سومین جلسه از دوره پانزدهم کارگاههای آموزشی خصوصی همسفران کنگره۶۰ نمایندگی کاشمر با استادی همسفر زینب، نگهبانی همسفر اعظم و دبیری همسفر فاطمه با دستور جلسه «قضاوت و جهالت» در روز دوشنبه ۱۶ تیرماه ۱۴۰۴ ساعت ۱۶:۰۰ آغاز به کار کرد.

خلاصه سخنان استاد:
شاکر خداوندی هستم که به من لیاقت و سعادت داد تا در این گرداب سبز کنگره۶۰ باشم و انشاءالله در ادامه قسمت و روزی من شود تا خدمتگزار خوب و مسئولیتپذیری برای کنگره باشم و بتوانم با خدمت کردن گوشهای از زحمات راهنمایم را جبران کنم و خیلی خوشحالم که امروز در جمع شما هستم.
این دستور جلسه برای من بسیار زیبا و آموزنده بود؛ زیرا اگر من بتوانم قضاوت و جهالت را در زندگی خودم رفع و حل کنم موانع زیادی را از سر راه خودم برداشتهام و میتوانم به آن هدفی که دوست دارم برسم.
قضاوت اگر کردی از روی ظن
نشانی است از جهل، نه عقل و فن
نگو این چنین بود و آن چنان
که بینی فقط بخشی از داستان
قضاوت نکن تا نرفتی به راه
که هر کس درونش بود یک گناه
تو خود را ببین و عیب خود را بجو
مکن عیب جویی مشو جست و جو
انسان فطرتاً قاضی به دنیا میآید ما همگی در حال قضاوت کردن هستیم؛ اما من فقط اجازه دارم در مورد مسائل و اموراتی که به خودم مربوط است قضاوت کنم اینکه چرای کارم را از خودم سوال کنم، چرا این کا را انجام دادم? چرا قضاوت کردم؟ چرا این دروغ را گفتم؛ زیرا همه اینها بر پایه حدث و گمان من است و هیچ پایه علمی ندارد و زمانیکه وارد مسائلی میشویم که به من مربوط نیست آنجا میشود قضاوت کردن، وارد شدن به حیطه دیگران، من زینب اگر در مورد خودم و مسائل خودم عیب جویی کنم و مشکلات خودم را ردیابی کنم مطمئناً به جاهای بهتری خواهم رسید.
من زمانیکه که خودم در ظلمت هستم نمیتوانم در مورد نور صحبت کنم وقتی که من یک مسیری را نرفتهام نمیتوانم در مورد شخصی که آن مسیر را رفته قضاوت کنم؛ زیرا مطمئناً به بنبست میخورم این از همان حدث، گمان و ظن بد من است شاید هیچ منبع موثقی نداشته باشد.
وقتی که ما به صورت آشکار یا ذهنی شخصی را مورد قضاوت قرار میدهیم آنقدر دور گردان میخرد و میچرخد تا دقیقا ما را در همان مسیر قرار دهد و بعد متوجه میشویم که آن شخص که در این مسیر بوده خیلی از ما بهتر عمل کرده و شاید ما شدت بیشتری داشتهایم و بسیاری از رنجها و آشفتگیهای ذهنی که ما داریم بر اساس همان قضاوتهای نادرست خودمان است که اگر ما قضاوتهای خود را کنار بگذاریم ذهنمان آرامتر است و زندگیمان راحتتر میشود.
جهالت مترادف نادانی است زمانیکه قضاوت و جهالت کنار یکدیگر میآید یعنی این دو رابطه مستقیم دارند وقتی آگاهی و دانایی من بالا باشد مطمئناً فردی را مورد قضاوت قرار نمیدهم؛ زیرا میدانم یک روز ممکن است این اتفاق برای من رخ دهد و من آن زمان چه عکسالعملی در قبال آن از خود نشان میدهم. ما نباید کسی را قضاوت کنیم انسان هر چه ساکتتر داناتر؛ زیرا سکوت یکی از پارامترهای دانایی است.
ما وقتی شخصی را قضاوت میکنیم کار نداریم به شخص چقدر تخریب وارد میشود و میدانیم که هزاران برابر ترکشهای آن به خودمان بر خورد میکند. استاد امین میگوید: ما با قضاوت کردن یک موشک سمت آن شخص پرتاب میکنیم؛ اما باید منتظر باشیم که موشکهایی از سمت آن شخص نیز به سمت ما پرتاب شود. قضاوت کردن آرامش ذهنی را از بین میبرد و ذهن را شلوغ میکند زمانیکه ما قضاوت میکنیم وقتی نداریم خود را اصلاح کنیم.
آقای مهندس میفرماید: اگر شما فیلمبردار خوبی هستید دوربینتان بر روی خودتان باشد و عیبهای خودتان را ببینید و آنها را حل کنید در نتیجه نباید در کار دیگران دخالت کنیم. زمانیکه فردی مدام فرد دیگری را قضاوت میکند کمکم باعث میشود دوستان خود را از دست بدهد و بذر دشمنی را با دستان خود پرورش دهد. قضاوت کردن انسان را در تاریکی نگه میدارد و باید ما تمرین کنیم که قضاوت نکنیم، چه طوری میتوان قضاوت کردن را کمتر انجام دهیم؟ باید خودمان را اصلاح کنیم وقتی که ما اصلاح شویم در نتیجه قضاوتهایمان کم میشود.
اولین قدم برای قضاوت کردن این است که نسبت به اطرافیانم سوءظن داشته باشم، وقتی من سوءظن دارم در کار دیگران تجسس میکنم و همین باعث میشود که من وارد مرحله سرزنش کردن شوم و شروع کنم به غیبت کردن و قضاوت کردن، ثمرههای جهالت شامل: ترس، منیت، ناامیدی، خودخواهی، نادانی، قبول کردن خرافات، احساس ناامنی، حرص و بخل است. مثلث جهالت شامل: ترس، منیت و ناامیدی است که وقتی من این صفات را درون خود داشته باشم وارد قضاوت میشوم، ترس از دست دادن چیزی یا منیت که من از بقیه بالاترم باعث میشود من دیگران را قضاوت کنم.
استاد امین در سیدی قضاوت میگوید: برای ترک کردن قضاوت نمیشود یک مرتبه آن را کنار گذاشت باید به آرامی و کمکم قضاوت را کنار بگذاریم و با تمرین سکوت، درک و جایگزین کردن کارهای ارزشی این کار صورت میگیرد.

رابط خبری: همسفر فرزانه رهجوی راهنما همسفر شکوفه (لژیون اول)
عکاس خبری: همسفر مریم رهجوی راهنما همسفر زهرا (لژیون چهارم)
ویراستاری و ارسال: همسفر گلناز رهجوی راهنما همسفر آمنه (لژیون دوم)
همسفران نمایندگی کاشمر
- تعداد بازدید از این مطلب :
273