English Version
This Site Is Available In English

قضاوت کردن دیگران از روی جهل فرد است.

قضاوت کردن دیگران از روی جهل فرد است.

همسفر حمیده:
چهار سال پیش وقتی اولین بار به عنوان تازه‌وارد به کنگره آمدم دستور جلسه قضاوت و جهالت بود آن موقع برایم عجیب بود و درکی از این موضوع نداشتم که این دستور‌‌ جلسه چه ربطی به درمان اعتیاد دارد؛ اما با نشستن در جلسه و گوش دادن به صحبت‌های استاد و مشارکت‌ها متوجه شدم که چقدر این قضیه مهم است. من قبل از ورود به کنگره به خاطر تخریب‌هایی که داشتم و به خاطر نا‌آگاهی‌ام همیشه درحال قضاوت کردن بودم خواسته یا ناخواسته مسافرم را قضاوت می‌کردم اطرافیانم را قضاوت می‌کردم حس خوبی نسبت به آنها نداشتم همه را مقصر می‌دانستم. خدا را شکر می‌کنم که با آموزش‌های کنگره و صحبت‌های ناب راهنمای عزیزم خانم شکوفه باعث شد دیگر کسی را قضاوت نکنم این را یاد گرفتم که اگر یک انگشتم به سوی دیگران باشد سه انگشت دیگرم به سمت خودم است در مورد دیگران قضاوت نکنم حکم صادر نکنم قضاوت کردن دیگران از روی جهل فرد است انسان دانا هرگز قضاوت نمی‌کند باید بر اساس ندانستن حرف نزنم اکنون ایمان کامل دارم که اگر کسی را قضاوت کنم حتما روزی خودم مورد قضاوت دیگران قرار می‌گیرم زیرا در قرآن آمده که نسبت به دیگران ظن بد گمان بد نبرید تجسس نکنید که باعث قضاوت می‌شوید.

همسفر فاطمه:
جهالت از جهل می‌آید جهل یک کلمه عربی است به معنی نادان اگر من دچاره جهل و نا‌آگاهی شوم و از کاری که می‌کنم هیچ اطمینانی نداشته باشم دچاره جهالت شده‌ام و این باعث می‌شود که یک شخص یا حتی افرادی‌ را قضاوت کنم. زمانیکه ما یک شخص را مورد قضاوت قرار می‌دهیم یعنی به خودمان اجازه داده‌ایم برایش حکم صادر کنیم و درباره زندگی دیگران تصمیم گیری کنیم که این یک مسئله ضد‌ارزشی محسوب می‌شود و ما با قضاوت بی‌جا به زندگی دیگران و خود آسیب می‌زنیم در قرآن کریم آمده است که آنچه را برای خود می‌پسندید برای دیگران هم بپسندید. اگر من دوست ندارم دیگران در مورد من قضاوت کنند آن‌ وقت من هم نباید در مورد دیگران تجسس و غیبت یا قضاوت کنم زیرا قضاوت مخصوص خداوند است و او بهتر از هر کسی می‌داند که چه کسی خطاکار یا چه کسی بی گناه است.

همسفر فاطمه:
قضاوت کردن مساوی است با جهل یعنی هر وقت که دیگران را قضاوت کنم جهل خودم را به دیگران ثابت کرده‌ام و فقط خداوند و قاضی می‌توانند این کار را انجام دهند زیرا درباره آنها اطلاعات کاملی دارند و می‌توانند حکم صادر کنند. همان طور که در وادی پنجم به این موضوع اشاره شده که افرادی با زحمت و تلاش با گرفتن حقوق یا دست مزدی در جایگاه قضاوت قرار گرفته‌اند تا عدالت را برقرار کنند؛ اما چرا انسان‌ها بدون گرفتن دست مزد در زندگی دیگران هیچ ارتباطی به آن‌ها ندارد باز هم به تجسس و غیبت می‌پردازند. ما هرگز نمی‌توانیم از روی ظاهر و به راحتی دیگران را مورد قضاوت قرار دهیم چون از مشکلات آن‌ها هیچ اطلاعی نداریم. اگر مثبت اندیش باشیم و به رفتار یا کردار آدم‌ها از زاویه‌ مثبت نگاه کنیم می‌بینیم که چقدر حال درون‌مان آرام و خوب است. اگر منطقی فکر کنیم متوجه خواهیم شد که همه‌ ما در طول عمر خود خطاهایی داشته‌ایم و به قول آقای مهندس انسان ممکن الخطاست پس بهتر است اشتباهات دیگران را ببخشیم و برای رسیدن به آرامش و حال خوش از اعمال دیگران چشم پوشی کنیم و به اعمال خودمان فکر کنیم.

همسفر بتول:
در مورد قضاوت و جهالت، قضاوت کار هر کسی نیست و به سادگی شکل نم‍ی‌‍‌گیرد قضاوت باید همراه با آگاهی و عدالت صورت گیرد یک قاضی وقتی قضاوت می‌کند و حکم صادر می‌کند که از آگاهی و دانش خاصی برخوردار است. ما انسان‌ها بعضی مواقع برای خودمان قضاوت می‌کنیم طرف را محکوم می‌کنیم و در آخر حکم را هم صادر می‌کنیم و این کار از روی جهالت و عدم آگاهی و نادانی انسان اتفاق می‌افتد. ما بعضی مواقع جایگاه خودمان را با جایگاه خداوند اشتباه می‌گیریم و طرف مقابل را با خودخواهی تمام محکوم می‌کنیم و تا جایی که امکان دارد قضاوت می‌کنیم اگر خوب نگاه کنیم قضاوت می‌شود غیبت می‌شود تهمت و به راحتی این کار را انجام می‌دهیم و حاظر نیستیم ذره‌ای تفکر کنیم که آیا این حرف من این حکم من با روح و روان زندگی طرف چه کاری می‌کند و چه اتفاقی رخ می‌دهد شاید بعضی مواقع اتفاق ناگواری پیش آید به خاطر قضاوت من که غیرقابل بخشش و جبران ناپذیر باشد و باعث نابودی یک نفر یا چند نفر شود پس بنابراین بهتر است جهالت خودمان را کنار بگذاریم و قدری تفکر کنیم که چه کاری  انجام می‌دهیم با فرا گرفتن آموزش و آگاهی درست می‌توانیم از خیلی کارهای ناشایست بپرهیزیم و چقدر زیبا می‌شود بعضی مواقع حتی اگر اتفاقی با چشم خود می‌بینیم باز هم قضاوت نکنیم و همیشه به شرایط خوب و مثبت تصورش کنیم بعضی مواقع به صورت حق به جانب برای حرف و کار خودم دلیل می‌آورم که با چشم خودم دیدم و با گوش خودم شنیدم؛ اما از اصل ماجرا بی خبرم و‌ همین می‌شود تهمت پس چه خوب می‌شود در درگاه خداوند ستار العیوب باشیم و دیگران را  قضاوت نکنیم بعضی مواقع  جهالت و قضاوت را انجام می‌دهیم یعنی در اوج نا‌آگاهی قرار می‌گیریم.

همسفر الهه:
معنی قضاوت و قاضی از نظر لغوی با یکدیگر مترادف هستند این به آن معنا است که انسان زمانی می‌تواند قاضی خوبی باشد که به بهترین شکل ممکن قضاوت کند و حکم را از روی عدالت صادر کند زیرا سرنوشت یک انسان بی‌گناه یا  گناهکار در گرو حکم قاضی است و  زمانی یک قاضی می‌تواند به نحو احسنت قضاوت کند که در راه راست و مسیر یا صراط مستقیم باشد و از روی جهالت و نادانی حکم صادر نکند. قضاوت کار بسیار دشوار و پیچیده‌ای است و بهترین قاضی قدرت مطلق است در این مبحث ارتباط قضاوت و جهالت در این است که زمانی انسان از روی جهل راجب  شخصی  قضاوت می‌کند باعث می‌شود که در اعماق تاریکی‌ها فرو رود و از مسیر اصلی خارج شود و در یک لحظه سر از ناکجا آباد در می‌آورد. قضاوت یکی از خطرناکترین سلاح‌های شیطان و نیروهای منفی است. قضاوت زمانی اتفاق می‌افتد که ایمان انسان به خداوند ضعیف شود و نسبت به هم نوعان خود محبت و علاقه‌ای نشان ندهد در این زمان باعث می‌شود که به راحتی دیگران را مورد قضاوت قرار دهد؛ اما در مورد جهالت همان طور که جناب مهندس در اول هر جلسه می‌‌گویند خداوندا ما را از دست بزرگترین دشمن خودمان که جهل و نادانی خودمان است نجات بده بزرگترین دشمن انسان جهل انسان است. انسان با انجام کارهای ارزشی می‌تواند از شر جهل خودش و قضاوت کردن دیگران رها شود.

همسفر فاطمه:
قضاوت کردن دیگران یکی از رفتارهای رایج در جوامع انسانی است رفتاری که اگر آگاهانه و عادلانه نباشد می‌تواند ریشه در جهالت داشته باشد قضاوت نا‌آگاهانه یعنی پیش‌داوری درباره دیگران بدون شناخت کامل شرایط، نیات و گذشته آن‌ها این نوع قضاوت نه تنها ناعادلانه است بلکه نشانه‌ای از سطحی‌نگری و نا‌آگاهی ما نسبت به واقعیت‌های پیچیده‌ زندگی انسان‌ها است. جهالت فقط به معنای بی‌سوادی یا نداشتن تحصیلات نیست بلکه اغلب به معنای نبود درک عمیق، عجله در تحلیل‌ها و بی‌توجهی به واقعیت‌های پنهان زندگی دیگران است. بسیاری از ما بدون اینکه از زوایای پنهان زندگی کسی باخبر باشیم او را بر اساس ظاهر، شایعات یا رفتارهای محدود قضاوت می‌کنیم این عمل نوعی جهالت پنهان است که می‌تواند آسیب‌های جدی به روابط انسانی وارد کند. قضاوت‌های ناآگاهانه گاه سبب تخریب شخصیت‌ها شکستن دل‌‌ها و حتی ایجاد سوءتفاهم‌های عمیق می‌شود. در حالی که اگر به جای قضاوت تلاش کنیم متوجه می‌شویم اگر به جای پیش‌داوری، گفت‌وگو و همدلی را جایگزین کنیم بسیاری از گره‌های روابط انسانی باز خواهد شد. در دنیایی که هر کسی داستان زندگی پیچیده‌ خود را دارد عاقل کسی است که پیش از قضاوت تردید کند که بداند ممکن است آن‌چه می‌بیند تنها بخشی از واقعیت باشد شاید اگر بیشتر بپرسیم بیشتر بشنویم و کمتر قضاوت کنیم جامعه‌ای انسانی‌تر، مهربان‌تر و عادلانه‌تر داشته باشیم. در پایان بیایید تمرین کنیم که قبل از هر قضاوتی لحظه‌ای درنگ کنیم و از خود سوال کنیم، آیا من همه‌ی حقیقت را می‌دانم؟

همسفر نجمه:
واژه قضاوت به معنی داوری کردن و حکم دادن است. یا به عبارتی به معنی عدم آگاهی و عدم دانایی افراد است در مواقعی که ما دیگران را قضاوت می‌کنیم این قضاوت نشانه جهالت ما است چرا که زمانی می‌توانیم شخصی را قضاوت کنیم که این ویژگی در درون خود ما باشد و اکثر قضاوت‌های ما از روی عدم دانایی است. زمانیکه قضاوتی را انجام می‌دهیم آرامش و آسایش را از خود می‌گیریم و خود را درگیر مشکلات و حواشی دیگران می‌کنیم و از آموزش‌ها دور می‌شویم تمامی آموزش‌های کنگره بر مبنای مثلث دانایی است و در مقابل این مثلث، مثلث جهالت است. هرچه اضلاع مثلث دانایی تجربه، تفکر و آموزش هماهنگ رشد کند ما را از جهالت دور می‌شویم و مثلث جهالت ترس، ناامیدی و منیت است. قضاوت کردن در مورد دیگران کار افراد معمولی نیست و باید شخصی که دیگران را مورد قضاوت و داوری قرار می‌دهد از لحاظ علم و دانایی به رشد رسیده باشد و تمامی مراحل علمی را پشت سر گذاشته باشد. استاد امین در سی دی قضاوت میگوید: هر کس بتواند در مورد دیگران قضاوت نکند روش و نگاه زندگی او مثل زندگی دانشمندان و علما است چرا که دانشمندان و علما اصلا به این موضوعات کاری نداشته و ندارند همچنین استاد امین می‌گوید: انسان می‌تواند در مورد مسائل مربوط به خودش قضاوت کند اما نباید با قضاوت شخص وارد حریم دیگران شود.  مهندس دژاکام در سی‌دی قضاوت و جهالت می‌گوید: جهالت هیچ نوع هزینه و تلاشی لازم ندارد؛ اما قضاوت نیاز به ایمان، آگاهی، دانایی، عدالت، آموزش، صبر و تقوا دارد. قضاوت منبع اصلی به هم ریختگی انسان است و نتیجه جهالت نداشتن امنیت است. در پایان تا از چیزی مطمئن نشدیم نباید در مورد آن قضاوت کنیم و برای دیگران حکم صادر کنیم.

 

رابط خبری: همسفر فاطمه رهجوی راهنما همسفر شکوفه (لژیون اول)
ویراستاری و ارسال: همسفر فرزانه رهجوی راهنما همسفر شکوفه (لژیون اول)
همسفران نمایندگی کاشمر

 

ویژه ها

دیدگاه شما





0 دیدگاه

تاکنون نظری برای این مطلب ارسال نشده است .