد مرگ و میر معتادان تزریقی در کشور هستیم. همچنین افزایش میزان ابتلا به بیماریهایی از جمله ایدز و هپاتیت از عوارض تزریق آلوده و در شرایط نامناسب است که نه تنها خود معتادان، بلکه خانواده و کل جامعه را تهدید میکند.
مدیرعامل موسسه جمعیت احیای انسانی کنگره 60 افزود: حالا شما تصور کنید با در نظر گرفتن این شرایط بتوانید مکانی را فراهم کنید که معتادان به دور از ترس و بدون هراس، بتوانند وارد آن شده و مواد مخدر مورد نیازشان را با دُز مشخص دریافت و در همان مکان با سرنگ استریل موادشان را مصرف کنند؛ در این شرایط فرد معتاد دیگر برای تأمین پول مواد مورد نیازش، دست به دزدی، خشونت، بد رفتاری و سرقت از خانواده و بسیاری از جرائم دیگر نمیزند؛ حتی این شرایط، میتواند از دُز اکشن اعتیاد بکاهد و جذابیت آن را کم کند؛ از طرف دیگر ارائه مواد خالص، سرنگ و مکان بهداشتی تزریق، میزان اُوِردُز و شیوع بیماریهای عفونی را نیز کاهش میدهد.
دژاکام با اشاره به اینکه این اقدام میتواند تأثیر بسیاری در قطع ارتباط معتادان با قاچاقچیان مواد مخدر نیز داشته باشد، گفت: علاوه بر تمامی این موارد، احداث چنین مراکزی، این فرصت را در اختیار ما قرار میدهد که با معتادان ارتباط موثری برقرار کرده و فرصت آموزش و ارائه اطلاعات به آنها را به دست آوریم و آنها را آماده درمان داوطلبانه کنیم.
وی با اشاره به تجربه برخی از کشورهای اروپایی در بهرهمندی از این طرح خاطرنشان کرد: این طرح در بسیاری از کشورهای دنیا به اجرا درآمده و نتایج آن در کتابها ذکر شده است ولی من 5 سال پیش شخصاً اجرای این طرح در کشور آلمان را در حین بازدید از مراکز درمان اعتیاد این کشور شاهد بودم؛ من در آنجا بارها دیدم که معتاد هروئینی تزریقی هر روز صبح با دوچرخهاش به این مراکز میآمد، پَک مواد، سرنگ بهداشتی، ملاقه شخصی و هرآنچه نیازمند مصرف و تزریقش بود را دریافت میکرد و در همان مرکز موادش را تزریق میکرد و پس از تزریق سراغ کارش میرفت؛ این فرد دیگر نه دزدی می کرد، نه حق زن و بچهاش را میگرفت و نه در معرض بیماریهای عفونی قرار داشت؛ یعنی آسیب اعتیادش به حداقل ممکن رسیده بود؛ این در حالی است که در زمان حضورش در مرکز، تحت انواع آموزشها قرار میگرفت و به سمت درمان، سوق داده میشد.
مدیرعامل موسسه جمعیت احیای انسانی کنگره 60 اضافه کرد: این طرح که در راستای سیاستهای کلان تصریح شده در برنامه ششم قرار دارد قطعاً به کاهش اعتیاد و مرگ و میر معتادان خواهد انجامید و گرچه میتوانست سالها پیش به اجرا درآید ولی اجرای آن در حال حاضر نیز دستاورد بزرگی است که قابل تقدیر است.
دژاکام در پایان در واکنش به برخی انتقاداتی که از این طرح وجود دارد، خاطرنشان کرد: البته باید توجه داشت که اجرای طرحهای نو، همواره با مخالفتهای برخی افراد مواجه میشود و ما شاهد این مخالفتها در زمان اجرای طرح شربت تریاک نیز بودیم؛ افرادی که بدون شناخت از طرح و نتایج آن، عنوان میکردند که مجریان آن به دنبال رواج اعتیاد در بین جوانان هستند؛ اما با توجه به نتیجه تحقیقات و تجارب سایر کشورهای دنیا، این طرح عاقلانهترین کاری است که میتوان در شرایط فعلی انجام داد.
به گزارش تسنیم، پرویز افشار سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر ریاست جمهوری روز چهارشنبه در گفتوگو با خبرنگار انتظامی این خبرگزاری، از اجرای پایلوت طرح اتاقهای تزریق امن در دو استان کشور و احتمال ارائه مواد خالص به معتادان در مراکز مدیریت مصرف مواد مخدر خبر داده بود.
- تعداد بازدید از این مطلب :
14045