English Version
English

تغییر ذائقه

تغییر ذائقه

بنام خدا

افزایش مصرف نمک و روغن زمینه‌ساز بروز بیماری‌های مختلفی همچون افزایش فشارخون، پوکی استخوان و چاقی خواهد بود و خود چاقي به‌تنهایی باعث مشکلات اسکلتی، قلبی-عروقی و گوارشی می‌شود بنابراین تمامی این مسائل باعث شده تا تمرکزمان بیشتر بر روی مصرف صحیح مواد غذایی و تغییر ذائقه باشد. متأسفانه تبلیغات گسترده در خصوص غذاهای پرنمک که تأثیر نامناسبی بر روی کودکان مي‌‌گذارد امروزه ذائقه کودکان را به سمت غذاهای شور، پرنمک و پرچرب سوق داده است. به‌طوری‌که مصرف سرانه نمک در کشور ما دو برابر سایر کشورهاست.
درواقع می‌توان گفت ذائقه ایرانی تغییر کرده است. خیلی از ما در بچگی همیشه از بو و مزه یک ماده غذایی فرار می‌کردیم ولی الآن عاشق آن غذا هستیم. زیرا ذائقه آدم‌ها در طول زندگی تغییر می‌کند.یکی از مسائلی که روی ذائقه تأثیر دارد عادات غذایی هم‌نشینان و در دسترس بودن ماده غذایی است. به‌طور مثال در دسترس بودن و ارزان بودن غذای فوری، چیپس و پفک باعث شده که عادات غذایی افراد تغییر و ذائقه آن‌ها به سمت غذاهای شور و پرچرب برود. پس تلاش کنیم تا در سفره و یا وعده‌های غذای خود و فرزندانمان غذاهای کم‌کالری، کم‌نمک با سبزی‌ها فراوان قرار دهیم. ذائقه و حس چشایی اکتسابی است و به تماس‌های محیطی ما با طعم، بو، مزه و شکل‌های مختلف مواد غذایی در طول زندگی بستگی دارد.
در سفر جونز شرایط قبلی را باید تغییر ‌کند یعنی خوراکی‌هایی که فرد درگذشته دوست داشته دیگر در اختیار فرد قرار نگیرد، درنتیجه به طعم و بوی مواد جدید انس ‌گیرد. مثلاً یک مسافر جونز دیگر از شیرکاکائو و کیک در میان وعده خود تحت هیچ شرایط استفاده نمی‌کند و در میهمانی‌ها از انواع و اقسام غذاها میل نمی‌کند. درنتیجه عادت‌های غذایی‌اش تغییر می‌کند. و ممکن است به این نتیجه برسد که برخي مواد غذایی که تاکنون به دلیل داشتن انتخاب‌های دیگر مصرف نمی‌کرده است، با آن‌ها انس بگیرد.برعکس این موضوع هم امکان دارد و این مورد بیشتر به مشکلات فیزیولوژیک مربوط مي‌‌شود. دلیل این موضوع، کاهش تولید آنزیم‌های گوارشی است. ازنظر ژنتیکی، تولید آنزیم‌های گوارشی با مواد غذایی‌ که مصرف می‌کنیم، ارتباط دارند و مصرف نکردن یک ماده غذایی باعث تولید نشدن آن آنزیم‌ها و ایجاد مشکلات گوارشی می‌شود.
برخی از ما که معمولاً ریشه در نوع تربیت خانواده و یا الگوی رفتاری خاص دارد نسبت به برخی غذاها واکنش نشان مي‌‌دهیم. دوست‌نداشتن یک ماده غذایی، به مشکلات فیزیولوژیک مربوط نمی‌شود و اگر مصرف ماده غذایی در شرایط گوناگون اتفاق بیفتد، بدن به‌تدریج این ماده غذایی را می‌پذیرد و فردی که یک ماده غذایی را هیچ‌وقت مصرف نکرده و بعد هم در دوره‌های خاص زندگی مثل مهدکودک، مدرسه، دانشگاه، سربازی و... به خود این فرصت را ندهد، حالت مقاومت در برابر آن طعم را تا ابد نخواهد داشت.
بهترین زمان اصلاح ذائقه یک فرد برای شکل‌گیری عادت‌های غذایی، دوران کودکی است. اگر مادری در زمان تغذیه کمکی به شیرخوارش گروه‌های مختلف غذایی با طعم و بو و مزه‌های مختلف بدهد و او را به مزه و طعم‌های مختلف عادت دهد، مقاومت کودک در مقابل مصرف مواد غذایی مختلف در آینده کاهش می‌یابد ولی اگر انتخاب‌های غذایی و مزه و بوها محدود باشد، در سال‌های بعد احتمال نپذیرفتن مواد غذایی‌ با طعم‌ها و بوهای جدید بیشتر می‌شود.ا
با توجه به اینکه دوست‌نداشتن بیش از آنکه عامل فیزیولوژیک داشته باشد یک مسئله حسی و روانی است، توصیه می‌شود خوراکی‌های طبیعی خوشایند را که بیشتر می‌پسندید، تهیه کنید؛
کودکی که در سنین پایین به مصرف میان‌ وعده‌هایی مانند سالاد، میوه و سبزی عادت کند، در سنین بالاتر برای مصرف این خوراکی‌ها از خود مقاومت نشان نخواهد داد اما اگر مادر از همان سنین پایین از غذاهای فرآوری شده و صنعتی و حتی آماده برای تغذیه فرزندش استفاده کند، کودک به این روند عادت می‌کند.همچنین همیشه به یاد داشته باشید کودکان بسیار باهوش هستند بعد از مدتی عادات غذایی شمارا تکرار خواهند کرد. مادر و پدری که نوشابه و نمک را به‌دوراز چشم کودک استفاده می‌کند مسلماً عادات غذایی خانواده را ناخواسته به سمت شیرینی و شوری مي‌‌برد و قطعاً کودک وی بعد از مدتی این موضوع را کشف خواهد کرد. پس به‌واقع یک عادت غذایی سالم را در خانواده خود پایه‌ریزی کنید تا نسلی سالم داشته باشید.
مادامی‌که فردی ازنظر تغییر ذائقه یا تغییر حس برای خود محدودیت ایجاد کند با مواد غذایی طبیعی که با ساختار جسم انسان همخوانی داشته باشد مأنوس نخواهد شد و باید در بستر آموزش قرار گرفت تا به آگاهی و دانایی رسید و آن زمان از چربی‌ها، مواد قندی مصنوعی، پرهیز می‌کنیم و مقاومت نشان نمی‌دهد و باید نسبت به تصحیح الگوی غذایی و انتخاب گروه‌های غذایی تازه و سالم نه فرآوری شده ؛عادت و انتخاب‌های غذایی مناسبی فراهم کنیم.
خانواده‌ها نباید بی‌رحمانه مصرف بی‌رویه غذای فوری و غذاهای آماده را جایگزین سبد اصلی غذایی خود کنند زیرا بروز بیماری چاقی، قلبی- عروقی، نارسایی دستگاه گوارش و انواع سرطان را در پی دارد چون پزشکان بر این باورند که وجود سوسیس و کالباس در پیتزا با دارا بودن ترکیبات نیترات به دلیل واکنش نیترات با اسیدآمینه‌ها، سرطان‌زاست.و معمولاً" ازآنجایی‌که در کنارغذاهای آماده از انواع نوشابه‌های گازدار و سیب‌زمینی سرخ‌شده استفاده می‌شود تأثیرات منفی اسیدها را دوچندان می‌کند و تمامی این‌ها برای سلامتی خود و کودکان دلبندتان بسیار مضر هست و یک فاکتور مستعد کننده برای انواع و اقسام بیماری‌های غیرقابل‌پیش‌بینی شده است و برای دستگاه گوارش مشکلاتی ازجمله نفخ، سوزش معده و ضایعات زبان ایجاد می‌کند و در درازمدت باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن می‌شود و گرسنگی سلولی در بدن اتفاق می‌افتد.
اینکه سبد مواد غذایی ایرانی اگر درست و بجا مصرف شود یکی از بهترین و کم‌نظیرترین مواد غذایی دنیا است به شرطی که به ذائقه و مواد غذایی خود تنوع دهیم و از همه گروه‌ها استفاده نمائی‌ام و از گرفتن آب‌میوه‌هایی مثل هویج، موز، کیوی، انبه، و غیره جدا" خودداری کرد چون فیبر همچنین ساختار و منابع ویتامینی آن در موقع آب‌گیری از بین می‌رود و هیچ‌گونه خاصیتی از آن باقی نمی‌ماند و فقط حجم زیادی از قند و مواد قندی که در آینده تبدیل به چربی می‌شود را وارد بدن خودکرده‌ایم.
مسافر لیدی جونز مسعود مصطفی
لژیون درمان چاقی با متد dst جناب سلطانی

 

ویژه ها

دیدگاه شما





0 دیدگاه

تاکنون نظری برای این مطلب ارسال نشده است .