سلام دوستان لیلا هستم کمکراهنما همسفر علی؛
با سرفصلی جدید از سری مقالات گاهپروانگی در خدمت شما عزیزان هستم.
موضوع جدیدی که دوست دارم در مورد آن کندوکاو کنیم؛ مسئله اهمیت نیازهای خودمان است. ما انسانها در طول زندگی خود به هر دلیلی نیازهای اصلی خودمان را فراموش کردهایم و آنقدر مشغول روزمرگی شدهایم که گاهی حتی به یاد هم نمیآوریم چه چیزی میتواند حال ما را خوب کند. برای حل این بحران لازم دیدم مروری داشته باشیم بر نیازهای اساسیتر البته باید به یاد داشته باشیم که نیازهای متفاوتی وجود دارد، اما مهمترین آنها به پنج شاخه تقسیم میشوند که اولین نیاز در وجود هر انسانی "امنیت یا دلبستگی ایمن است" که یک نیاز بنیادین میباشد! لازم به ذکر است که ما اگر این نیاز و دیگر نیازهای اساسی را به خودمان و فرزندانمان ندهیم روانبنههایی شکل خواهند گرفت که در بزرگسالی مانع از پیشرفت و حال خوش انسان خواهند شد. خوب نیاز اول دلبستگی ایمن: در مقابل دلبستگی کلمهای وجود دارد بنام "وابستگی" که اغلب افراد این دو را با هم اشتباه میگیرند. دلبستگی ایمن، همان نیاز به پذیرش بی قید وشرط، امنیت، محبت، عشق، تایید و احترام است؛ فضایی که در آن انسان بتواند برای تحول رشد خودش در امنیت خاطر حرکت کند، اما اگر این امنیت خاطر وجود نداشته باشد اضطراب و استرس ما بالا میرود و بقیه نیازها را تحتالشعاع قرار میدهد.
امنیت یعنی: یک محیط خانوادگی باثبات و امن که در آن رفتار افراد قابل پیشبینی است؛ رابطه عاطفی بین افراد برقرار است و تعامل مثبت فراموش نمیشود. حالا یکسری تفاوتهایی که بین دو واژه "وابستگی" و " دلبستگی" وجود دارد بررسی میکنیم تا بتوانیم آنها را از هم تشخیص دهیم و خود و خانوادیمان را به سمت دلبستگی ایمن ببریم و از شر وابستگیها نجات دهیم.

اولین تفاوت این است که دلبستگی باعث سازندگی و رشد رابطهها میشود. اما وابستگی آفتی است که رابطهها را نابود میکند؛ مثلا زن و شوهری که به هم دلبسته هستند در شرایط اضطراری دو روز از هم جدا میمانند؛ اما زن و شوهر وابسته چسبندگی دارند.
تفاوت دوم در "دلبستگی" پیوند عاطفی بین هردو نفر برقرار است، اما در "وابستگی" وجود یک نفر بسته به وجود دیگری دارد مثلا میگوید اگر تو نباشی من میمیرم.
تفاوت سوم: در دلبستگی سازگاری برای بهتر زیستن وجود دارد اما در وابستگی رابطه مرضی است! دیگر اینکه در دلبستگی احساس امنیت و صمیمیت موج میزند اما در وابستگی ناامن هستند. مثلا فرد دلبسته به اینکه چه کسی با همسرش تماس گرفته حساسیتی ندارد اما فرد وابسته احساس ناامنی میکند و تا نفهمد چه کسی پشت خط است آرام نمیگیرد. موضوع دیگر؛ این که در دلبستگی احساس " تعلق " وجود دارد اما در وابستگی " تملک" و کنترلگری است و دائم میخواهد همسرش را چک کند که کجا است و چکار میکند. البته صرفنظر از تجربههای منفی که شاید قبلا شکل گرفته باشند. نکته دیگر این که فرد دلبسته به همسر یا فرزندش استقلال میدهد و باعث میشود او کنجکاوی کند جستجو کند و تفکر خلاق داشته باشد؛ اما فرد وابسته استقلال ندارد و آزادی نمیدهد و همیشه میچسبند در نتیجه طرف مقابل آنها جرئتمندی ندارد و انسان مستقلی نمیشود. افرادی که میترسند به هر چیزی تن میدهند تا مبادا مثلا دعوا شود. جنبه بعدی اینکه در "ً دلبستگی" افراد را همانگونه که هستند میخواهیم؛ اما در " وابستگی "میخواهیم افراد زندگیمان را آنطور که دلمان میخواهد تغییر بدهیم. یک فرزند رویایی در ذهنمان ساختهایم و میخواهیم فرزند واقعیمان را به زور به آن بُعد آرمانیمان تبدیل کنیم. تفاوت بعدی این که در "دلبستگی" شدت احساسهای مثبت و منفی در حد تعادل است؛ اما در "وابستگی" این احساسات غیرقابل کنترل هستند، مثلا فرد قرار بوده پنج دقیقه دیگر بیاید ده دقیقه گذشته و حالت اینطرف مدام به او زنگ میزند چون احساس شدت گرفته و نمیتواند کنترل کند. دیگر اینکه در دلبستگی محبت غیر مشروط است ولی در وابستگی محبت مشروط است محبت میکند تا خارها گل شوند اما نمیشوند چون بی قید و شرط نیست و اگر فرد مقابل آنها کاری خلاف میل او انجام دهد دیگر دوستش ندارند فرد دلبسته عشق دگرخواهانه دارد اما فرد وابسته عشق خودخواهانه، یعنی اولی ایثار و گذشت دارد اما دومی مدام در ذهنش مرور میکند. این مرور ذهنی بسیار آسیبزا میباشد این تفاوتها ادامه دارند اما زیادهگویی نمیکنم. به طور کلی برای ایجاد اولین نیاز در انسانها باید دلبستگیهایمان را ایمن کنیم و برای این منظور باید اول خودمان انسان امنی باشیم و به خودمان و افکارمان رسیدگی کنیم و مهارتهای لازم را بیاموزیم. چهار نیاز باقی مانده را در شمارههای بعدی بررسی خواهیم کرد.
ادامه دارد.....
نگارش: کمک راهنما همسفر لیلا
تایپ : همسفر زهرا رهجوی کمکراهنما همسفر لیلا(رابط خبری لژیون دوم) ویرایش و ارسال: همسفر الین رهجوی کمکراهنما همسفر مرضیه همسفران نمایندگی صادق قم
- تعداد بازدید از این مطلب :
506